אף שבלילות האחרונים שרר שקט יחסי ביישובים הערביים ובערים המעורבות ברחבי הארץ, משטרת ישראל ממשיכה לפעול לאיתור מעורבים בהתפרעויות שהחלו לפני כשבועיים ביישובים ערביים ובערים מעורבות במקביל למבצע "שומר החומות".
פרעות בלב ישראל - כתבות נוספות
פרקליטות מחוז צפון הגישה עד כה תשעה כתבי אישום נגד 17 נאשמים, בהם שני יהודים. בפרקליטות מחוז חיפה הוגשו עד כה 27 כתבי אישום נגד 29 נאשמים. גורמים במערכת אכיפת החוק מתחו ביקורת על כך שכתבי האישום הללו אינם מייחסים לנאשמים את ביצוע העבירות על רקע גזעני או לאומני, מה שהיה עשוי להביא להחמרה בעונשיהם.
בחלק מהמקרים, למשל בעבירות של הצתת סמלי שלטון דוגמת תחנות משטרה או במקרים של פגיעה בנפש - כמו אירוע הלינץ' בעכו והצתת המלון שבו נפצע אבי הר אבן (84) באורח קשה - החקירות מנוהלות בין היתר גם בידי שב"כ. במקרים אלה פנתה המשטרה לבית המשפט שהוציא צווי איסור פרסום על ההתפתחויות בחקירה. במחוז חוף במשטרה הוצאו עד כה כ-10 צווים כאלה.
הסרטונים המוצגים בכתבה חושפים שורה של אירועים בטבריה, באכסאל וביישובים נוספים שבהם הוביל התיעוד למעצר החשודים ולהגשת כתבי אישום. בין היתר, תושבים בטבריה תועדו משליכים בקבוקי תבערה לעבר תחנת אוטובוס בעיר. הם מואשמים גם ביידוי אבנים לעבר בית מלון במקום. נגד השניים הוגש כתב אישום בבית המשפט המחוזי בנצרת.
תיעוד אחר הוא של צעיר רעול פנים המיידה אבנים לעבר שוטרים בנצרת, ומעודד את חבריו לעשות כן. עוד תועדו צעירים מתפרעים באזור היישוב הבדואי עוזייר שבגלבוע, שם הוגשו אישומים נגד שלושה מעורבים בהתפרעות. שניים מהם מואשמים גם בתקיפת שוטרים.
במשטרה אומרים כי המעצרים והחקירה מתנהלים בשלושה מישורים. קצין אגף החקירות והמבצעים במרחב גליל, סנ"צ גיל משולם, אמר היום (א') ל-ynet כי המישור הראשון הוא המיידי - תוך כדי הפרות הסדר החוקרים רואים את המתרחש, מתעדים את האירועים, ועוצרים את החשוד בזמן אמת. "לעתים נתפסו החשודים עם אבנים ביד, עם כלי תקיפה, חומרי בעירה אשר שימשו להצתות ועוד", אמר.
"המישור השני מגיע לאחר מכן, בעקבות מידע מודיעיני", הוסיף. "מדובר בחשודים שלא נעצרו באופן מיידי, כאלה שלגביהם התקבל מידע מודיעיני על השתתפותם בהפרת סדר, גרימת נזק, הצתה, יידוי אבנים וכדומה. הם נעצרים על פי אותו מידע, ואז החוקרים ביחידות החקירה השונות בתחנות המשטרה, ביל"פים (יחידות לחקירת פשעים, א"ר) ובימ"ר פותחים בחקירה מורכבת יותר, הכוללת חיבור של האירוע לחשוד באמצעים מזהים נוספים. אלה יכולים להיות למשל איסוף מצלמות אבטחה, מצלמות גוף של השוטרים, תיעוד מזירות הפרות הסדר על ידי אנשי הזיהוי הפלילי ואמצעים טכנולוגיים נוספים. המטרה היא לקשור את העבריין לעבירה, כדי לגבש תשתית ראייתית להגשת כתב אישום".
הדרך השלישית, אומרים במשטרה, מורכבת יותר, וכוללת צפייה בעשרות שעות צילום ממצלמות אבטחה, צילומים ברשתות חברתיות ואמצעים נוספים, שתיעדו את האירועים. לאחר זיהוי החשודים בצילומים - מבוצע מעצרם.
מעבדות הזיהוי הפלילי של המשטרה פועלות גם הן לבדיקה וניתוח של ממצאים שנתפסו בזירות השונות. אותם ממצאים שנמצאת להם התאמה במחשבי המשטרה - טביעות אצבע, DNA ועוד - יכולים להביא לאיתור חשודים נוספים, ולקשירת חשודים שנעצרו לאירועים.
"בסופו של תהליך אנחנו נגיע לכל מי שהשתתף בהפרות הסדר הללו ונמצה עימם את הדין", אמר סנ"צ משולם. "אנחנו מתכננים בימים הקרובים לעצור עוד עשרות אם לא מאות חשודים ברמה המחוזית".