השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה החליט היום (שלישי) כי ניצב קובי שבתאי הוא המועמד שלו לתפקיד מפכ"ל המשטרה החדש. המפכ"ל המיועד יצטרך לקבל כעת את אישור ועדת גולדברג, ואת אישור הממשלה. אך בכל מקרה יתחיל עד לסוף השבוע בגיבוש התוכנית לכהונתו. כמו כן הודיע אוחנה על מינויה של גונדר קטי פרי לנציבת שב"ס.
ניצב שבתאי, שמכהן מאז פברואר 2016 כמפקד משמר הגבול, נחשב למועמד המפתיע שהגיע לקו הגמר של שלושת המועמדים האחרונים - ניצב בדימוס יורם הלוי ומפקד מחוז ירושלים דורון ידיד - לאחר שהותיר רושם חיובי על אוחנה בעקבות התוכניות שהציג לו לניהול הארגון.
בחודשים האחרונים נפגש אוחנה עם כל הניצבים המכהנים במשטרה ועם כמה ניצבים בדימוס. ביממה האחרונה הוא ערך שיחות נוספות עם כמה מועמדים לתפקיד. אישור המינוי בממשלה ידרוש הסכמות בין הליכוד לכחול לבן, שעדיין לא ברור אם יושגו.
"ניצב יעקב (קובי) שבתאי הוא קצין ערכי, יוזם, בעל ניסיון עשיר ועטור צל"שים", אמר השר. "הוא הוביל את החיל בתקופה הקשה והמאתגרת של אינתיפאדת הסכינים, במהלכה לוחמי ולוחמות משמר הגבול ניצבו בחזית לשמירה על שלומם וביטחונם של אזרחי ישראל. משמר הגבול הפך תחת פיקודו לחיל המבוקש ביותר לשירות בקרב צעירות וצעירים בישראל, לפני כל היחידות הצה"ליות, וזאת באופן חסר תקדים. כל האמור, בצירוף חזונו למשטרת ישראל ותכונות אופיו, הביאו אותי למסקנה שהוא האדם המתאים להוביל את המשטרה ולחזק את אמון הציבור בה".
ביולי נדבק שבתאי בנגיף הקורונה. ימים לפני שהדבר התגלה הוא השתתף בטקס זיכרון בהר הרצל לנופלים במבצע צוק איתן לצד נשיא המדינה ראובן ריבלין, שר הביטחון בני גנץ, הרמטכ"ל אביב כוכבי ובכירים נוספים. לאחר חקירה אפידמיולוגית שלושת הבכירים לא נדרשו לבידוד, אך עשרות קצינים בכירים במשטרה נדרשו לבידוד.
דוברות המשטרה פרסמה הודעת ברכה על מינויו של שבתאי. "ההחלטה על מינוי מפכ"ל קבוע למשטרת ישראל הינה החלטה חשובה והכרחית בפרט בעת הזו, זאת בראש ובראשונה לעתיד המשטרה וחוסנה, וכפועל יוצא גם לעתידה וחוסנה של המדינה והחברה כולה", נכתב בהודעה.
ניצב שבתאי, בן 56, הוא נשוי ואב לשלושה. הוא התגייס למשטרה לפני כ-30 שנה כלוחם בימ"מ. מאז שירת בשורת תפקידים ובהם מפקד תחנה, ומפקד של שני מרחבים. ב-1995 הוענק לו עיטור המופת של המשטרה וב-2004 עיטור האומץ על פעולותיו המבצעיות. שבתאי הוא בעל תואר ראשון במנהל עסקים ותואר שני בחינוך.
באירוע "שבתרבות" בבאר שבע לפני כשלוש שנים אמר נשאל ניצב שבתאי מתי, לדעתו, יהיה מפכ"ל ראשון משורות משמר הגבול. הוא השיב: "לא יודע, זה לא יהיה אני. אני לא רואה את זה כרגע בתוכניות. אני משרת למעלה מ-32 שנים בשורות כוחות הביטחון. אני חושב שיש טובים ממני. את מה שאני עושה עכשיו - אני עושה כמיטב יכולתי. לא בטוח שאני יכול להיות מפכ"ל מחר".
אוחנה הודיע על המינוי לאחר סאגה ארוכה שנמשכה כשנתיים, שבמהלכן כיהן ניצב מוטי כהן כממלא מקום מפכ"ל המשטרה. בשבוע שעבר הורה בג"ץ לממשלה למנות מפכ"ל קבוע "במהירות הראויה", ושלשום פנה היועץ המשפטי לממשלה לאוחנה בדרישה שיציג לוועדה למינוי בכירים את מועמדו "בתוך זמן קצר ביותר".
הדיון בבג"ץ בעניין מינוי המפכ"ל נמשך כעשר דקות בלבד, לאור הסכמת כל הצדדים שיש צורך למנות מפכ"ל במהירות האפשרית. "חלפו בדיוק שנתיים מאז הסתיימה כהונתו של המפכ"ל הקודם רב-ניצב רוני אלשיך", כתבו השופטים בהחלטתם. "לנוכח חובת הממשלה והגורמים המוסמכים לפעול לאיוש משרת המפכ"ל בהתאם לכללי המשפט המנהלי, ובהינתן עמדת היועץ המשפטי לממשלה על נימוקיה - ניתן בזה צו מוחלט המורה למשיבים לפעול להבאתו של מועמד לתפקיד המפכ"ל בפני הוועדה המייעצת לממשלה לעניין מינויים לתפקידים בכירים, במהירות הראויה".
השופט יצחק עמית מתח ביקורת על הסחבת במינוי הבכירים, ועקץ את הממשלה: "מישהו צריך להלחין את זה, 'אין מנכ"ל, אין מפכ"ל, אין חשכ"ל (חשב כללי)'".
נציבה חדשה לשירות בתי הסוהר
במקביל להודעה על מועמדותו של ניצב שבתאי למפכ"ל הודיע אוחנה על מינויה של גונדר קטי פרי לנציבת שירות בתי הסוהר. פרי, בת 56 נשואה ואם לשלושה, מכהנת כיום כמפקדת מחוז דרום בארגון. היא התגייסה לשב"ס לפני 30 שנה. היא בעלת תואר ראשון ושני בלימודי אסלאם ומזרח תיכון, מחזיקה בתואר שני נוסף במדעי המדינה והיא גם בוגרת המכללה לביטחון לאומי. היא צפויה להיות האישה השלישית בתפקיד נציבת בתי הסוהר. מאז פרישתה של עפרה קלינגר ב-2018 מכהן אשר וקנין כממלא מקום הנציב.
השר אוחנה אמר: "גונדר קטי פרי היא קצינה פורצת דרך, מנוסה, מקצועית וערכית. פרי היא אשת שטח שצמחה בשב"ס בשורה ארוכה של תפקידים. פרי בעלת יכולות מרשימות ותפיסה ייחודית את הארגון והשפעתו הן על האסיר והן על החברה. כל אלה יחד עם תוכניותה עבור שב"ס, שכנעו אותי שהיא האדם הנכון להצעיד את הארגון לעבר העתיד ולהעצים את חוסנו".
עוד הסביר השר: "הרעיון שעמד בבסיס החלטתי לגבי העומדים בראשות שני הארגונים הוא שמחד גיסא, אני סבור שלעומד בראש יש צורך בהיכרות מעמיקה עם הארגון וניסיון בתפקידים שונים, ומאידך גיסא אני מאמין ששני הארגונים זקוקים לריענון ולשינוי. לכן, עשיתי כמיטב יכולתי לבחור מועמדים שיעמדו בשני התבחינים".
השתתף בהכנת הכתבה: גלעד כהן