גל הקורונה השני ממשיך לשטוף את אירופה, ואחרי שאירלנד הטילה את ההגבלות הנוקשות ביותר עד כה ביבשת, בבלגיה מזהירים היום (ג') מומחים כי ייתכן שבקרוב יהיה צורך להטיל סגר מלא על מנת למנוע את מה שתיארו כ"צונאמי" של נדבקים ומאושפזים חדשים.
"נהיה חייבים לשקול הגבלות נוקשות יותר, שעשויות להידמות לסגר שהוטל במרץ ואפריל", אמר היום במסיבת עיתונאים הווירולוג הבלגי הבכיר איב ואן לאת'ם. עוד לפני כן הזהיר שר הבריאות הבלגי פרנק ואנדנברוקה כי המצב חמור במיוחד באזור הבירה בריסל ובאזור ולוניה שבדרום המדינה. המצב באזורים אלו, הוא אמר, חמור יותר מבכל מקום אחר באירופה – ו"קרוב לצונאמי".
שר הבריאות הבלגי הסביר ש"צונאמי" מבחינתו הוא מצב שבו הרשויות מאבדות שליטה על הנגיף, ובמקרה שכזה כל הפעולות הרפואיות הלא-דחופות ושאינן קשורות לקורונה ייאלצו להידחות. "היום, אנחנו עוד יכולים לשלוט במה שקורה, אבל בקושי רב", אמר ואנדנברוקה.
בלגיה, מדינה בת 11 מיליון תושבים, מדווחת בימים האחרונים על יותר מ-7,800 נדבקים בכל 24 שעות בממוצע. בכל יום מאושפזים בממוצע 250 חולים ו-30 מתים. בשיא הגל הראשון, בסוף מרץ, יותר מ-600 אושפזו במדינה בכל יום.
בעקבות הזינוק בתחלואה בלגיה כבר הטילה הגבלות נוקשות, כולל עוצר מחצות ועד השעה 05:00 בבוקר. מכירת אלכוהול אסורה כבר מהשעה 20:00. אתמול נסגרו כל הברים והמסעדות לתקופה שתימשך חודש אחד לפחות, וההגבלות על מפגשים בין בני בתי אב שונים הודקו.
ברחבי אירופה מנסות הרשויות להימנע מסגר מלא, ומי שעשתה את אחד הצעד הגדולים ביותר לעברו לפי שעה היא אירלנד, שהודיעה אמש על העלאת רמת ההגבלות לרמה הגבוהה ביותר, 5. ההגבלות החדשות, שייכנסו לתוקף ביום רביעי בחצות, אוסרות על פעילות של חנויות לא-חיוניות ומסעדות וברים (הם יוכלו לספק רק שירותי טייק-אוויי). על התושבים ייאסר להתרחק יותר מ-5 ק"מ מביתם.
אירלנד הטילה את אחד הסגרים הנוקשים באירופה במהלך הגל הראשון. היא גם יצאה ממנו באופן הדרגתי ואיטי למדי, כזה שבו אף לא אפשרה לחלק מהפאבים – אלו שלא מספקים שירותי אכילה בישיבה – להיפתח לפני הזינוק המחודש בתחלואה.
הפעם לא מדובר בסגר מלא, ובתי הספר ימשיכו לפעול וגם ענפים חשובים לכלכלה כמו ענף הבנייה יישארו פעילים. בתי מלון יוכלו לפתוח את שעריהם רק אם יספקו שירות לעובדים חיוניים.
"הראיות לסכנה חמורה בשבועות הקרובים היו חזקות מדי", הסביר אמש את ההחלטה לתושבי אירלנד ראש ממשלתה מיהאל מרטין. ההחלטה הזו מגיעה שבועיים בלבד אחרי שהוא ושריו דחו קריאה מפתיעה מצד פקידי הבריאות בממשלה, להעלות כבר אז את רמת ההגבלות ל-5. הייתה זו הפעם הראשונה במאבק בנגיף באירלנד שבה דחו השרים את המלצת הגורמים המקצועיים.
מרטין אמר שהיעד של ממשלתו הוא לחזור לרמה 3 של הגבלות עד תחילת דצמבר. רמה שכזו תאפשר לחנויות להיפתח מחדש ולמסעדות לשרת עד 15 לקוחות בשטחים פתוחים. הוא הזהיר שגם לאחר מכן, סגר נוסף אפשרי ב-2021.
מדינות אחרות הנאבקות בזינוק בתחלואה, כמו הולנד וצרפת, סגרו ברים ומסעדות והטילו עוצר לילי, אך אף אחת מהן לא הטילה הגבלות כה נוקשות בגל השני כפי שעושה כעת אירלנד.
צפון אירלנד, טריטוריה בריטית, הנפרדת מהרפובליקה של אירלנד, סגרה את בתי הספר בשטחיה למשך שבועיים, ואת המסעדות לחודש. אך גם שם, רוב החנויות עדיין פתוחות. בוויילס, גם כן חלק מבריטניה שקובע בעצמו את ההגבלות בו, יחלו ביום שישי בסגר "בלימה" קצר למשך שבועיים.
בינתיים, בבריטניה – או יותר נכון אנגליה – הממשלה בלונדון מתקשה ליישם את תוכנית הרמזור שאותה חשפה בשבוע שעבר. גם היא, כמו ממשלת אירלנד לפני שבועיים, דחתה את המלצתם של מומחי הבריאות המייעצים לה, להטיל סגר דומה לזו שעליו הכריזה וויילס למשך שבועיים.
עד כה רק שני אזורים באנגליה, ליברפול ולנקשייר, הוגדרו כאזורים הנתונים לרמת ההגבלות החמורה ביותר, 3. באזורים אלו הפאבים סגורים ועל התושבים אסור להתערבב עם בני משפחה אחרים. בימים האחרונים דנה ממשלתו של בוריס ג'ונסון עם הרשויות באזור מנצ'סטר, שבו כ-3 מיליון תושבים, על הפיכתו גם כן לאזור "אדום", אך הרשויות שם דורשות סיוע כלכלי נרחב יותר ממה שהוצע להן, כדי להגן על בעלי העסקים שייפגעו מההגבלות.
על רקע קשיים בשיחות עם מנהיגיה המקומיים של מנצ'סטר, ממשלתו של ג'ונסון הציבה להם דד-ליין להסכמה להגבלות החדשות – היום בצהריים. המועד הזה כבר חלף, וכלי התקשורת הבריטיים דיווחו כי לא הושגה הסכמה.
ג'ונסון, הצפוי לשאת הערב דברים במסיבת עיתונאים, הבהיר השבוע שבכוונתו להטיל את ההגבלות על מצ'סטר בכל זאת. לפי "סקיי ניוז", הוא אמר לשריו הבכירים כי הוא מקווה לעשות זאת בצורה "בונה" ובהסכמת המנהיגים המקומיים של העיר. ברשת החדשות הבריטית ציינו כי ממשלתו הציעה לרשויות במנצ'סטר 22.4 מיליון פאונד כסיוע כלכלי, בעוד אלו דרשו סכום גבוה הרבה יותר – 75 מיליון.