הרמטכ"ל רב-אלוף אביב כוכבי אמר היום (שלישי) לנשיא גרמניה פרנק וולטר שטיינמאייר כי החלטת בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג לחקור את ישראל על פשעי מלחמה היא פגיעה חמורה ביכולת של מדינות דמוקרטיות לפעול בשדה הקרב מול צבאות טרור המסתתרים מאחורי אוכלוסייה אזרחית. לדבריו, בית הדין בהאג צריך להתאים את עצמו לעידן המלחמות החדשות.
כוכבי מתלווה לנשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין למסע מדיני בן שלושה ימים שבמהלכו יבקרו בנוסף לגרמניה גם באוסטריה ובצרפת. באופן יוצא דופן האזרח מספר אחת והחייל מספר אחת משלבים זרועות במאבק בחקירת האג בדגש על הצד הדיפלומטי.
בפגישה עם נשיא גרמניה התחייב כוכבי כי צה"ל פעל לאורך השנים כדי לא לפגוע בחפים מפשע. לדבריו, "ראיתי את זה בעיניי במקרים רבים, כמפקד חטיבה וכמפקד אוגדה בסמטאות יהודה, שומרון ועזה". דברים דומים הוא צפוי לומר גם לנשיאי אוסטריה וצרפת.
הרמטכ"ל כוכבי הוסיף כי "במקרים שבהם היה חשד שנפגעו חפים מפשע, ידענו לחקור את עצמנו באופן יסודי ובמקרה הצורך, האחראים נתנו את הדין. ההבדל היסודי בינינו לבין אויבנו הוא שבעוד שאנו עושים כל שניתן כדי להימנע מפגיעה בחפים מפשע, אויבנו עושים הכול כדי לפגוע באזרחינו החפים מכל פשע".
כוכבי סיכם כי "אנחנו בעידן של מלחמות חדשות, בעלות מורכבות רבה ובית הדין בהאג חייב להתאים את עצמו למציאות החדשה. החיילים שלכם יכולים לעמוד מול אותן הבעיות גם בחלקים אחרים של העולם ולכן תמיכתכם עכשיו, חשובה לנו מאוד".
הרמטכ"ל העלה שורה של נושאים ביטחוניים נוספים, בהם איראן ולבנון. הוא הציג את הכשלים בהסכם הגרעין הנוכחי עם איראן, האתגרים האזוריים שזו מציבה מסוריה ועד תימן, את התעלמותה של לבנון ובעיקר חיזבאללה מהחלטה 1701 של האו"ם ואת השלכות איום הטילים המדויקים. הוא העלה גם את סוגיית חיילי צה"ל הנעדרים.
הנשיא ריבלין פתח את ביקורו הנשיאותי בפגישת עבודה מדינית עם שטיינמאייר. הוא הביע את הערכתו לעמיתו על קשרי הידידות האישיים המיוחדים ועל מחויבותו העמוקה ליחסים בין המדינות, והדגיש את ההערכה הישראלית למחויבותה של גרמניה לביטחון ישראל וליציבות האזור כולו, ואת חשיבות היחסים האסטרטגיים בין המדינות.
גם ריבלין הדגיש כי ישראל רואה בחומרה רבה את החלטת התובעת בהאג ואמר כי "מדובר בהחלטה שערורייתית". הנשיא הודה לעמיתו על עמידתה של גרמניה לצד ישראל מול החלטת בית הדין ואמר כי "ישראל היא מדינה חזקה, יהודית ודמוקרטית, שגם יודעת להגן על עצמה וגם לחקור את עצמה במקרה הצורך״.
לדברי ריבלין, "אנו גאים בחיילנו, בנינו ובנותינו, נכדינו ונכדותינו. הם שומרים עלינו נגד אויבינו ואנחנו נשמור עליהם מפני ההחלטה הזו". לדבריו, מדינת ישראל לא תקבל את הטענות נגד מימוש זכותה וחובתה, להגן על אזרחיה.
יתר על כן, ריבלין ציין כי הניסיון הפלסטיני להביא ל"פליליזציה" של הסכסוך יוביל לקיטוב בין הצדדים ולהמשך המשבר. "לא ניתן לצפות לקידום צעדים בוני אמון ולשיפור ביחסים כשצד אחד מקדם חקירה פלילית נגד אזרחי הצד השני בבית דין זר". לדבריו, הקורונה הוכיחה כי גבולות הם דבר מלאכותי וכי שיתוף פעולה בין ישראל לפלסטינים הכרחי מאחר שחיי שני הצדדים שזורים אלה באלה. אנו סומכים על ידידינו באירופה שיעמדו לצדנו במערכה החשובה הזאת ובמאבקנו בנושא השימוש בבית הדין הבינלאומי בהאג נגד חיילינו ואזרחינו".
ריבלין התייחס לאיראן ואמר כי זו פועלת מתוך "סחטנות גרעינית" כדי להביא לוויתורים והקלות כלכליות נוספות. ריבלין הדגיש כי ישראל רואה חשיבות רבה בהצבת קווים אדומים להתנהלות איראן שימנעו את המשך התעצמותה הגרעינית.
בהצהרה המשותפת הוסיף ריבלין כי "התקופה הנוכחית מסמנת מפנה פוטנציאלי ביחסי הכוחות במרחב שלנו. החתימה על הסכמי אברהם עם איחוד האמירויות, ועם מדינות ערביות נוספות, פותחת פתח של תקווה להעצמת הקולות המתונים באזור. דווקא בשעה זו, מאיימים הכוחות הקיצוניים ובראשם איראן, לערער על היציבות הזאת".
ריבלין קרא לקהילה הבינלאומית לעמוד ביחד ולדבר "בקול נחרץ ובלתי מתפשר נגד ההתעצמות הגרעינית של איראן, ותמיכתה בארגוני טרור המאיימים על ישראל ועל היציבות באזור".
כמו כן, הנשיא הודה לגרמניה על חלקה במאמצים להשבת השבויים והנעדרים המוחזקים על ידי חמאס. "נמשיך לעשות כל מאמץ עד שבנינו יחזרו הביתה", אמר, והביע תקווה כי "ההתפתחויות החיוביות במזרח התיכון ישתקפו גם ביחסים ביננו לבין הפלסטינים, ויתרמו להתנעתו של משא ומתן מדיני ביננו, וזניחת דרך השנאה והאלימות".
נשיא גרמניה אמר כי "מדיניות הממשל האמריקני הקודם לא הביאה, לדעתנו, להתפתחויות חיוביות בכל הנוגע לגרעין האיראני, וכי יש לנו תקווה כי נצליח להביא לשינוי עם הממשל החדש ועם שכנותינו באירופה".
בנוגע לסוגיה הפלסטינית אמר שטיינמאייר כי "הנשיא ריבלין יודע כי עמדתנו היא שפתרון שתי המדינות ישרת את האינטרס של שני הצדדים ויאפשר להם לחיות בשלום ובדמוקרטיה".
שטיינמאייר בירך את ריבלין על הצלחת מבצע החיסונים הישראלי ואמר כי גרמניה יכולה ללמוד ממנו הרבה. השניים צפויים לשוחח גם על הבחירות ברשות הפלסטינית ועל המצב הפנים ישראלי ומערכת הבחירות הקרובה לכנסת.