עם אקדח בידו, דוסט מוחמד סלנגי בן ה-55 מצטט שורות משיר ומוביל קבוצה של גברים לעמדת תצפית בגבעות של מחוז פרוואן, מצפון לקאבול בירת אפגניסטן. סלנגי, שזקן עבות מעטר את פניו ולראשו כיסוי מסורתי המגן עליו מהשמש, מבקש להזהיר את אנשי ארגון הטרור האיסלאמיסטי טליבאן, שהגביר לאחרונה את התקפותיו על כוחות הביטחון של ממשלת אפגניסטן וכבש עוד ועוד שטחים בצל נסיגת הכוחות הזרים מהמדינה.
"אם הם יכפו עלינו מלחמה, ידכאו אותנו ויפגעו בנשותינו ובנכסים של אנשינו, אפילו הילדים שלנו, בני שבע, יחומשו ויתייצבו להילחם בהם", הוא אומר. סלנגי הוא אחד מכמה מאות לוחמי "מוג'הידין" לשעבר ואזרחים שחשים בימים אלה מחויבים ליטול נשק כדי לעזור לצבא אפגניסטן להדוף את התקפותיו ההולכות וגוברות של הטליבאן.
ארגון הטרור האיסלאמיסטי, נזכיר, שלט באפגניסטן בשנים 2001-1996 וניהל בה משטר דמים, שבמסגרתו מנע מנשים לצאת ללמוד, סקל באבנים את מתנגדיו ואת מי שהפרו לטעמו את כללי ההלכה האיסלאמית – והטיל מורא על תושבי המדינה כולה. הכוחות הזרים שפלשו לאפגניסטן ב-2001 בהובלת ארה"ב, בעקבות פיגועי 11 בספטמבר שביצע ארגון אל-קאעידה שקבע את מושבו במדינה, הפילו את משטר הטליבאן, וב-20 השנים הבאות ניהלו מלחמת דמים נגד הארגון.
אחרי שנים של לחימה, שהפכה למלחמה הארוכה בתולדות האמריקנים, חתם אשתקד ממשלו של דונלד טראמפ על הסכם שלום עם הטליבאן שבמסגרתו ייסוגו הכוחות האמריקניים מאפגניסטן. ממשלו של ג'ו ביידן עיכב מעט את מימוש ההסכם, אבל בימים אלה הוא מוציא את כוחותיו משם. הממשל הודיע כי ישלים את הנסיגה עד 11 בספטמבר הקרוב, יום השנה ה-20 למתקפת הטרור הגדולה בהיסטוריה, אבל בסוכנות הידיעות רויטרס וב-CNN דווח השבוע כי לפי גורמים אמריקניים בפועל הוצאת הכוחות מתקדמת מהר מהצפוי, והיא עשויה להיות מושלמת כבר ביולי. חייליהן של כמה מדינות זרות, בהן גרמניה, איטליה ופולין, כבר השלימו את נסיגתם, ולמעשה רוב החיילים האירופים כבר הוחזרו הביתה.
הטליבאן סוגר על קאבול, החשש: מלחמת אזרחים
אף שארה"ב הגיעה להסכם ישיר עם הטליבאן, הסכם כזה טרם הושג בין ארגון הטרור לבין ממשלת אפגניסטן. הארגון האיסלאמיסטי שולט כבר כיום במידה זו או אחרת בכמחצית משטח המדינה, ובצל הגברת המתקפות שלו על חיילים ואזרחים אפגנים, רבים מתושבי אפגניסטן חוששים כי עם השלמת הנסיגה של כוחות המערב ישוב הטליבאן לשלוט בארצם, לדכא את זכויותיהם ולהרוג בהם כאוות נפשו. שליח האו"ם לאפגניסטן אמר השבוע שהטליבאן השתלט לחלוטין על יותר מ-50 מ-370 מחוזות, ושהארגון סוגר בהדרגה על הבירה קאבול.
"אנחנו חייבים להגן על המדינה שלנו, עכשיו אין ברירה כי הכוחות הזרים נוטשים אותנו", אומר פריד מוחמד, סטודנט צעיר שהצטרף לארגון מקומי נגד הטליבאן בפרוואן. גברים כמו סלנגי ומוחמד חמושים בעיקר ברובי סער, אקדחים ומשגרים של פצצות מרגמה, והם הצטרפו לסוחרים ובעלי חנויות מקומיים שהקימו את "כוח ההתקוממות הציבורי", ארגון רעוע המנסה להשיב לשליטת האזרחים חלק מהאזורים שכבש הטליבאן.
אג'מל עומאר שינוורי, דובר מטעם כוחות הביטחון של אפגניסטן, מספר כי אזרחים אפגנים הנכונים להתחמש ולהילחם בטליבאן נקלטים כעת בכוחות הביטחון, אבל יש פרשנים פוליטיים, וגם בכירי צבא אמריקנים, המזהירים שעם התחמושתם של עוד ועוד ארגונים פרטיים גוברת הסכנה כי אפגניסטן תידרדר בחזרה למלחמת אזרחים.
בצל העלייה החדה באלימות מצד הטליבאן ביקר החודש נשיא אפגניסטן אשרף ראני בוושינגטון ונפגש עם נשיא ארה"ב ביידן. הנשיא האמריקני הבטיח לו שארה"ב תתמוך באפגניסטן, אבל הוסיף שהאפגנים חייבים לקבוע את גורלם בעצמם.