נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי חתם הבוקר (יום ד') על חוק המאפשר להזעיק חיילי מילואים לשירות צבאי מבלי להכריז על גיוס כללי – וזאת כשברקע המתיחות ההולכת וגוברת בין ארצו לבין רוסיה, שבשבועות האחרונים ריכזה יותר מ-100 אלף חיילים, וכן כלים צבאיים רבים, בסמוך לגבול אוקראינה. אישור החוק על-ידי זלנסקי בא שעות אחרי שנשיא אוקראינה קרא לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין להיפגש איתו – ולעשות זאת ממש בחזית הלחימה: בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה.
עוד על ההסלמה בין רוסיה לאוקראינה:
• 150 אלף חיילים רוסים בגבול, פוטין ינאם בפסגה של ביידן
• מרכזת כוחות בים: ספינות רוסיות חצו את הבוספורוס
• טילים, טנקים ואלפי חיילים: הכוחות הרוסיים
• רוסיה מאיימת: זה יהיה הסוף של אוקראינה
החוק שעליו חתם היום זלנסקי אושר בפרלמנט בשלהי מרץ, והוא יוכל לאפשר תגבור משמעותי של הכוחות האוקראיניים. "אישור החוק על-ידי הנשיא יאפשר לאייש במהירות את כל יחידות כוחות ההגנה בחיילי מילואים, וכך לשפר משמעותית את יעילותם הקרבית במקרה של התמודדות עם התקפה צבאית", נמסר מלשכתו של זלנסקי.
אמש, כאמור, קרא זלנסקי לפוטין להיפגש איתו בחבל דונבאס כדי לדון בסיום העימות ובהפחתת המתיחות בין שתי המדינות: "מר פוטין: אני מוכן אפילו להרחיק לכת עוד יותר ולהזמין אותך להיפגש איתי היכן שתרצה באזור דונבאס האוקראיני, היכן שמתחוללת מלחמה", אמר זלנסקי. זלנסקי השמיע את הקריאה בדברים שנשא בסרטון וידאו בשעת ערב מאוחרת, ובאותה הזדמנות קרא למדינות המערב, בעלות בריתה של הממשלה בקייב, להראות "סימנים ברורים" לכך שהן נכונות לסייע לארצו במקרה של התלקחות עם רוסיה.
"אזרחינו זקוקים לסימנים ברורים שכעת, כשהמלחמה כבר בשנתה השמינית, מדינה המשמשת מגן לאירופה ומשלמת על-כך בחיי אזרחיה תקבל ממדינות אחרות את תמיכתן לא רק מהיציע – אלא כשחקנים באותה הקבוצה, ממש בשדה הקרב עצמו, כתף אל כתף", אמר זלנסקי. הוא הדגיש כי אף שאוקראינה רוצה לסיים את הסכסוך בדרכים דיפלומטיות – היא מוכנה להגן על עצמה אם תותקף: "האם אוקראינה רוצה מלחמה? לא. אבל האם אוקראינה מוכנה למלחמה? כן".
המתיחות בין רוסיה לאוקראינה הולכת וגוברת מאז החודש שעבר, אז התריעה קייב כי רוסיה מתגברת ומניעה כוחות באזור חבל דונבאס שבגבול בין השתיים, וכי בדלנים פרו-רוסים הפועלים במזרח אוקראינה, אזור שבו התנהלה מאז 2014 מלחמת דמים, מפרים לפתע באופן שיטתי את הפסקת האש שהוכרזה שם ביולי שעבר. בשבועות האחרונים נהרגו כמה חיילים אוקראינים מאש המורדים הפרו-רוסים, וגורמים במערב דרשו מרוסיה הסברים. מוסקבה מצדה רמזה כי יש סימנים לכך שאוקראינה מתכוונת לפתוח במתקפה על האזורים בדונבאס שבהם שולטים הבדלנים הפרו-רוסים, והצהירה כי לא תהסס לפעול שם כדי להגן על אזרחיה ועל בעלי בריתה. עוד הזהירה כי אם הממשלה הפרו-מערבית בקייב תנסה לצרף את ארצה לנאט"ו, ארגון שרוסיה רואה בו את האיום הצבאי הגדול ביותר עליה, "תהיה זו תחילת הסוף של אוקראינה".
העימות המדיני-צבאי בין רוסיה לאוקראינה, שתי בעלות ברית לשעבר, החל עם הדחתו ב-2014 של נשיא אוקראינה הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ' בהתקוממות עממית. אחרי סילוקו, בין השאר על-ידי התומכים בהתקרבות למערב, פלשה רוסיה לחצי האי קרים באוקראינה, וסיפחה אותו לשטחה, צעד שהביא להטלת סנקציות אירופיות ואמריקניות עליה. בשנים הבאות התחוללה במזרח אוקראינה מלחמה בין הצבא האוקראיני לבדלנים תומכי-רוסיה שדרשו עצמאות לאזור הזה, ויותר מ-14,000 בני אדם נהרגו בה. מאז הוכרזו כמה הפסקות אש, שנשמרו ברובן, האחרונה שבהן ביולי האחרון.
הדיווחים על ריכוז הכוחות הרוסיים כעת מעוררים חשש מהתלקחות מחודשת. שר החוץ של האיחוד האירופי, ג'וזפ בורל, אמר השבוע כי לפי מידע שהעבירה אוקראינה, רוסיה ריכזה כבר יותר מ-150 אלף חיילים בסמוך לגבול שלה עם מזרח אוקראינה ובחצי האי קרים. חברת Maxar Technologies פרסמה שלשום תמונות לוויין חדשות שבהן נראים ריכוזי הכוחות של רוסיה בכמה זירות סמוכות לאוקראינה.
משרד החוץ הרוסי, מצדו, טען הבוקר שאוקראינה ונאט"ו ממשיכים ב"הכנות צבאיות", וקרא להם להימנע מפעולה העלולה להוביל להסלמה. אתמול דחתה רוסיה את הביקורת של קייב והמערב על החלטתה בשבוע שעבר למנוע עד נובמבר את כניסתן של אוניות שונות, בהן אוניות של חילות ים זרים, לכמה אזורים בים השחור ליד חצי האי קרים. מחלקת המדינה האמריקנית הזהירה כי מדובר בעוד הסלמה שאין לה שום סיבה מצד מוסקבה, והדגישה כי היא מטרידה במיוחד לנוכח הדיווחים על כך שרוסיה מרכזת כוחות בסמוך לגבולותיה עם אוקראינה. גם האיחוד האירופי הביע דאגה.
סגן שר החוץ הרוסי סרגיי ריבקוב טען בתגובה כי ההגבלות על אוניות מלחמה זרות תואמות את ההסכמים הבינלאומיים, ואמר כי הגבלת הגישה לאזורים שבהם מתקיימים תמרונים צבאיים – כמו אלה שרוסיה מקיימת השבוע בים השחור בהשתתפות יותר מ-20 אוניות קרב ועשרות כלי טיס – היא נוהג מקובל. הוא הדגיש כי ההגבלות לא יפגעו בתנועה של אוניות סוחר.