היום (שישי) מתקיימות הבחירות לנשיאות איראן, שבהן תבחר הרפובליקה האיסלאמית את מחליפו של חסן רוחאני – שמסיים את תפקידו אחרי שתי קדנציות. הקלפיות כבר נפתחו ולפי כל ההערכות הנשיא הבא של איראן יהיה איש הדת איברהים ראיסי – שמרן קיצוני ובן טיפוחיו של המנהיג העליון עלי חמינאי, שכבר הצביע עם פתיחת הקלפיות בטהרן. חמינאי קרא לאיראנים להגיע להצביע: "כל הצבעה נחשבת, בואו לבחור את הנשיא שלכם, זה חשוב לעתיד המדינה".
הבחירות לנשיאות איראן – סיקור נרחב ב-ynet:
• סייע לרצח אלפים, תוקף את "האויב הציוני": זה הנשיא המיועד
• במעמד צד אחד / ד"ר רז צימט על הבחירות באיראן, פרשנות
• צעירי איראן יחרימו את הבחירות: "אין עבודה, אין תקווה"
• סבא"א מעריכה: אין הסכם גרעין בחודש וחצי הקרוב
מועצת שומרי החוקה של איראן פסלה מועמדים רבים שרצו להשתתף בבחירות – בהם מתונים רבים. המועצה פסלה קרוב ל-600 מועמדים ואישרה רק לשבעה גברים להתמודד. ערב הבחירות פרשו מהמירוץ שלושה מועמדים, ונותרו ארבעה: ראיסי, שני שמרנים קיצוניים נוספים (מוחסן רזאי ואמיר-חוסיין רזיזאדה האשמי) והמועמד המתון עבד-אל-נסר המתי, שהיה נגיד הבנק המרכזי של איראן.
באיראן יש קרוב ל-60 מיליון בעלי זכות הצבעה, אך רבים מהם צפויים להישאר בבית לא להצביע. מתנגדי משטר – באיראן ובגלות – קראו לאיראנים להחרים את הבחירות. המועמד המתי, ומתונים נוספים, אמרו כי חרם שכזה יבטיח את ניצחונו של ראיסי.
לפי הסקרים שיעור ההצבעה בבחירות באיראן עשוי להגיע ל-41% בלבד – שיעור נמוך משמעותית בהשוואה למערכות בחירות קודמות. עוד לפני יום הבחירות המנהיג העליון חמינאי קרא לאיראנים לצאת לקלפיות בהמוניהם, ואמר שהדבר יעזור לסכל את "הלחצים הזרים" על הרפובליקה האיסלאמית.
באיראן קיימת ביקורת רבה על מועצת שומרי החוקה - גם בקרב המשטר. אחד המועמדים הבולטים שנפסלו על ידי המועצה היה עלי לרג'יאני, שבעבר היה יו"ר הפרלמנט. לריג'אני דרש מהמועצה לחשוף את כל הסיבות לפסילתו.
לאחר מכן פנה הנשיא רוחאני לחמינאי, ואמר למנהיג העליון שההתמודדות בבחירות צריכה להיות רחבה יותר. חמינאי הסכים עם הקביעה כי לחלק מהמועמדים נעשה עוול, ואמר כי אותם מועמדים, "ובני משפחותיהם, הואשמו בדברים שקריים". הוא לא ציין שמות.
הנשיא רוחאני קרא לאיראנים לצאת להצביע, ובביקורת שמכוונת למועצת שומרי החוקה אמר לאיראנים כי אסור לתת ל"מגרעות של מוסד או קבוצה" למנוע מהם להצביע.
לא בטוח שקריאתו של רוחאני תעזור. "הצבעה תהיה עלבון לאינטליגנציה שלי", אמרה לסוכנות הידיעות רויטרס פטמה בת ה-55, שחוששת למסור את שם משפחתה. "ראיסי כבר נבחר על ידי הממשלה, לא משנה למי נצביע".
בתגובה לביקורת, ולטענות שתוצאות הבחירות ידועות מראש, אמר עבאס עלי קדחודאי - שעומד בראש מועצת שומרי החוקה שמונה 12 חברים - כי "התקשורת והעם העידו שמדובר בתחרות הגונה".
המועמדים בבחירות לנשיאות קיימו שלושה עימותים טלוויזיוניים, ולפי קדחודאי העימותים הוכיחו כי "ההתמודדות הפוליטית רצינית". קדחודאי הוסיף כי כשירותם של המועמדים נקבעה בהתאם לחוקי הבחירות של איראן. הוא ציין שמועצת שומרי החוקה לא פועלת לפי שיקולים פוליטיים.
האיראנים סובלים ממשבר כלכלי בעקבות החזרת הסנקציות האמריקניות אחרי פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין. הקורונה החריפה את המצב. איראנים רבים, בעיקר הצעירים, מיואשים מהמשטר.
הבחירות מתקיימות בשעה שאיראן מנהלת מגעים עם המעצמות על הסכם הגרעין, אחרי שהפרה התחייבויות רבות שמופיעות בהסכם מאז הפרישה האמריקנית לפני שלוש שנים. סגן שר החוץ של איראן, עבאס אראקצ'י, אמר אתמול כי איראן וארה"ב עדיין צריכות להסכים על כמה נושאים מרכזיים – אך הסכם בין הצדדים נראה קרוב מתמיד. אראקצ'י אמר כי לתוצאות הבחירות לנשיאות לא תהיה השפעה על השיחות הבלתי-ישירות שמתנהלות בווינה.
ייתכן שהסכם יושג בימיו האחרונים של רוחאני כנשיא: רוחאני, איש המחנה הרפורמיסטי, יעזוב את תפקידו באוגוסט. החוק באיראן אוסר על הנשיא להתמודד על כהונה שלישית רצופה בתפקיד.
לפי הטלוויזיה הממלכתית באיראן הקלפיות כאמור נפתחו וייסגרו בשבת ב-02:00 (שעון איראן). משרד הפנים מסר לטלוויזיה הממלכתית שבגלל נגיף הקורונה ההצבעה תתקיים מחוץ ל-67,000 אתרים ברחבי המדינה. המצביעים מתבקשים לעטות מסכות, להקפיד על שמירת מרחק – ולהביא עטים מהבית.
לנשיא הרפובליקה האיסלאמית יש השפעה משמעותית על הנעשה במדינה, ועל מדיניות החוץ שלה, אך המילה האחרונה באיראן היא של המנהיג העליון חמינאי.
פורסם לראשונה: 22:00, 17.06.21