2 צפייה בגלריה
בית המשפחה בקריית גת
בית המשפחה בקריית גת
(צילום: בראל אפרים)
הרצח של נער בן 14 בדקירות סכין בידי אביו בקריית גת שלשום (רביעי) היה תזכורת נוספת להתעצמות תופעת האלימות במשפחה בעקבות משבר הקורונה. כבר לפני כמה חודשים התריעה המועצה לשלום הילד על כך שמספר הפניות בחשד לאלימות כלפי ילדים הוכפל פי שניים בשנה החולפת. המצוקה הכלכלית, כמו גם החודשים הארוכים בבתים, יצרו סיר לחץ במשפחות רבות, החמירו מצבי סיכון ישנים ויצרו חדשים.
"מדובר באירוע מזעזע ונורא. ילד צעיר שנרצח, על פי החשד, על ידי מי שהיה אמור להגן עליו ולשמור עליו מכל משמר", אמרו במועצה. "תקופת משבר הקורונה היא תקופה מסוכנת עבור חלק מהילדים. זאת בשל העובדה שלצד סיר הלחץ בבתים, רבים מהילדים לא פגשו מבוגר מחוץ למשפחה תקופה ארוכה, ואי אפשר היה לראות את המצוקה שלהם או לשמוע את הזעקה השקטה שלהם".
חלקת הקבר של הילד שנרצח בידי אביו בקריית גת
(צילום: רועי עידן)

במועצה לשלום הילד מתמודדים עם העלייה בכמות מקרי האלימות כלפי ילדים בחודשים האחרונים. לאחרונה פנתה אליהם צעירה ששימשה כשמרטפית לשני ילדים מתחת לגיל שש שזיהתה סימנים כחולים על אחד מהילדים, שסיפר שאמו מכה אותו. "לאחר פנייה בהולה שלנו לרשויות הרווחה, הילדים נחקרו על ידי חוקרי ילדים ורשויות הרווחה התערבו באופן מיידי כדי להגן על הילדים לאחר שנמצא שנשקף להם סיכון משמעותי", הסבירה מנכ"לית המועצה לשלום הילד, ורד וינדמן.
במקרה אחר ילדה בת 11 פנתה עצמאית למועצה לשלום הילד וסיפרה שהיא שעוברת התעללות על ידי הוריה שכוללת אלימות, השפלות, איומים ועוד, וכן ביטאה מחשבות אובדניות בעקבות המצב. לא רק שהמקרה אירע בתקופת הקורונה, בהיעדר מסגרות, אלא אף בתקופת שביתת העובדות הסוציאליות. בעקבות פעילות מהירה של המועצה בשיתוף משרד החינוך, הגיע צוות חינוכי-טיפולי לביקור בית וגובשה תוכנית טיפולית לילדה ולמשפחה.
2 צפייה בגלריה
"המלצות מצילות חיים מעולם לא יושמו". מנכ"לית המועצה לשלום הילד ורד וינדמן
"המלצות מצילות חיים מעולם לא יושמו". מנכ"לית המועצה לשלום הילד ורד וינדמן
"המלצות מצילות חיים מעולם לא יושמו". מנכ"לית המועצה לשלום הילד ורד וינדמן
(צילום: מארק ניימן / לע"מ)
במקרה נוסף דיווחה צעירה כי שמעה צעקות אימה וזיהתה חשש לאלימות כלפי ילדים בבניין מגוריה. "היא תיארה כי במהלך התקופה שהיא מתגוררת בבניין הדיירים שמעו צעקות מידי פעם, אך כל אחד חי את חייו, ואנשים לא שהו יותר מדי בבניין, כך שכל אחד היה בעבודתו ובסידוריו", תיארה וינדמן. "בתקופת הקורונה, כאשר רוב הדיירים היו שעות רבות בבית, הם הבינו את תדירות המתח המצוי בבית וחששם לילדים גבר. הועבר דיווח למועצה ולעובדת סוציאלית ברווחה המקומית אשר בוחנים את המקרה בימים אלו".
"רצח ילדים על ידי הוריהם הוא תופעה שהדעת מתקשה לקבל. משנת 2005 נרצחו 58 ילדים בתוך המשפחה. חלק ממקרי הרצח אינם ניתנים לחיזוי מראש, אולם בחלק מהמקרים ניתן היה להציל חיים באמצעות זיהוי אותות מצוקה ותקשורת בין הרשויות השונות. על רקע ההבנה הזו, ניתנו כבר לפני עשור המלצות ועדת וינטר, ועדה שהוקמה בעקבות רצח רוז פיזם ז"ל. ההמלצות כללו, בין היתר, קריאה להסדרת העברת מידע בין הרשויות השונות כך שהרשויות תעבודנה בשיתוף פעולה וניתן יהיה להרכיב תמונה מלאה מפיסות מידע קיימות. אלא שהמלצות מצילות חיים אלו מעולם לא יושמו".
"כדי למנוע את הרצח הבא או את מקרה ההתעללות הבא חייבים לעבות באופן מיידי את שירותי היועצות החינוכיות, הפסיכולוגים החינוכיים והעובדים הסוציאליים, ובמקביל להכשיר צוותי הוראה וחינוך בלתי פורמלי, כמו גם צוותי רפואה ובריאות בקהילה לאיתור וזיהוי ילדים בסיכון. בנוסף, צריך לאפשר ביקורי בית ולתת מידע לילדים ונוער לגבי כתובות לפנייה במצבי מצוקה וסכנה. לצד זאת, יש ליישם בדחיפות את המלצות דו"ח וינטר בחקיקה ולאפש'ר העברת מידע מציל חיים בין רשויות".
פורסם לראשונה: 23:55, 18.03.21