מאות פסיכולוגים ומתמחים הפגינו הערב (יום ג') מול המרכז לבריאות הנפש ביפו במחאה על החלטת משרד הבריאות לשנות את מערך התקצוב של ההתמחות בפסיכולוגיה. דבר השינוי, שפורסם לראשונה ב-ynet, אמור להיכנס לתוקף ב-1 בינואר. הצפי הוא שהמהלך יגרום לקיצוץ של כ-50% בכמות המתמחים בפסיכולוגיה ובהפחתה של כ-25% בפסיכולוגים המטפלים במערך הציבורי.
המפגינים הניפו שלטים וקראו קריאות כגון "הגיעו מים עד נפש", "פסיכולוגיה - כבר לא בגרוש" ו"כולם מדברים על חיסון, אף אחד לא מדבר על חוסן. במהלך ההפגנה עלו פסיכולוגים מהמערך הציבורי ותהו, "מי נראה לכם יטפל בנפגעי הקורונה? במשפחות שנפגעו? בזוגות שהתגרשו? באנשים שאיבדו את מקום עבודתם? מי יטפל בהם?".
ד"ר יובל הירש, ראש מטה המאבק "פורום הארגונים למען פסיכולוגיה ציבורית", אמר בהפגנה: "המתמחים בפסיכולוגיה הם העתיד של המקצוע, הם העתיד של הטיפול בציבור, והם כוח העבודה העיקרי בפסיכולוגיה הציבורית. משרד הבריאות, בהחלטה הזויה ומזלזלת, החליט לקצץ. אנחנו לא נקבל התנהלות כזו".
"נכון", המשיך ד"ר הירש, "משרד הבריאות בחר לקצץ, דווקא עכשיו, אבל בואו נשים את האמת על השולחן: ממשלות ישראל לדורותיהן מייבשות את השירות הציבורי. השכר שלנו מבזה, התנאים גרועים. המסלול ארוך ומפרך. קשה להחזיק מעמד בשירות הציבורי.
"אנחנו נלחמים היום לא רק בהחלטה הזויה של משרד הבריאות; אנחנו נלחמים היום את המלחמה של כל הפסיכולוגיה הציבורית. אנחנו צועקים היום כדי שלא יעזו להתעלם מאיתנו להבא; שלא יעבירו מתחת לשולחן דברים כאלה. לא נהיה מהנהנים ואמפתיים כמו בחדר הטיפול. נעשה בלגן עד שיתחילו להוסיף ולא לקצץ".
רק לפני חודשיים פורסמו ב-ynet נתונים מדאיגים על הידרדרות במצב הנפשי בישראל כתוצאה ממשבר הקורונה, שלפיהם קיימת עלייה משמעותית בחרדה, מתח, דיכאון ואובדנות מאז הסגר השני. במקביל לעלייה זו, זמן ההמתנה כיום לפסיכולוג בשירות הציבורי הוא בין חצי שנה לשנה, ומסתמן שהקיצוץ המדובר רק יחמיר את המצב ובצורה ניכרת.