בוושינגטון נשלמות הלילה (ג') ההכנות האחרונות לקראת טקס ההשבעה הנפיץ ביותר שידעה אמריקה: ג'ו ביידן יושבע היום ב-19:00 (שעון ישראל) לנשיא החדש של ארה"ב, כשברקע החשש הכבד מפיגועים שיבצעו תומכיו של הנשיא היוצא דונלד טראמפ, שמסרב להכיר בתוצאות הבחירות והודיע שיחרים את הטקס. טראמפ עצמו יעזוב את וושינגטון ארבע שעות לפני כן: הוא יערוך לעצמו טקס פרידה חגיגי בבסיס חיל האוויר אנדרוז במרילנד, ומשם ימריא ב"אייר פורס 1" לאחוזתו בפלורידה, ביתו החדש-ישן. ynet יעביר את אירועי יום ההשבעה בשידורים חיים מוושינגטון.
השבעת ביידן – הכותרות האחרונות:
• ערב אחרון בבית הלבן: אנשי טראמפ מסיימים לארוז
• מלניה בסרטון פרידה: "אלימות אינה הפתרון"
• טראמפ יקטע מסורת? המכתב שמשאירים הנשיאים
• הציטוטים והחרמות של טקסי ההשבעה בארה"ב
המתח בבירת ארה"ב מגיע בשעות האחרונות לשיא. כ-25 אלף מחיילי המשמר הלאומי נשלחו לאבטח את האירועים, וגדרות ומחסומים הוצבו מסביב לאתרים מרכזיים, בכלל זה גבעת הקפיטול, מקום מושבו של הקונגרס, שעל מדרגותיו יתקיים טקס ההשבעה. בצל מגפת הקורונה וההסתערות של תומכי טראמפ לפני שבועיים על בניין הקונגרס יורשו להשתתף בטקס רק כ-1,000 איש – רובם חברי הקונגרס ואורחיהם. בטקסי השבעה מהסוג הזה משתתפים בדרך כלל מאות אלפי בני אדם.
העובדה שלעוברי אורח תהיה הדרך לקפיטול חסומה אינה מסירה כליל את הדאגה בסוכנויות הביטחון של ארה"ב, ואלה נערכות לאפשרות שתומכי טראמפ ינסו לשבש את האירוע מבפנים. ביממות האחרונות נערכו בדיקות רקע לכל החיילים שנשלחו למשימת האבטחה כדי לוודא שאין ביניהם מי שעלול לנסות לפגוע בביידן ובאנשיו, ואמש נודע כי לפחות שניים מחיילי המשמר הלאומי הוצאו מהמשימה, אחרי שהתברר כי יש להם קשרים לארגוני ימין קיצוני. 10 חיילים נוספים שוחררו מהמשימה, אבל לא ברור אם גם במקרה שלהם נמצאו קשרים לארגונים קיצוניים.
שלשום דיווח "וושינגטון פוסט" כי ה-FBI גילה שתומכי תיאוריית הקונספירציה QAnon – שלפיה טראמפ נשלח להושיע את ארה"ב מרשת פדופיליה שבה חברים ברק אובמה והילרי קלינטון – תועדו ברשת דנים ברעיון להתחזות לחיילי המשמר הלאומי כדי להסתנן להשבעת ביידן ולשבש אותה.
אובמה, בוש וספרינגסטין
את ההצגה בתחילת יום ההשבעה היום יגנוב טראמפ. לפי המסורת, הנשיא היוצא אמור לארח בבית הלבן את הנשיא הנכנס, ואז ללוות אותו לטקס ההשבעה; אבל טראמפ, שהודיע כי יחרים את הטקס בטענה שהבחירות נגנבו ממנו, מתכוון לעזוב את הבית הלבן כבר בשעת בוקר מוקדמת, מבלי לארח את מחליפו. הוא ייסע לבסיס חיל האוויר במרילנד, וב-8:00 שעון וושינגטון (15:00 שעון ישראל) ייערך לו טקס שהוא עצמו הזמין. לפי דיווחים, אנשיו עושים בימים האחרונים מאמצים כבירים לגייס משתתפים כדי להעמיד לו קהל גדול, אך מתקשים לעשות זאת בצל ההתנערות של גורמים רבים בממשל מהתנהלותו סביב מהומות הקפיטול.
טקס ההשבעה של ביידן יחל ב-18:30 שעון ישראל. תחילה תשיר ליידי גאגא את ההמנון הלאומי ותינשא תפילה, ובהמשך תופיע ג'ניפר לופז. מעט לפני 19:00 תושבע קמלה האריס לסגנית הנשיא הראשונה בתולדות ארה"ב, ומי שתשביע אותה תהיה סוניה סוטומאיור, השופטת ההיספנית הראשונה בבית המשפט העליון. ב-19:00 בדיוק יושבע ביידן לנשיא ארה"ב על-ידי נשיא העליון ג'ון רוברטס, ואז יישא את נאום ההכתרה שלו. בסביבת ביידן אומרים כי את נאומו יקדיש להעברת מסר שמטרתו לאחד את הציבור – משימה קשה בהתחשב בכך שלפי סקרים, לפחות חצי מהרפובליקנים מאמינים לטענות של טראמפ שהבחירות נגנבו ממנו. לטענות האלה, נזכיר, אין שום ביסוס, וגם שופטים שמרנים ונאמני טראמפ לשעבר, בהם שר המשפטים הפורש וויליאם באר, דחו אותן בתוקף.
טקסי ההשבעה מושכים אליהם בדרך כלל המוני משתתפים, לעתים אף יותר ממיליון, אבל הפעם כאמור ישתתפו בטקס רק מעטים. את מקומם של האמריקנים שלא יכלו להגיע לוושינגטון מפאת המצב יתפוס "שדה הדגלים" – 200 אלף דגלים שהוצבו לאורך המוֹל, השדרה המרכזית של הבירה. בניגוד לטראמפ, שיהיה הנשיא הראשון זה 152 שנה שאינו מתייצב להשבעת יורשו, סגן הנשיא מייק פנס יגיע. לטקס הפרידה מטראמפ, שהסית את ההמונים נגדו לפני מהומות הקפיטול, פנס לא יגיע.
בשל הקורונה והחשש הביטחוני, הפעם לא תיערך אחרי הטקס הצעדה המסורתית של הנשיא הנבחר בשדרות פנסילבניה. לאחר ההשבעה ייסעו ביידן והאריס עם הנשיאים לשעבר ברק אובמה, ג'ורג' בוש הבן, ביל קלינטון ונשותיהם להניח פרחים על קבר החייל האלמוני בבית העלמין ארלינגטון, ולאחר מכן תלווה שיירה צבאית את הביידנים לבית הלבן. בלילה, במקום הנשף המסורתי שבוטל בגלל הקורונה, ישתתפו ביידן והאריס במשדר טלוויזיה מיוחד שיועבר ברשתות האמריקניות הגדולות תחת הכותרת "חוגגים את אמריקה". את המשדר ינחה טום הנקס, וישתתפו בו שלל אומנים, בהם ג'סטין טימברלייק, דמי לובטו, ג'ון בון ג'ובי וברוס ספרינגסטין.
אמש, באירוע פרידה ממדינת האם שלו דלאוור לפני צאתו לוושינגטון, נשא ביידן דברים נרגשים מול קהל מלא בידידיו ובבני משפחתו, והזיל דמעה כשדיבר על המדינה שבה גדל ועל בנו המנוח, בו, שמת מסרטן ב-2015. "גבירותיי ורבותיי, אני מצטער רק על דבר אחד", אמר. "שהוא לא כאן, כי היינו צריכים להציג אותו כנשיא". בו ביידן היה התובע הכללי של מדינת דלאוור, ולפני שחלה סומן כמועמד מוביל לתפקיד המושל בעתיד. היו שחזו לו קריירה פוליטית מרחיקת לכת הרבה יותר.
"סלחו לי על הרגשנות", אמר בקול רועד, "אבל כשאמות, דלאוור תהיה כתובה על לבי ועל לבבותיהם של כל הביידנים. אנחנו אוהבים את כולכם. הייתם שם עבורנו בטוב וברע, מעולם לא עזבתם אותנו, ואני גאה – גאה, גאה, גאה – להיות בנה של דלאוור, ואני עוד יותר גאה לעמוד כאן ולעשות את זה מהמתקן על שם בו ביידן".
טראמפ נפרד: "איחולים לממשל החדש"
טראמפ, שלא הופיע בציבור כבר שבוע, פרסם אמש סרטון פרידה שבו אמר לאמריקנים: "אני מסיים את כהונתי כנשיא ה-45 של ארה"ב, ואני ניצב לפניכם באמת גאה במה שהשגנו יחד. עשינו מה שבאנו לכאן כדי לעשות, וכל כך הרבה מעבר לזה". מבלי לנקוב בשמו של ביידן אמר טראמפ: "השבוע אנחנו חונכים ממשל חדש ומתפללים שיצליח לשמור על אמריקה בטוחה ומשגשגת. אנחנו שולחים את מיטב איחולינו, ומקווים גם שיהיה להם מזל, מילה חשובה ביותר".
בנאומו שב וגינה את הפריצה של תומכיו לקפיטול, בלי לציין שמדובר בתומכיו או להזכיר את החלק שמילא בשִלהובם לפני הפריצה, והודה לסגן הנשיא מייק פנס, שאיתו הסתכסך אחרי שזה סירב לחרוג מסמכותו ולמנוע את אישור ניצחון ביידן בקונגרס. "הזכות לשמש כנשיא שלכם הייתה כבוד שאי אפשר לתאר", אמר טראמפ. "אני רוצה שתדעו שהתנועה שיצרנו רק מתחילה. מעולם לא היה דבר כמוה".
בארה"ב עדיין תוהים מה יעשה טראמפ בשעותיו האחרונות בבית הלבן. בין השאר הוא צפוי לנצל אותן כדי להעניק חנינה לעד 100 עבריינים מורשעים. מדובר במסורת של נשיאים יוצאים, אבל בניגוד לנשיאים קודמים טראמפ הִרבה בשנים האחרונות לחון את מקורביו ואנשי שלומו, והאמריקנים ממתינים לראות אם גם הפעם יהיו כאלה בין מקבלי החנינה. ברקע עדיין מרחפת השאלה אם ינסה להעניק לעצמו חנינה מהעמדה עתידית לדין – צעד שמשפטנים חלוקים בשאלה אם יש לו סמכות לנקוט.
שלשום בערב, באחד ממהלכיו האחרונים, הודיע טראמפ כי החליט שמיום רביעי הבא יוסרו הגבלות על הגעתם לארה"ב של נוסעים מאירופה ומברזיל, הגבלות שהטיל ממשלו אשתקד בעקבות התפשטות הקורונה בעולם. דקות אחרי ההודעה הזו מיהר צוותו של ביידן להגיב, ומסר כי אין זה הזמן לרכך את הגבלות הקורונה וכי לביידן אין שום כוונה לקיים את החלטתו החדשה של טראמפ. אדרבה, הדוברת של ביידן ג'ן סאקי מסרה כי הנשיא החדש מתכוון להקשיח את ההגבלות על נסיעות למדינות זרות ומהן לארה"ב.
ביידן, נזכיר, מדגיש כל העת את הצורך לשמור על ריחוק חברתי, בעוד טראמפ ניסה בשנה האחרונה לקדם ככל האפשר פתיחה של בתי עסק והסרה של הגבלות תנועה. ארה"ב מתמודדת בימים אלה עם התפרצות קשה ביותר של קורונה, ומספר המתים בה מהנגיף הוא הגבוה בעולם – יותר מ-400 אלף.
שפל בפופולריות, גם של מלניה
ביממה האחרונה נקט טראמפ עוד כמה מהלכים אחרונים. בין השאר העניק את עיטור הכבוד "לגיון ההצטיינות" למלך בחריין כהוקרה על היחסים שכונן עם ישראל, והכריז על סנקציות חדשות נגד גורמים ברוסיה ובוונצואלה. בירושה רגישה שהוא מותיר אחריו לממשל ביידן, הכריז אמש מזכיר המדינה של טראמפ, מייק פומפאו, כי וושינגטון גם רואה מעתה במדיניות של סין נגד האויגורים ומוסלמים אחרים בחבל שינג'יאנג ג'נוסייד – כלומר רצח עם. טראמפ החריף מאוד בשנה האחרונה את הצהרותיו נגד סין, וניסה להציג את ביידן כמי שיתנהל מולה ברפיון בעודה מאיימת על המעמד הבינלאומי של ארה"ב.
מייק פנס נפרד בטוויטר: "תודה על הזכות להיות סגן הנשיא שלכם"
הפרידה של פומפאו: "ארה"ב המדינה הגדולה בתולדות הציוויליזציה"
טראמפ עוזב את הבית הלבן כשהפופולריות שלו בציבור האמריקני בשפל: לפי סקר "גאלופ" שפורסם ביום שני, רק 34% מהאמריקנים מרוצים מתפקודו כנשיא, השיעור הנמוך ביותר מאז כניסתו לתפקיד. שיעור התמיכה הממוצע של טראמפ בשנות כהונתו היה 41% – השיעור הנמוך ביותר של נשיא כלשהו בסקרי גאלופ מאז שהחלו. גם הגברת הראשונה מלניה טראמפ, שלאורך רוב כהונת בעלה הייתה הדמות האהודה ביותר מבין בני המשפחה הנשיאותית, עוזבת את תפקידה כשהפופולריות שלה בשפל: לפי סקר CNN מהשבוע היא זוכה לאהדת 42% מהציבור. דעת 47% מהציבור עליה שלילית, וזהו הנתון הגרוע ביותר אי-פעם לגברת ראשונה.
שעות לפני עזיבתו קיבל אמש טראמפ כתף קרה ממנהיג הרפובליקנים בסנאט, מיץ' מקונל, שהיה עד לא מזמן בעל בריתו הנאמן. מקונל, שכבר אותת כי ייתכן שבמשפט שייערך לטראמפ בסנאט בעוד שבועות אחדים הוא עשוי להצביע בעד הרשעתו, הצהיר אמש כי האספסוף שפרץ לפני שבועיים לבניין הקונגרס וזרע בו הרס "הואכל בשקרים". לדבריו, "הנשיא ואנשים רבי-כוח אחרים עודדו אותם לפעולה". אם מקונל יצביע בעד הרשעת טראמפ יגדלו הסיכויים שסנאטורים רפובליקנים נוספים יעשו זאת, ואם יושג רוב להרשעת טראמפ יוכל הסנאט לאסור עליו להתמודד שוב על הנשיאות, כפי שהוא שוקל לעשות ב-2024.
ביידן מתחיל לעבוד: הסכם פריז ואיראן
יום ההשבעה יהיה יום של חגיגות סמליות, אבל מיד אחריו יצטרך ביידן לגשת לעבודה, ובצל משבר הקורונה היא רבה במיוחד. צוות המעבר של ביידן גיבש לו תוכניות פעולה במשך כל השבועות שעברו מאז ניצחונו בבחירות, והשבוע הודיע כי מיד עם כניסתו לתפקיד יבטל ביידן כמה החלטות שקיבל טראמפ. בין השאר יחזיר את ארה"ב להסכם האקלים של פריז ולארגון הבריאות העולמי, וישים קץ להפרדה של ילדי מהגרים מהוריהם בגבול ארה"ב. בהמשך צפוי ביידן גם לנסות להחזיר את ארה"ב להסכם הגרעין עם איראן. ביידן, שהיה סגן הנשיא של אובמה, מי שקידם את ההסכם, סבור כי הפרישה ממנו רק קירבה את איראן לנשק גרעיני.
אמש החלו בסנאט השימועים למועמדים לתפקידים שונים בממשלו של ביידן, בהם מזכיר המדינה המיועד אנתוני בלינקן והמועמדת לתפקיד שרת האוצר ג'נט ילן. מועמדיו של ביידן צפויים לקבל את אישור הסנאט די בקלות בהתחשב בכך שבתחילת החודש הבטיחו לעצמם הדמוקרטים רוב בסנאט בזכות הניצחונות בבחירות בג'ורג'יה. שני המנצחים מג'ורג'יה, ג'ון אוסוף ורפאל וורנוק, יושבעו לסנאטורים מחר, זמן קצר אחרי השבעת ביידן והאריס, ואיתם יושבע גם אלכס פדילה מקליפורניה, שיחליף את האריס, אחרי שאתמול התפטרה מהסנאט לקראת כניסתה לתפקיד סגנית הנשיא.
בשימוע אמש בסנאט אמר מזכיר המדינה המיועד בלינקן כי ביידן אכן מוכן לחזור להסכם הגרעין עם איראן, אבל הוסיף כי המטרה היא שיהיה זה "הסכם חזק וארוך יותר". הוא הוסיף כי לארה"ב יש אחריות עמוקה למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני. על השגת פתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני אמר בלינקן כי היא נראית כעת כאתגר גדול, וכי קשה לראות תקווה לקדם פתרון שכזה בעתיד הקרוב. לצד זה הדגיש כי הדרך להבטיח את עתידה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית ולתת לפלסטינים את המדינה שלה הם ראויים לדבריו היא פתרון שתי המדינות.
על המתיחות עם סין אמר בלינקן כי טראמפ צדק כשהחליט להתעמת איתה, אך המזכיר המיועד הדגיש כי הוא אינו מסכים עם הדרך שבה עשה זאת. הוא אמר כי אין ספק שסין מהווה את האתגר הגדול ביותר שמדינה כלשהי מהווה לארה"ב, והביע הסכמה גם עם הכרזת הממשל היוצא שסין מבצעת ג'נוסייד באויגורים: "כפייה על גברים, נשים וילדים להיכנס למחנות ריכוז וניסיון לחנך אותם מחדש כך שידבקו באידיאולוגיה של המפלגה הקומוניסטית הסינית – זה דבר שעונה על ההגדרה ג'נוסייד".
פורסם לראשונה: 22:03, 19.01.21