(שידור חי מההפגנה בתל אביב. צילום: אורי דוידוביץ')
בפארק צ'ארלס קלור בתל אביב התאספו הערב (שבת) אלפי מפגינים כדי למחות על מדיניות הממשלה במשבר הקורונה. לקראת סוף האירוע החל חלק מהמפגינים לחסום את כביש הטיילת בקריאות כגון "ביבי, הביתה" - והמפגינים צועדים לעבר מרכז העיר דרך רחוב אלנבי.
מהמשטרה נמסר: "כמה עשרות מפגינים ירדו לכביש וחסמו אותו". במשטרה קראו למפגינים "להישמע להנחיות השוטרים ולהימנע מהתנהלות הפוגעת בשלטון החוק. התנהלות זו של המפגינים חורגת מתנאי הרישיון של המחאה ועל כן אינה חוקית ופוגעת בסדר הציבורי".
במקביל, מתקיימת הפגנת אלפים גם מול בית ראש הממשלה ברחוב בלפור בירושלים, שם חסמו חלק מהמפגינים את כיכר פריז. המשטרה מנסה לפזר את המוחים עם זרנוקי מים. ynet מעביר את האירועים בשידור ישיר.
השחקנית והקומיקאית אורנה בנאי עלתה לבמה בפארק צ'ארלס קלור - ואמרה לקול תשואות ההמון: "למען הסר ספק, אני לא כאן כדי להגיד לראש הממשלה להתעשת, אלא להגיד לו ללכת הביתה. נמאס מהניתוק של ראש הממשלה והסמרטוטים שלו. אני לא זוכרת שהייתה כזו ממשלה אכזרית, מנותקת ונטולת ערכים בסיסיים כמו צדק, יושר וחמלה. זו ממשלה חזירית ונהנתנית".
בנאי המשיכה: "אבי כיהן רוב חייו כשופט בבית המשפט המחוזי. הוא בן 90 כיום ולא תופס איך יכול להיות שבמדינת ישראל יש ראש ממשלה מושחת. הוא מודאג ופגוע עד עמקי נשמתו מכך שלא רואים אותנו, שמפקירים אותנו. למה אנחנו צריכים להתחנן? למה אני רואה אדם בן 70 עומד כאן ובוכה? למה? כי ראש הממשלה שלנו עסוק בדברים אחרים - בפירוק המדינה.
"ראש הממשלה ועבדיו הנרצעים קוראים לנו אנרכיסטים. אנחנו? נתניהו עובד בשנים האחרונות בלפרק את מערכת המשפט, התקשורת החופשית, הכנסת, הסיכוי לשלום והאמון במערכת הבריאות. גרמת להרס מוחלט. אנחנו אנרכיסטים? אנחנו פטריוטים".
"אנשים עם מקרר ריק זה לא 'חרטא'. מיליון מובטלים - אסון"
סוהיר דקסה, עובדת סוציאלית מארגון המובטלים, נשאה גם היא דברים על הבמה בהפגנה בפארק צ'ארלס קלור: "אם בממשלה היו מקשיבים והיה להם אכפת - הייתי אומרת להם שמיליון מובטלים זה אסון. הייתי מספרת להם שאנשים עם מקרר ריק זה לא 'חרטא'. הייתי מסבירה להם שפתאום, באמצע החיים, להישאר בלי רשת ביטחון כלכלית-חברתית זו טראומה. זרקו ציבור שלם למאבק הישרדות - בזמן שנתניהו מבקש הטבות מס והטייקונים מושכים רווחים".
דקסה המשיכה: "בזכות ההפגנות והלחץ שאנחנו מייצרים, הממשלה כבר נאלצה להאריך את הזכאות לדמי אבטלה והודיעה על מענק לכל אזרח; אבל זה לא מספיק. אנחנו דורשים מענק קורונה חודשי בגובה של מאה אחוזים מהשכר לכל המובטלים, השכירים והעצמאים; כי אנחנו, הציבור, לא יכולים להרשות לעצמנו פחות מזה".
שקמה, אחת ממובילות מחאת "הדגלים השחורים", נאמה גם היא: "יצאנו בדרישה לדבר אחד פשוט - שמדינת ישראל תישאר דמוקרטיה. בניגוד מוחלט לרעיון הזה, מדינת ישראל מנוהלת היום על-ידי אדם אחד הנאשם בפלילים".
"האדם הזה", היא המשיכה, "ריכז בידיו את מרבית השררה. הוא משסה אותנו איש באחיו, מפורר את העם ואת הרקמה האנושית שהיא החוסן הלאומי שלנו; הוא מנהל את המדינה לא בעזרת אנשים מתאימים, אלא עם חבורה מצומצמת של אנשים שכשרונם הוא נאמנות עיוורת למנהיג ולא לנו, אבל אז הגיעה הקורונה ותראו מה קיבלנו - מיליון מובטלים ואובדן אמון מוחלט בהנהגה".
(שידור ישיר מירושלים. צילום: משה מזרחי)
בדומה לתל אביב, גם המפגינים בבלפור קוראים קריאות בגנות הממשלה והעומד בראשה, בנימין נתניהו, וכן מוחים על ההתנהלות בכל הנוגע למשבר הכלכלי שנוצר בשל המאבק בנגיף. מולם עומדים כמה עשרות מתומכי נתניהו. בינתיים, חלק מהמפגינים החל לצעוד לכיוון כיכר פריז - שם חסמו שוטרים את המקום. חלק מהמפגינים החל להקיף את בית ראש הממשלה והשוטרים החלו לפזר מפגינים, כאמור, באמצעות זרנוקי מים.
יניב סגל, אחד המפגינים מול מעון רה"מ, אמר: "אנחנו כאן בגלל שהתעוררנו והבנו שאף אחד במסדרונות השלטון לא דואג לנו. אנחנו יתומים. יש לנו ראש ממשלה שעסוק בעצמו ומטרלל את כל המערכות לטובתו: במקום לטפל בקורונה הוא מאשים אחרים.
"הוא ויתר שרי הממשלה זורקים אחד על השני בוץ ומתנהגים כמו ילדים בארגז חול. נתניהו מאשים את גנץ - ששותק כמו דג. בינתיים, אנחנו מובטלים, חלקנו רעבים, ורואים את העתיד שלנו נהרס לנגד עינינו. במקום להוציא את העם הזה מהבוץ החברתי-כלכלי-בריאותי שהוא נקלע אליו - הם מכנים אותנו 'חרטא' וקוראים לנו אנרכיסטים".
"היום", הוסיף סגל, "נראה לכולם שהם חבורה של שקרנים. אנחנו מחאה עממית של אנשים מכל רחבי הארץ שנמאס להם. אנחנו צעירים שרואים את הממשלה מחריבה להם את העתיד ובאים לזעוק: נכשלתם! לכו מכאן ותנו לנו לבנות לעצמנו עתיד טוב יותר – עתיד שוויוני, עתיד בריא, עתיד שפוי".
ממארגני ההפגנה בירושלים נמסר: "אנחנו הצעירים והצעירות שלא ראיתם קודם ברחובות, אבל נמאס לנו לשתוק מול האטימות, הניתוק, השחיתות וחדלות האישים של הממשלה הרעה הזו. הם הרגו לנו את הפרנסה, אנחנו לא מוכנים שיהרגו לנו גם את העתיד והתקווה".
את ההפגנה בפארק צ'ארלס קלור יזמו ארגוני העצמאים מכל הסקטורים - שחלקם פועל תחת מטה משותף שהוקם בשם "קבינט התקווה" - והיא מתרחשת ברקע החלטת הממשלה לסגור את המסעדות בסוף השבוע. אחרי "סיבוב הפרסה" והמבוכה שבאה בעקבותיו, שלפיו הותר למסעדות להישאר פתוחות עד יום שלישי - הצטרפו למחאה גם ארגוני המסעדנים.
עם זאת, למרות ההארכה שניתנה להם, רבים מבעלי המסעדות נאלצו לסגור את בתי העסק שלהם בסוף השבוע מאחר שכבר נפטרו מהסחורה בשווי עשרות אלפי שקלים, בשל חששם מצו סגירה אפשרי, שכאמור בוטל ברגע האחרון.
"איבדנו את האמון"
כמה ארגוני עצמאים, בהם "אני שולמן" ו"ועד הפעולה של תעשיית התרבות והאירועים", הודיעו כי לא ייקחו חל באירוע. דותן סופר, ממארגני ההפגנה מטעם התאחדות העצמאים, אמר: "אנחנו מפגינים בגלל מחדל וכישלון; בגלל מדיניות שלא הצליחה לדכא את המגפה. אף אחד לא לוקח אחריות על מדינת ישראל ואזרחיה. אין ניהול. איבדנו את האמון".
ליז אזולאי, חברה ב"וועד מפיקי התרבות", הצטרפה לדברים: "אנחנו דורשים מהממשלה שלושה דברים - תכנון, ניהול ואחריות. אנחנו דורשים תוכנית עם קווים ברורים מראש, כמו תאריך לפתיחת מערכת החינוך, תאריך לפתיחת עסקים לפי מצב המחלה והתקדמותה; אנחנו רוצים תוכנית עם אופק".
מתנועת ה"דגלים השחורים" נמסר כי "המראות שאנו רואים ברחבי הארץ הם תוצאה של ממשלה לא מתפקדת והתוצאות הרות אסון. האסון הכלכלי שהממשלה הזאת יוצרת מהווה איום קיומי על מדינת ישראל כפי שאנו מכירים אותה. אלפים נאלצים להיכנס לחובות שילוו אותם עשורים קדימה, והממשלה עסוקה ביחסי ציבור וחלוקת כספי שוחד במקום לטפל בבעיות היסוד. לאזרחי המדינה מגיע ראש ממשלה מתפקד שעסוק אך ורק בבעיות האזרחים ולא בהישרדות".
עוד נמסר מאנשי "הדגלים השחורים", כי "השבוע ראינו מפגן מרשים של ספינים; רק שעם ספינים אי אפשר לקנות במכולת או לשלם שכר דירה. קו ישיר עובר בין העובדה שהנאשם מנסה להימלט ממתן דין על פשעיו לבין הפאניקה שהולידה את המשבר הכלכלי. כשאין מנהיגות - תפקיד האזרחים לקחת מנהיגות".
המשטרה: "נאפשר מחאה, לא התפרעות ואנרכיה"
אחר הצהריים, שעות לפני האירוע בפארק צ'ארלס קלור, הוצבו מאות שוטרים ממחוז תל אביב - בהם פרשים ובלשים - סמוך לפארק כדי לאפשר את קיום ההפגנה ולמנוע הפרות סדר. מספר המשתתפים המותר במחאה הוגבל ל-8,000 בני אדם. בעקבות חסימות הכבישים בתום ההפגנה בשבוע שעבר, נערכו במשטרה גם הערב למנוע מהמוחים לנקוט צעדים דומים - בדגש על נתיבי איילון.
מהמשטרה נמסר כי המשימה שהוגדרה היא אבטחת המשתתפים, שמירה על הסדר הציבורי והזרמת התנועה. "היערכות המשטרה נעשית על מנת לאפשר לכל מי שחפץ בכך להשתתף ולממש את זכות המחאה. לצד מימוש זכות המחאה, השוטרים אחראים לאבטח את המשתתפים, לשמור על הסדר הציבורי ולוודא עמידה בתנאי תקנות שעת חירום לעניין מניעת התפשטות נגיף הקורונה והכול תוך מזעור הפגיעה בשגרת חיי התושבים", אמרו במשטרה.
במשטרה הבהירו כי הם נערכו בכוחות גדולים כדי לאפשר את המחאה ו"לאפשר לכל המשתתפים להביע את כאבם ולהשמיע את קולם. בד בבד, המשטרה לא תאפשר מצב של התפרעות, פגיעה בשוטרים, פגיעה ברכוש ואנרכיה משולחת רסן".
זמן קצר אחרי שהחלה ההפגנה בפארק צ'ארלס קלור, נמסר ממשטרת ישראל כי "המשטרה, באמצעות מאות שוטרים, מאבטחת את משתתפי האירוע ופועלת לשמירה על הסדר הציבורי והזרמת התנועה, תוך מזעור ההפרעה והפגיעה בשגרת החיים של תושבי האזור. המשטרה קוראת למשתתפים להמשיך ולשמור עם הנחיות משרד הבריאות בכל האמור על שמירת מרחק ועל חובת עטיית מסכות".
אלפים מחו ביותר מ-200 נקודות ברחבי הארץ
בשעות הערב המוקדמות הפגינו אלפים בצמתים וגשרים מרכזיים ברחבי הארץ במסגרת מחאת "הדגלים השחורים", זה השבוע הרביעי ברציפות. הערב הועבר חלק מהמחאה גם באמצעות "זום".
ערן כהן, ממובילי מחאת "הדגלים השחורים", אמר ל-ynet: "מעל עשרת אלפים בני אדם מחו ביותר מ-200 נקודות ברחבי הארץ נגד השחיתות בממשלה והעומד בראשה. אין לי ספק שהפעולות הללו עוזרות גם להפגנות האחרות הערב".
פורסם לראשונה: 20:11, 18.07.20