הזיגזג של משרד הבריאות: ל-ynet נודע כי 100 אלף מנות החיסון של מודרנה ככל הנראה לא יישלחו למרותקי הבית, אלא יוקצו לצה"ל. כך עולה מישיבה שהתקיימה אחר הצהריים (ב') בין נציגי משל"ט החיסונים של משרד הבריאות לנציגי קופות החולים ובתי החולים. בישיבה נאמר כי החיסונים של מודרנה, שנחשבים לכאלו שקל יותר לשנע אותם כיוון שהם דורשים הקפאה בטמפרטורות פחות נמוכות מאלו של חברת פייזר, לא יועברו לקופות החולים ודרכן אל מרותקי הבית.
בכיר במשרד הבריאות אישר כי המהלך אכן נשקל וזאת משום ש"אי אפשר לטלטל את מנות החיסון של מודרנה" - ומכאן שהן לא יתאימו למרותקי הבית שזקוקים לזמן שינוע רב יותר של מנות החיסון. הסבר נוסף למהלך המתגבש הוא שמדובר בכמות קטנה של מנות חיסון - והנטייה היא לא לפזרן בין ארבע קופות החולים אלא לתת אותן לגוף אחד.
המשלוח הראשון של החיסונים הללו הגיע לישראל ביום חמישי האחרון בטיסה מגרמניה. הכוונה המקורית, שכעת שונתה, הייתה לחסן כבר השבוע את מרותקי הבית, בהם חולים סיעודיים, על ידי צוותי קופות החולים או במיקור חוץ.
חיסוני מודרנה נשארים בתוקף עד 30 יום אחרי שהוצאו מההקפאה, לעומת חמישה ימים בלבד במקרה של חיסוני פייזר. הם דורשים הקפאה בטמפרטורה של מינוס 20 מעלות בלבד, כמו במקפיא ביתי, בעוד שחיסוני פייזר דורשים הקפאה בטמפרטורה של מינוס 70 מעלות במקפיאים מיוחדים. כמו חיסוני פייזר, גם חיסוני מודרנה קיבלו את אישור ה-FDA האמריקני, ובדומה להם בשלב הראשון של הניסויים נמצא כי יעילותם במניעת המחלה עומדת על כמעט 95%.
אחרי הסגר: "מיתון קל בקצב ההדבקה"
מוקדם יותר היום הביעה בכירה במערך "מגן ישראל" שמוביל פרויקטור הקורונה פרופ' נחמן אש "אופטימיות זהירה", כמה ימים לאחר כניסתו לתוקף של הסגר המהודק. ד"ר אורלי גרינפלד, המנהלת הרפואית ב"מגן ישראל", קיימה תדרוך לעיתונאים ואמרה כי "אנחנו רואים ירידה בתנועתיות ובמגעים" וכן "מיתון קל בקצב ההדבקה".
"מצד שני", הוסיפה, "אחוז המאומתים הגבוה כנראה מוסבר על ידי הימצאות הווריאנט האנגלי". היא ציינה כי "אנחנו רואים עומסים גדולים בבתי החולים, פתיחה של עוד ועוד מחלקות קורונה על חשבון המחלקות האחרות. אנחנו עוד לא רואים את האפקט של החיסונים על התחלואה הקשה. אנחנו נראה את זה בשבוע או בשבועיים הקרובים". היא הבהירה כי עם תום הסגר "בין הדברים הראשונים שנרצה לפתוח זו מערכת החינוך".
בנוגע למבצע החיסונים, כשאתמול החלו בישראל לחלק את המנה השנייה למחוסנים, אמרה ד"ר גרינפלד כי עד כה התחסנו בארץ יותר מ-1.9 מיליון בני אדם במנה הראשונה. "עם הגעת החיסונים אתמול אנחנו מתחילים עם חיסון ראשון של אוכלוסיות היעד הבאות. מהצד השני אנחנו רואים את התחלואה ההולכת ועולה, ויש מיתון קל בקצב ההדבקה".
ד"ר גרינפלד אמרה כי לצורך "חסינות עדר", שיאפשר לפתוח למעשה את כל המדינה, נדרש לחסן לפחות 60% מאזרחי המדינה. "בקצב החיסונים עד עכשיו שהוא גדול מאוד, עד סוף מרץ נוכל לחסן 5 מיליון מהאוכלוסייה, לפחות במנה הראשונה. בנוסף לזה גם למחלימים יש נוגדנים, כך שנוכל להגיע לסביבת שישה מיליון שיש להם נוגדנים, בהחלט מספר שאפשר יהיה להגיע לפתיחה משמעותית".
דבריה של ד"ר גרינפלד נאמרו לאחר שמשרד הבריאות הודיע הבוקר על הורדת גיל המתחסנים ל-55, כפי שדווח לראשונה ב-ynet. משרד הבריאות קרא לישראלים לקבוע תור - אך נראה שאיש לא טרח לעדכן את מוקדי קופות החולים. גולשים שפנו למייל האדום סיפרו שאין עדיין תורים. חלקם התבקשו להשאיר פרטים במוקד ולהיכנס לרשימת המתנה. לדברי גורם באחת מקופות החולים, "משרד הבריאות לא תיאם איתנו את פרסום ההודעה. חבל מאוד".
בתוך כך, על פי נתוני מכלול האשפוז המעודכנים של היום בצהריים, בבתי החולים מאושפזים כעת 1086 בני אדם במצב קשה או קריטי. העומסים המשמעותיים ביותר במחלקות הקורונה הם בבתי החולים שערי צדק, מעייני הישועה, אסף הרופא והלל יפה. בבית החולים הדסה עין כרם מאושפזים כעת 41 בני אדם במצב קריטי ובאיכילוב 27. אתמול 140 בני אדם אושפזו, על פי הנתונים, ו-36 בני אדם הלכו לעולמם כתוצאה מסיבוכים של הנגיף.
פורסם לראשונה: 16:06, 11.01.21