ממשלת אתיופיה טוענת הערב (שבת) כי כוחותיה השיגו "שליטה מלאה" על העיר מקלה, בירתה של מדינת המחוז תיגראי שבה נלחם הצבא האתיופי נגד מורדים מארגון "החזית העממית לשחרור תיגראי" (TPLF). לדברי ראש הממשלה אביי אחמד, בכך "הסתיימו והושלמו המבצעים הצבאיים במחוז תיגראי".
אם הצבא אכן השיג שליטה מלאה בעיר מקלה, הרי שמדובר בהתפתחות משמעותית במלחמה, הנמשכת כבר שלושה שבועות ומסכנת בימים אלה את היציבות במדינות קרן אפריקה כולה.
המלחמה באתיופיה – העדכונים האחרונים:
• "השלב האחרון": המתקפה על בירת המורדים
• מנהיג המורדים: "מוכנים למות בקרב"
• צבא אתיופיה לפני המבצע: "לא יהיו רחמים"
בהודעה שפרסם בעמוד הטוויטר שלו טען ראש ממשלת אתיופיה אביי כי הממשלה הפדרלית שולטת כעת שליטה מלאה בעיר, וכי המשטרה מחפשת אחר מנהיגי ה-TPLF כדי "להכניע את הפושעים האלה ולהביאם למשפט". המורדים טרם הגיבו על טענותיה של ממשלת אתיופיה כי השתלטה על העיר, ובימים אלה קשה לאמת את טענות הצדדים, משום שקווי הטלפון והחיבור לאינטרנט באזור נותקו. זמן קצר אחרי הודעת ההשתלטות על מקלה טען אביי בטוויטר כי המבצעים הצבאיים בתיגראי הושלמו לחלוטין.
הודעותיה של ממשלת אתיופיה באות אחרי שהבוקר דיווחו פעילי זכויות אדם כי הפגזות החלו במקלה, והדיווח הזה עורר חשש מפגיעה באזרחים חפים מפשע: מקלה היא עיר צפופת-אוכלוסין, והיא ביתם של כחצי מיליון בני אדם. ממשלתו של אביי אחמד הבטיחה כי תדאג לשלומם של התושבים, אבל ההבטחה הזו באה אחרי שקודם לכן השבוע קראה הממשלה לתושבי העיר להתפנות משום שכשיתחיל המבצע לכיבוש העיר מידי ה-TPLF "לא יהיו רחמים".
לדברי ראש הממשלה אביי, צבא אתיופיה הצליח בשעות האחרונות גם לשחרר אלפי חיילים שהוחזקו כבני ערובה בבסיס בתיגראי שנתפס על-ידי ה-TPLF.
מפרס נובל למלחמה אכזרית
אתיופיה, נזכיר, היא פדרציה המורכבת ממדינות מחוז, ותיגראי, שבה גרים יותר מ-5 מיליון תושבים, היא אחת מהן. תנועת ה-TPLF היא הכוח השולט בתיגראי, ובתחילת החודש יצא הצבא האתיופי למתקפה שם נגדה. ראש הממשלה אביי אחמד טען כי זו תגובה על מתקפה שביצעו אנשי "החזית" נגד שני בסיסים של הצבא ועל כך שמנהיגי המחוז מורדים בממשל הפדרלי ואינם סרים למרותו. ה-TPLF כינתה את המבצע של צבא אתיופיה "פלישה", ובהפצצות ובקרבות על הקרקע נהרגו שם כבר אלפי בני אדם. דווח גם על מעשי טבח בסכינים נגד תושבים תמימים ובהוצאות להורג ללא משפט. יותר מ-43 אלף פליטים ברחו עד כה לסודן השכנה.
ראש ממשלת אתיופיה אביי, בן 44, נחשב רק לפני שנה לאחד המנהיגים המבטיחים בעולם. כשעלה לשלטון ב-2018 זכה לשבחים מכל רחבי תבל על כך שהוציא לדרך באתיופיה מהפכה דמוקרטית שבמסגרתה שוחררו אסירים פוליטיים מהכלא, הוסרו הגבלות על התקשורת והותרה פעילותן של מפלגות אופוזיציה שקודם לכן נאסרה.
אשתקד זכה אביי בפרס נובל לשלום בשל צעדי הדמוקרטיזציה שנקט בארצו והסכם השלום שעליו חתם עם אריתריאה אחרי שנים של סכסוך. אלא שסימנים לדעיכת המהפכה שלו ניכרו כאשר בכירי אופוזיציה שבו להיעצר והגבלות חדשות הוטלו על התקשורת, וכעת יש הטוענים נגדו שגם המבצע בתיגראי הוא חוליה בשרשרת הזו.
דאגה ליציבות מסומליה עד אריתריאה
אביי הוא בן אורומו, הקבוצה האתנית הגדולה ביותר באתיופיה, ועד לעלייתו לשלטון שלטה ה-TPLF התיגרינית בפוליטיקה הארצית של אתיופיה במשך כמעט שלושה עשורים. במסגרת השינויים שהנהיג נדחקה ה-TPLF לשוליים, ובהמשך היא פרשה מהקואליציה. בספטמבר השנה קיימה תיגראי בחירות מקומיות בניגוד להוראת הממשלה הפדרלית, צעד שהעמיק גם הוא את המתיחות בין הצדדים: ב-TPLF התעקשו על קיום הבחירות בטענה שאביי כבר איננו המנהיג הלגיטימי של אתיופיה, משום שהבחירות הכלליות שהיו אמורות להתקיים באתיופיה באמצע השנה נדחו בשל מגפת הקורונה.
כעת מתמודד אביי, המנהיג הצעיר ביותר באפריקה, עם ביקורת קשה מהעולם, והאו"ם והאיחוד האפריקני קוראים לו לחדול מהמבצע הצבאי. אביי הודף את הקריאות וטוען כי על העולם להבין את מצוקתו, וכי המבצע נועד לשמור על שלמותה הטריטוריאלית והשלטונית של אתיופיה. הוא טוען כי אנשי ה-TPLF מחוללים זוועות בשדה הקרב. ה-TPLF, יצוין, מאשימה מצדה את צבא אתיופיה ב"הפצצות חסרות רחמים" נגד אזרחים.
למלחמה בתיגראי עלולות להיות השלכות מרחיקות לכת גם על שאר מדינות קרן אפריקה. אריתריאה עלולה להישאב לתוך המלחמה, אחרי שהמורדים התיגרינים ירו רקטות על בירתה בטענה שחיילים אריתריאים מסייעים כבר עכשיו לצבא אתיופיה בתיגראי. בסומליה עלולה להיפגע המחויבות של אתיופיה למלחמה בארגוני האיסלאם הקיצוני, אם אדיס אבבה תצטרך להפנות משאבים רבים יותר לנעשה בתיגראי. בהיבט הכלכלי החשש הוא שהמלחמה תפגע בהשקעות זרות באתיופיה, שנהנתה בשנים האחרונות מצמיחה אדירה.