אלפי מפגינים צעדו היום (א') ברחובות בנגקוק בדרישה לערוך רפורמות בחוקה ולצמצם את סמכויותיו של מלך תאילנד מאהה וצ'יראלונגקון. האלפים הריעו כאשר פעילים התקינו לוחית והכריזו כי תאילנד "שייכת לעם" – מפגן ההתרסה הנועז ביותר עד כה במחאה.
בחודשיים האחרונים התקיימו הפגנות כמעט מדי יום בתאילנד, בהובלת סטודנטים פעילים שקוראים להתפטרותו של ראש הממשלה פריות צ'אן-אוצ'ה, ראש צבא לשעבר שעמד בראש ההפיכה ב-2014. המפגינים הפכו נועזים יותר וקראו תיגר על השלטון בפומבי, בניגוד לחוק האוסר להעליב את בית המלוכה.
אמש ערכו המפגינים עצרת למען הדמוקרטיה בבנגקוק. בסופה הקימו אוהלים מול ארמון המלוכה וישנו בהם לקראת ההפגנה היום. הרשויות אמרו כי 18 אלף איש השתתפו בהפגנה, למרות שכתבים של סוכנות הידיעות הצרפתית AFP בשטח העריכו כי 30 אלף איש השתתפו בהפגנה בשיאה – מה שהופך אותה למחאה הגדולה ביותר שהתקיימה בתאילנד מאז ההפיכה ב-2014.
עם עלות השחר, התקינו הפעילים את "לוחית העם" בכיכר סאנאם לואנג שמול ארמון המלך. "במקום הזה העם הביע את רצונו: המדינה הזו שייכת לעם ואינה נחלתו של המלך כפי שהוליכו אותנו שולל", נכתב בלוחית. "יחי העם" צעק פאריט צ'יוואראק, אחד ממארגני המחאה, לקהל המעודד.
מנהיגי המחאה הכריזו על ניצחון לאחר שהגישו למשטרה מכתב המפרט את דרישותיהם. פאקפונג פונגפטרה, מפקד המשטרה באזור, אמר כי המכתב יועבר למטה המשטרה כדי להחליט כיצד להמשיך. "הניצחון הגדול ביותר שלנו ביומיים האחרונים הוא בכך שהראנו שאנשים רגילים כמונו יכולים לשלוח מכתב לבית המלוכה", אמר פאריט לקהל לפני שהתפזר.
המפגינים נחסמו על ידי מאות שוטרים לא חמושים שאיישו מחסומים לבקרת קהל. דובר הממשלה אמר כי המשטרה לא תשתמש באלימות נגד מפגינים. הוא הוסיף כי המשטרה צריכה להחליט אם נאום כזה או אחר מנוגד לחוק ולהעמיד לדין על פי שיקול דעתה.
סגן מפקד המשטרה בעיר אמר כי הרשויות יצטרכו לקבוע אם הלוחית שהתקינו המפגינים לא חוקית, ואם כן יהיה צורך להסירה. לאחר ההפגנה, אנשים עמדו בתור כדי להצטלם ליד הלוחית, שבה נראית גם יד המצדיעה עם שלוש אצבעות – מחווה שאומצה על ידי מפגינים למען הדמוקרטיה.
אך לא כל התאילנדים תומכים בלוחית החדשה, שדומה לזו שהנציחה את קץ המונרכיה האבסולוטית בשנת 1932 ואשר הוסרה מהשטח הסמוך לארמון ב-2017, לאחר שווצ'יראלונגקון עלה לשלטון. הפוליטיקאי הימני הבולט וורונג דצ'גיטיגרום אמר כי פעולות המפגינים אינן ראויות וכי המלך מעל הפוליטיקה. "זה לא השיג שום דבר", הוא אמר. "אלה פעולות סמליות נגד המלך, אך המלך אינו יריב".
הרשויות בתאילנד אמרו כי ביקורת על בית המלוכה אינה מקובלת במדינה שבה נקבע בחוקה כי המלך "ממלא תפקיד של פולחן נערץ".
הפגנות שהחלו בקמפוסים באוניברסיטאות משכו מספר גדל והולך של מפגינים מבוגרים יותר. "הדור החדש משיג את מה שהורייו וסביו לא העזו. אני מאוד גאה בזה", אמר סומפורן אאוטסה בן ה-50. "אנחנו עדיין מכבדים את המלוכה, אבל היא צריכה להיות תחת החוקה".
המפגינים טוענים כי החוקה מעניקה למלך יותר מדי כוח וכי היא תוכננה כדי לאפשר לפריות לשמור על השלטון לאחר הבחירות בשנה שעברה. ראש הממשלה טוען שהבחירות היו הוגנות.
ההפגנה הבאה מתוכננת ליום חמישי. מנהיגי המחאה קראו לתאילנדים לקחת יום חופש מהעבודה ב-14 באוקטובר כדי להראות את תמיכתם בשינוי. הם ביקשו גם מהאזרחים למשוך פקדונות מהבנק המסחרי סיאם, שבו לשכת נכסי הכתר של המלך מחזיקה ביותר מ-23% מהמניות, ולהפסיק לעמוד בהמנון המלוכה בבתי הקולנוע.