המשטרה בבלארוס הודיעה היום (ב') כי בהפגנת האלפים אתמול בבירה מינסק, נגד שלטונו של הרודן אלכסנדר לוקשנקו, נעצרו לפחות 633 בני אדם. לפי הודעת משרד הפנים הבלארוסי מהבוקר, מבין אלו שנעצרו אתמול 363 עדיין נמצאים במעצר וממתינים לדיון משפטי בעניינם.
הטלטלה בבלארוס – עדכונים אחרונים:
• שבוע חמישי למחאה: 100,000 הפגינו במינסק
• מחאת נשים ושלט בעברית: "נמאס מהדיקטטורה"
• הנשיא מבצר את שלטונו: מינויים חדשים בבלארוס
• עדויות מזיוף הבחירות בבלארוס: "בגדתי בעם"
מספר המעצרים אתמול חריג למדי בהשוואה לשבועות האחרונים של המחאה, שבהם דווחו בכל יום כעשרות מעצרים בלבד בהפגנות היום-יומיות שנערכות נגד שלטונו של לוקשנקו, בטענה שזייף את תוצאות הבחירות לפני כחודש.
העימותים בימים הראשונים שלאחר הבחירות ב-9 באוגוסט, נזכיר, היו אלימים ביותר. המשטרה עצרה במהלכם כ-7,000 בני אדם ומפגינים בודדים נהרגו. פעילי האופוזיציה דיווחו שחלק מהעצורים עונו בבתי הסוהר. אלא שכבר כמה שבועות שמספרי המעצרים שמדווחים השלטונות בבלארוס נמוכים יחסית, למרות הבטחתו של לוקשנקו לדכא את המחאה נגדו.
אתמול יצאו לרחובות הבירה מינסק כ-100,000 איש לפי ההערכות, כמו בכל ימי ראשון בשבועות האחרונים. המפגינים שמחו בבירה צעדו לעבר "ארמון העצמאות", המעון הרשמי של הנשיא לוקשנקו שבמרכז העיר. יחידות של שוטרים חמושים, עם זרנוקי מים, חסמו את הגישה לארמון. לפי הדיווחים המשטרה השתמשה בגז מדמיע נגד עשרות מפגינים והיכתה אותם. תמונות ממינסק הראו שוטרים בבגדים אזרחיים רודפים אחרי המפגינים עם אלות בידיהם.
המפגינים, נזכיר, קוראים להתפטרותו של לוקשנקו, ששולט ביד ברזל במדינה כבר 26 שנה ומכונה במערב "הדיקטטור האחרון באירופה". לטענתם הוא זייף את תוצאות הבחירות שבהן ניצח לפי השלטונות ברוב גדול של 80%. יריבתו המרכזית בבחירות, סבטלנה טיחנובסקאיה, טוענת שהיא זו שניצחה. לאחרונה פורסמו כמה וכמה עדויות מהליך ספירת הקולות הלקוי שמחזקות את הטענות לזיוף נרחב של תוצאות הבחירות.
לוקשנקו מכחיש את הטענות לזיוף התוצאות. הוא כינה את המפגינים נגדו "עכברושים", טען שמאחורי המחאה עומדים כוחות זרים והבטיח כאמור לפעול לדיכוי המחאה. כמה מפעילי האופוזיציה כבר נעצרו במסגרת הדיכוי הזה, והרשויות פועלות גם למנוע סיקור תקשורתי באמצעות ביטול רישיונות העיתונאי של כתבים העובדים עבור ארגוני תקשורת בינלאומיים שונים.
במקביל להודעה הבוקר על מספר חריג של מעצרים במינסק, בתקשורת הבלארוסית דווח כי אלמונים רעולי פנים עצרו את אחת ממנהיגות האופוזיציה המרכזיות שעוד נותרו בבלארוס, מריה קולסניקובה. לפי הדיווח באתר החדשות Tut.By, עדת ראייה בשם אנסטסיה סיפרה שראתה אותה במרכז מינסק מוכנסת בכוח על-ידי רעולי פנים בבגדים אזרחיים לתוך רכב מסחרי בצבע כהה.
עדת הראייה הוסיפה שבמהלך המאבק בין קולסניקובה לרעולי הפנים, הטלפון הסלולרי שלה נפל לקרקע, ואחד הגברים שחטפו אותה הרים את המכשיר לפני שהרכב המסחרי נסע משם. מקורביה של קולסניקובה אמרו שהם בודקים את הדיווח על המעצר או החטיפה שלה. בסוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס" דווח כי במשטרה במינסק אמרו שהם לא אלו שעצרו את קולסניקובה.
קולסניקובה בת ה-38 הייתה אחת משלוש פעילות אופוזיציה מרכזיות שהובילו את קמפיין הבחירות המאתגר ביותר שעמו נאלץ להתמודד לוקשנקו בכל שנות שלטונו. היא הייתה מנהלת הקמפיין של אחד המועמדים האחרים מהאופוזיציה, ויקטור בבריקו. לאחר שזה נעצר לקראת הבחירות, היא איחדה כוחות עם סבטלנה טיחנובסקאיה, שרצה לנשיאות במקום בעלה סרגיי, בלוגר פופולרי שהתכוון לרוץ אף הוא בבחירות ונעצר גם כן. טיחנובסקאיה נמלטה מיד לאחר הבחירות לליטא השכנה, מחשש לחייה. מנהיגת האופוזיציה השלישית, ורוניקה טספקלו, עזבה גם היא את בלארוס בהמשך.
פעילה מרכזית נוספת, אולגה קובלקובה, הגיעה לפולין בשבת אחרי שהשתחררה מכמה ימים שבהם שהתה בכלא, לשם נשלחה כיוון שהייתה מבין חברי "המועצה לשיתוף פעולה". את הארגון הקימו אנשי האופוזיציה במטרה לקדם דיאלוג עם לוקשנקו בן ה-66 על העברה לא-אלימה של השלטון.
קולסניקובה היא מבין מנהיגי המועצה הזו, ושיחקה תפקיד מרכזי במחאה הנרחבת שפרצה מאז הבחירות. רק אתמול השתתפה בהפגנת הענק במינסק, ואמרה: "את ים האנשים הזה אי אפשר לעצור עם ציוד צבאי, זרנוקי מים, תעמולה ומעצרים. רוב הבלארוסים רוצים להחליף את השלטון בצורה לא-אלימה, ואנחנו לא נתעייף מלדרוש את זה".
מנהיגת האופוזיציה המרכזית, טיחנובסקאיה, הגיבה בצהריים ממקום מושבה בליטא לדיווחים על החטיפה-לכאורה של קולסניקובה. היא אמרה שמדובר בניסיון הפחדה של חברי "המועצה לשיתוף פעולה", על מנת לשבש את פעילותה.
בתוך כך, היום אמרו דיפלומטים באיחוד האירופי כי בריסל צפויה להטיל סנקציות על 31 בכירים בלארוסים בשל דיכוי המחאה במדינה וכן בשל זיוף תוצאות הבחירות. אחד הגורמים באיחוד ששוחחו עם סוכנות הידיעות רויטרס ציין כי תחילה כללה הרשימה רק 14 שמות של בכירים במשטרו לוקשנקו, אך כמה מדינות באירופה סברו שזו רשימה קצרה מדי, ולכן היא הורחבה.
ברויטרס מדגישים כי הסנקציות טרם אושרו סופית, וכדי שהדבר ייעשה על כל 27 המדינות באיחוד לאשר אותן. ייתכן כי יוון וקפריסין ינסו לנצל את העובדה שנדרש אישור פה-אחד של הסנקציות על מנת לקדם את הסנקציות שאותן הן דורשות נגד טורקיה, בעקבות הסכסוך עמה על משאבי גז ונפט במזרח הים התיכון.
הסנקציות, יש להדגיש, לא יופעלו לפי שעה על לוקשנקו עצמו. גרמניה, כך לפי רויטרס, מעוניינת בינתיים לשמור על פתח לדיאלוג מול הנשיא הבלארוסי. האיחוד האירופי הקל ב-2015 סנקציות שהוטלו על בלארוס ב-2004, בתקווה לחיזוק היחסים עם מינסק, על רקע הסכסוך שנתגלע בינה לבין מוסקבה.
האיחוד האירופי, כמו גם נאט"ו וארה"ב, נמנעים בינתיים מסנקציות חריפות למדי כלפי בלארוס ובכירים בה, מחשש שהדבר יעורר התערבות רוסית ישירה בבלארוס. רוסיה, בעלת הברית ההיסטורית של בלארוס, הבטיחה "לסייע" לה צבאית אם הדבר יידרש.
נראה שלוקשנקו, שרק לפני הבחירות המשיך לתקוף את רוסיה והאשים אותה במעורבות בניסיונות להפלתו, חזר לחיקו של הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין בעקבות המחאה חסרת התקדים נגדו. אחרי כמה וכמה שיחות טלפון שקיימו שני המנהיגים בשבועות האחרונים, היום הודיע הקרמלין שלוקנשקו יגיע לביקור במוסקבה "בימים הקרובים".