פעילי המחאה נגד ההפיכה שהתחוללה בחודש שעבר במיאנמר חזרו הבוקר (יום ה') לרחובות למרות מרחץ הדמים של אתמול, שבו לדברי האו"ם הרגו כוחות הביטחון 38 בני אדם. זה היה היום הקטלני ביותר במיאנמר מאז ההפיכה שבה הדיחה החונטה הצבאית את כלת פרס נובל לשלום אונג סן סו צ'י מתפקידה השלטוני, והוא מסמן הסלמה חמורה ביותר בעימות בין שליטיה הצבאיים של המדינה האסייתית לבין הפעילים למען הדמוקרטיה.
מרחץ הדמים אתמול התחולל כששוטרים וחיילים פתחו באש חיה נגד מפגינים בכמה ערים, בהן יאנגון ומנדליי, והוא הביא את מספר ההרוגים הכללי במיאנמר מאז תחילת המחאה על ההפיכה ליותר מ-60. לפי ארגוני זכויות אדם, בין ההרוגים אתמול היו ארבעה נערים, בהם נער בן 14 בלבד. לתשומת לב מיוחדת זכתה תמונתה של אחת משתי צעירות שנורו אתמול למוות במנדליי: הצעירה, קיאל סין בת ה-19, נראית בה תופסת מחסה כשלגופה חולצה עם הכיתוב באנגלית "הכול יהיה בסדר". זמן קצר אחר כך היא נורתה בראשה ומתה.
בהפגנות אתמול גם נעצרו מאות פעילי מחאה נוספים. בסרטון וידאו שפורסם ברשתות החברתיות נראו שורות-שורות של גברים צועדים כשידיהם על ראשיהם ונאלצים לעלות לכלי רכב צבאיים מול עיניהם הבוחנות של חיילים. בעיר יאנגון נראו שוטרים מוציאים בכוח שלושה עובדי רפואה מאמבולנס ומכים אותם ברובים ובאלות.
"זה מחריד, זה טבח", סיפר אתמול פעיל מחאה צעיר לסוכנות הידיעות רויטרס על המתרחש בשטח. אחרי רדת החשכה הדליקו תושבים ביאנגון נרות והתפללו למען המתים. מפלגתה של סו צ'י, "הליגה הלאומית לדמוקרטיה", קראה להוריד את הדגלים לחצי התורן כדי לחלוק להם כבוד.
בשיא האירועים אתמול התריע בטוויטר הארכיבישוף של יאנגון, הקרדינל צ'רלס מאונג בו: "ברוב הערים הגדולות המדינה נראית עכשיו כמו כיכר טיאננמן". כיכר טיאננמן היא הכיכר המפורסמת בבייג'ינג שבה דיכא המשטר הסיני באכזריות מחאה דמוקרטית של סטודנטים ב-1989, דיכוי שלפי עדויות אלפים נהרגו בו.
לפי דיווחים המגיעים ממיאנמר, גם הבוקר פתחו שוטרים וחיילים בירי ופיזרו גז מדמיע נגד מפגינים בכמה ערים, אבל לפי שעה לא דווח על עוד הרוגים. למרות הסכנה הצהירו היום פעילים ששבו לרחובות כי הם מסרבים לחיות תחת שלטון צבאי ונחושים להביא לשחרור המנהיגה הנבחרת שלהם סו צ'י, שהודחה על-ידי הצבא בטענה שניצחונה הסוחף בבחירות בנובמבר הושג באמצעות הונאה.
"אנחנו יודעים שאנחנו תמיד יכולים לספוג כדור ולהיהרג, אבל אין משמעות להישארות בחיים כשאתה חי תחת החונטה", אמר הבוקר פעיל המחאה מאונג סאונגקה. ביאנגון תלו מפגינים יריעות בד כדי לחסום את שדה הראייה של שוטרים המכוונים אליהם רובים, ושם ובערים אחרות הקימו מפגינים ביצורים בדרכים. בעיר מנדליי קיימו הבוקר חמישה מטוסי קרב מטסים בגובה נמוך, כנראה כהפגנת כוח מול פעילי המחאה.
מועצת הביטחון של האו"ם צפויה להתכנס מחר לדון במצב בדלתיים סגורות, כשברקע עוד ועוד מדינות מאיימות על שליטיה הצבאיים של מיאנמר בסנקציות חריפות. האיחוד האירופי מסר כי הירי באזרחים לא חמושים ובעובדי רפואה הוא הפרה ברורה של החוק הבינלאומי, ודובר מחלקת המדינה האמריקנית נד פרייס אמר אמש כי ארה"ב "מזועזעת" מהאלימות ובוחנת כיצד להגיב. לדברי פרייס וושינגטון הודיעה לסין, שמסרבת לגנות את ההפיכה, כי היא מצפה ממנה למלא תפקיד בונה לעצירת הזוועות במיאנמר. מהוותיקן מסר האפיפיור פרנסיסקוס כי הוא עצוב על העימותים הקטלניים ועל אובדן החיים: "אני קורא לרשויות המעורבות לאפשר לדרך הדיאלוג לגבור על דרך הדיכוי".