הסערה כבר כאן: לקראת חצות (בין שלישי לרביעי) החל לרדת שלג ברמת הגולן, שנמשך לאורך הלילה. במקביל, ברחבי הארץ נשלמו ההיערכויות למזג האוויר הסוער - שנותן את אותותיו בעיקר בצפון ובמרכז הארץ. היום תגיע הסערה לשיא, ובמקביל ייתכנו סופות חול בדרום. מידות החום כבר ירדו בחדות ושלג ירד גם בהרי הגליל הגבוהים, ובהמשך צפוי להיעשות סוער מאוד. פתיתי שלג ראשונים ירדו בהר ברכה שבשומרון, ייתכן שמדי פעם יירד גם שלג בירושלים ובפסגות גבוהות נוספות בהרי המרכז. לפניכם: התחזית של חזאי ynet דני רופ.
• צילמתם תמונות וסרטונים (לרוחב) של מזג האוויר הסוער? שלחו לנו למייל האדום
השלג ירד תחילה בפסגות הגבוהות של רמת הגולן, וצבע את מג'דל שמס בלבן. לאחר מכן, הוא התפשט גם למרום גולן, לנווה אטי"ב, לאל רום ולכמה יישוביים נוספים ברמת הגולן. גם בצפת ובאזורים גבוהים נוספים בגליל העליון ירד שלג. באזור היישובים הדרוזיים שבצפון הרמה הצטברו הבוקר כ-15 ס"מ שלג. באזורים הנמוכים יותר, דוגמת מרום גולן, הצטברו בין שניים לשלושה ס"מ שלג, שממשיך לרדת ולהצטבר. בבית ג'אן שבגליל העליון נערם שלג בגובה של 5 סנטימטרים.
היום יוסיף להיות סוער, גשום וקר מאוד. בשל כך קיימת סכנת הצפות ושיטפונות. הגלים יהיו גבוהים והרוח תגיע לעוצמה של 80 עד 100 קמ"ש. שלג ימשיך לרדת מדי פעם בפסגות הרי הצפון והמרכז. אחר הצהריים ובלילה שבין רביעי לחמישי יתחזק השלג בהרים וייעשה רציף יותר. ייתכן שהשלג יגיע גם לירושלים ולמצפה רמון. גובה השלג עשוי להגיע הערב ובלילה שבין רביעי לחמישי ל-5 עד 25 סנטימטרים.
עקב השלג ברמת הגולן, מסרה המשטרה הבוקר כי כביש 99 נחסם לתנועה בין מסעדה למפל סער בשני הכיוונים וכי כביש 98 נחסם לתנועה בין מסעדה למג'דל שמס גם כן בשני הכיוונים.
בירושלים, גרמו הרוחות לקריסה של עץ על אוטובוס ברחוב קינג ג'ורג'. לא היו נפגעים באירוע.
בתל אביב, קשיש בשנות ה-80 לחייו שטייל עם כלבו נפצע באורח קל-בינוני מענף שנתלש מעץ בעקבות הרוחות ופגע בו. צוות מד"א פינה אותו לבית החולים איכילוב.
בתוך כך, מפלס הכינרת עלה ב-1.5 ס"מ ועומד הבוקר על 209.56- מטרים מתחת לפני הים. מרשות המים נמסר כי למפלס העליון חסרים 76 ס"מ.
רשות הטבע והגנים הודיעה כי בעקבות מזג האוויר הצפוי והסיכוי לשיטפונות, נסגרו למטיילים החל מאמש ועד יום שישי כל מסלולי ההליכה ומסלולי הסנפלינג במדבר יהודה, כולל מסלול נחל פרת. הבוקר גם נחל ערוגות בשמורת עין גדי נסגר לכניסת מטיילים. הקרן הקיימת לישראל קראה לציבור להימנע מהגעה ליערות ולפארקים בימים הקרובים.
הבוקר ביקשה רשות הטבע והגנים מהציבור להימנע מלצאת לטיולים במסלולי הליכה בשטח הפתוח בימים אלו. גם מסלולי הטיול בנחל תבור, בנחל יבנאל ובשמורת הגלבוע נסגרו. העלייה להר מירון מכיוון בית ספר שדה מירון נסגרה בעקבות שלג.
ברשות המים ביקשו להזכיר לתושבים המתגוררים באזורים שבהם עשויות הטמפרטורות לרדת אל מתחת ל-0, להשאיר ברז מים מטפטף כדי למנוע קיפאון בצינורות, מה שגורם לסדקים.
איפה לא יתקיימו לימודים?
במועצה האזורית גולן הודיעו אמש כי היום לא יתקיימו לימודים ביישובים הצפוניים ברמה: "הצבי" ביישוב קשת, "אביטל" במרום גולן ו"ילקוט הרועים" באל רום. במועצת גולן התייחסו גם לחינוך המיוחד ואמרו כי לא יתקיימו הסעות למוסדות החינוך המיוחד מהיישובים שבקו קשת צפונה.
במועצה האזורית גליל עליון הודיעו כי בתי הספר בהר (אנה פרנק ונוף הרים בסאסא, פסגות ביראון) יעבדו היום במתכונת של למידה מרחוק. מערכות הגיל הרך ביישובי ההר (משגב עם, מנרה, יפתח, מלכיה, יראון, ברעם, סאסא וצבעון) ימשיכו לפעול.
במועצה האזורית מרום הגליל הודיעו כי בבתי הספר במרכז האזורי (חמד ובראשית) לא יתקיימו היום לימודים. ביישובים דלתון, כרם בן זמרה, אביבים וספסופה לא יתקיימו גם מעונות וגנים.
גם במועצה האזורית גוש עציון יעברו היום ללמידה מרחוק בגלל הצפי לשלג.
במשרד החינוך אמרו אמש כי על רקע מזג האוויר הצפוי היום - לא יתקיימו פעילויות בשטח פתוח: "המפגשים שתוכננו לימים אלה בחצרות גני הילדים, חצרות בתי הספר ושטחים פתוחים אחרים, מבוטלים. במקום זאת, הלמידה תתקיים מרחוק. במקומות שבהם יהיו הצפות הלמידה אף היא תתקיים מרחוק. ככל שיהיו התפתחויות ושינויים בתנאי מזג האוויר, המשרד יעדכן את ההנחיות בהתאם יחד עם הרשויות המקומיות ועם כלל הגורמים המוסמכים".
שינויים גם בתחבורה הציבורית
בשל מזג האוויר חלים החל משעות הלילה שינויים בתחבורה הציבורית בצפון הארץ ובירושלים. במקרה של הצטברות שלג על הכבישים וחסימתם, ייתכנו שינויים נוספים בפעילות קווי האוטובוסים העירוניים והבינעירוניים.
כמו כן, השירות העירוני בצפת והשירות הבינעירוני אל צפת וממנה הפסיק את פעילותו בשעות הבוקר המוקדמות, והוא יתחדש ברגע שמזג האוויר יאפשר זאת.
במקביל, רכבת ישראל תאריך היום את שעות הפעילות של הקו המהיר לירושלים עד לשעה 22:30, ותפעיל שתי רכבות בשעה לכל כיוון.
הרשות הארצית לתחבורה ציבורית פתחה אתמול חדר מצב שידווח על השינויים בתחבורה הציבורית לרשויות המקומיות, למוקד התחבורה הציבורית 8787* ולאתר הרשות הארצית לתחבורה ציבורית bus.gov.il.
בירושלים שמחים מהשלג - אך מזהירים: "מסוכן"
בעיריית ירושלים נערכו עם כ-250 כלי רכב כבדים שפוזרו ברחבי העיר לצורך פינוי השלג. העירייה תפעיל גם מערך לפיזור מלח על הצירים ותגברה את המוקד העירוני. ראש העיר משה ליאון אמר אתמול כי ההערכה היא שהשלג ייערם לגובה של כ-10 עד 15 ס"מ. הוא קרא לתושבים שלא לנסוע בשלג, בשל סכנת ההחלקה.
"זו סכנת נפשות", ציין ליאון. הוא הביע אמנם שמחה על ירידת השלג הצפויה, וכינה זאת "חג שמח", אך הדגיש כי יש לנהוג במשנה זהירות: "שלג זה דבר מסוכן". לדברי ליאון, "בשעות שבהן יורד שלג ולאחריהן - מסוכן לנסוע בכבישים מחשש להחלקות. עדיף ליהנות מהשלג בחצרות הבתים וברחובות". הוא ציין כי העירייה ערוכה "לכל תקלה אפשרית. מי מהתושבים שנזקק לסיוע - שיתקשר למוקד 106".
כוננות סערה קיימת גם בצפת. ראש העיר שוקי אוחנה אמר אתמול בראיון לאולפן ynet כי העירייה עודדה את התושבים לערוך קניות מוקדמות לקראת הסופה, להכין את אמצעי החימום בבתיהם ונערכה גם עם טרקטורים ומפלסות שלג לפינוי צירים מרכזיים.
הוא קרא לתושבי צפת לא לצאת מהבתים שלא לצורך: "מי שלא צריך לצאת, אין מה לצאת. אנחנו נערכים עם גורמי הביטחון לפלס את המקומות, אבל אני בא ואומר, להימנע עד כמה שאפשר להגיע החל מהיום בערב, מהלילה, כולל מחר, ולהשתדל להישאר בגזרות שלו, בגבולות העיר היפה שלנו, צפת".
בבית ג'אן נערכים ל"שלג בגובה של 40 ס"מ"
במועצה המקומית בית ג'אן שבגליל העליון, הממוקמת בגובה של כ-950 מטרים, מצפים גם כן לשלג. יו"ר המועצה המקומית, ראדי נג'ם, אמר ל-ynet: "אנחנו מצפים לסערת שלגים שתגרום להיערמות של שלג בגובה שבין 30 עד 40 ס"מ. אנחנו ערוכים למצב מבחינת מתן שירות וסיוע לאזרחים, אנחנו בקשר עם תאגיד המים, כוחות הכיבוי וההצלה ומשטרת ישראל.
"כמו כן הוחלט שמחר מסגרות החינוך לא יפעלו, כולל החינוך המיוחד. בתיאום המשטרה אנחנו גם נערכים לחסימת צירים מסוכנים בכפר ומסביב לו, וגם הצבת מחסומים משטרתיים בגישה לכפר מכיוון פקיעין ומכיוון כביש 85 דרך ראמה - כדי למנוע הגעת מבקרים. עומדות לרשותנו מפלסות שלג אם יהיה בהן צורך".
"אין מה לעשות, יהיו תקלות"
ליאור אביטן, קב"ט המועצה המקומית אפרת, תדרך אתמול בצהריים את מערך המאבטחים ביישוב לקראת השלג הצפוי והורה להם לוודא שבאתרי הבנייה אין גדרות פח שעלולות לעוף ברוחות. הצוותים ציידו את כל אחד מהרכבים בשקי מלח וברצועות גרירה. בנוסף, מחסני החירום ובהם גנרטורים, עגלות מים וציוד נוסף - נפתחו. אפרת שנמצאת בגובה של 830 מטר גם שריינה כמה טרקטורים מהכפרים השכנים.
בחברת החשמל הבטיחו כי פעלו למנוע קריסת עצים ומפגעים נוספים שעלולים להביא לניתוקים נרחבים מרשת החשמל – אך הדגישו כי עדיין ייתכנו תקלות. "אנחנו ערוכים בצוותים מתוגברים בכל המרחב הצפוני וערוכים עם כוח אדם בכל המוקדים שלנו", אמר ל-ynet דני אמר, ראש תחום רשת מרכז ביצוע גליל גולן בחברת החשמל.
למרות ההיערכות, מפקד מחוז ירושלים ניסים טויטו הדגיש גם כן כי ייתכנו תקלות. "אין מה לעשות, כמו בכל סופה, קשה ככל שתהיה, יהיו תקלות. אין אפס תקלות. אבל אנחנו פה וזה חשוב להדגיש שאנחנו פה לתת מענה, אנחנו לא עוזבים, אנחנו נגיע לכל צרכן ולכל תקלה שלא תקרה", אמר. הוא קרא לציבור להישמר מפני חוטים קרועים או עמודים שנפלו וכל מפגע בטיחותי אחר: "לא להתקרב, להרחיק כל תושב, להתקשר בכל אמצעי התקשורת הידועים לכם ולחברת החשמל ואנחנו שם לתת את המענה".
גם במרכז השלימו את ההיערכות לקראת המערכת החורפית. כך למשל, בעיריית ראשון לציון הקימו כבר שלשום סוללות עפר שאמורות לבלום את הגלים, שלפי התחזיות עשויים להגיע לגובה של שישה מטרים. בתרחיש כזה עלולים להינזק מתקני הנופש, בתי העסק בחוף וסוכות ההצלה. עובדי תאגיד המים המקומי ניקו פסולת מקולטנים ותעלות הניקוז.
היערכות בצה"ל: "אף חייל לא יישן בלי חימום"
גם בצה"ל נערכו לסופה החריגה. קצין הלוגיסטיקה של אוגדה 91 בצפון, סא"ל אלדד בנינו, סיפר כי הטיפול במוצבי הקצה נמצא בראש סדר העדיפויות: "החטיבות המרחביות 300 ו-769, קיבלו כל אחת 100 סטים של ציוד חורף ייעודי, שישמש את הלוחמים במשימות המבצעיות. רכשנו בתחילת החורף 5 טונות מלח להפשרת השלגים מהדרכים ולמעלה מ-3,000 שקיות חימום כדי שלאף חייל לא יהיה קר בשמירה".
חטיבה 769 בגבול לבנון מתכוננת גם היא, וקצין הלוגיסטיקה של החטיבה, רס"ן עומרי לוי, אמר: "אנחנו שמים במקום הראשון את הלוחמים בקצה ודואגים להם לתנאים טובים מבחינת אוכל, לבוש חם ומגורים. אף חייל בגזרה לא ישן בחדר ללא חימום, במיוחד בסופה ובחורף. זאת חובתנו לדאוג לחיילים שעושים מעל ומעבר כדי לשמור על השקט בגבול".
התחזית הסוערת מעלה זיכרונות מהסופה החריגה שפקדה את ישראל בדצמבר 2013, אז יישובים שלמים נותקו למשך ימים מחשמל ומאות נהגים נתקעו בקור עז בדרך לירושלים. הפעם, מעריכים במחוז ירושלים של רשות הכיבוי, המראות של נהגים תקועים שעות בכביש לא יחזרו על עצמם – אך עדיין נערכים לתרחישים חמורים שכאלו.
פורסם לראשונה: 20:48, 16.02.21