טורקיה זועמת על קריקטורה של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן, שפורסמה במגזין הסאטירי הצרפתי שארלי הבדו. על השער של המגזין מופיעה דמותו של ארדואן בתחתונים. הוא שותה בירה, חושף את ישבנה של אישה שלובשת חיג'אב ואומר: "הו, הנביא שלנו". לצד הקריקטורה מופיעה הכותרת: "ארדואן: אחד על אחד הוא מצחיק מאוד".
בכירים באנקרה אמרו שהקריקטורה היא "ניסיון מבחיל" של המגזין הסאטירי להפיץ גזענות ושנאה. טורקיה אף הודיעה שהיא עשויה לנקוט צעדים משפטיים ודיפלומטים בתגובה לפרסום בשארלי הבדו. "המאבק שלנו נגד הצעדים הגסים והמעליבים האלה יימשך עד הסוף, בהיגיון ובנחישות", אמר ראש מערך התקשורת של ארדואן.
הדובר של ממשלת צרפת הגיב לזעם הטורקי ואמר שארצו תמשיך להיאבק באיסלאמיסטים קיצוניים למרות "ניסיונות ההפחדה" של טורקיה. דובר הממשלה, גבריאל אטל, אמר שההתקפות של אנקרה על המגזין הסאטירי שארלי הבדו "מלאות שנאה".
במגזין הצרפתי, נזכיר, היה טבח איסלאמיסטי ב-2015 בתגובה לפרסום קריקטורות של הנביא מוחמד. המגזין החליט השנה לפרסם אותן שוב. בשבוע שעבר מורה צרפתי שהציג לתלמידיו את הקריקטורות בשיעור על חופש הביטוי נרצח. איסלאמיסט קיצוני ערף את ראשו.
סביב הקריקטורות והרצח התפתח בימים האחרונים עימות דיפלומטי בין ממשלות צרפת וטורקיה. נשיא צרפת עמנואל מקרון, שנחוש להגן על ערכיה החילוניים של ארצו, הצהיר אחרי הרצח שצרפת לא מתכוונת לוותר על הקריקטורות ולתת לאיסלאמיסטים לגזול מהצרפתים את עתידם. ארדואן תקף אותו במילים קשות: הוא אמר שנשיא צרפת זקוק לטיפול נפשי, ואף טען שהמוסלמים באירופה נרדפים "כמו היהודים לפני מלחמת העולם השנייה". בעקבות הדברים של ארדואן נגד מקרון החליטה צרפת להחזיר את השגריר מאנקרה להתייעצות.
שלשום קרא ארדואן להטיל חרם על מוצרים צרפתיים בגלל היחס של צרפת למוסלמים. ברחבי העולם המוסלמי, שבו חלק מתייחסים לקריקטורות של מוחמד כחילול הקודש, נשמעו גם כן קריאות להחרים מוצרים צרפתיים ובכמה מדינות נערכו הפגנות. בעקבות הסכסוך בין מקרון לארדואן הוצגו בצרפת קרקיטורות של הנביא מוחמד, כאות הזדהות עם נשיא צרפת ותמיכה בחופש הביטוי.
"אנחנו מגנים בחריפות את הפרסום שעוסק בנשיא שלנו במגזין הצרפתי, שלא מכבד שום אמונה, קדושה או ערכים", אמר איברהים קלין, דובר לשכת הנשיאות הטורקית. "הם רק מראים את הוולגריות וחוסר המוסר שלהם. מתקפה על הזכויות היא לא 'הומור' ו'חופש ביטוי'", אמר. "האג'נדה האנטי-מוסלמית של מקרון נושאת פרי", אמר פהרטין אלטון, ראש מערך התקשורת של ארדואן. "אנחנו מגנים את הניסיון המבחיל להפיץ שנאה וגזענות תרבותית באמצעות הפרסום הזה".
ארדואן אמר הבוקר כי מדינות מערביות שתוקפות את האיסלאם מעוניינות "לחדש את מסעות הצלב". בנאום בפרלמנט לחברי מפלגתו, "הצדק והפיתוח", אמר הנשיא הטורקי שהתייצבות נגד מתקפות על הנביא מוחמד היא "עניין של כבוד מבחינתנו". הוא הוסיף: "לא ראיתי את הקריקטורה, אין לי מה לומר לנבלות האלה. הכעס שלי הוא לא על המתקפה המתועבת נגדי, אלא על העלבת הנביא מוחמד".
נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, התייחס היום לנושא ואמר: "גם לנו יש זכויות. יש לנו את הזכות שלא יפגעו בערכים וברגשות שלנו". א-סיסי ציין שחופש הביטוי מסתיים "כשהוא פוגע ברגשותיהם של יותר מ-1.5 מיליארד בני אדם". נשיא איראן חסן רוחאני אמר שהעלבת הנביא מוחמד עלולה לגרום ל"אלימות ושפיכות דמים".