רוסיה דיווחה היום על 697 מתים נוספים מנגיף הקורונה – מספר הקורבנות הגבוה במדינה מתחילת המגפה. זה היום החמישי ברציפות שבו נשבר שיא המתים מהנגיף ביממה. רוסיה מתמודדת מהחודש שעבר עם גל של תחלואה, וביממה האחרונה אובחנו עוד 24,439 נדבקים חדשים ברחבי המדינה. מדובר בנתון היומי הגבוה ביותר מאז חודש ינואר.
הרשויות ברוסיה טוענות שהזינוק בתחלואה נובע מהתפשטות הווריאנט ההודי ("וריאנט דלתא") – זן מידבק במיוחד של נגיף הקורונה – ומחוסר ההיענות של הציבור להתחסן. החיסונים לנגיף זמינים ברחבי רוסיה כבר חודשים, אך הסקרים מראים שרוסים רבים לא מעוניינים לקבל את החיסון.
מוסקבה, שסובלת מהקורונה יותר מכל עיר אחרת ברוסיה, אחראית ל-7,446 מהנדבקים ביממה האחרונה. ראש העיר, סרגיי סוביאנין, דיווח במקביל על עלייה בשיעור המתחסנים ואמר שעד כה יותר מ-2.7 מיליון קיבלו לפחות מנה אחת. סוביאנין אמר שהוא מקווה שבשבוע הבא מספר התושבים המחוסנים יגיע ל-3 מיליון, וציין כי מדי יום בין 60,000 ל-70,000 תושבים מתחסנים.
בחודש שעבר הודיעה מוסקבה על כמה יוזמות להעלאת שיעור המתחסנים – כולל חובת התחסנות למי שבמסגרת עבודתם מעניקים שירות פנים-מול-פנים. מוסקבה – שלא הייתה בסגר מאז הקיץ שעבר – אסרה על בתי הקפה, המסעדות והפאבים להעניק שירות למי שלא התחסנו או החלימו.
באיראן הזהיר היום הנשיא היוצא חסן רוחאני כי המדינה עלולה להתמודד עם גל חמישי של הנגיף – בעקבות התפשטות הווריאנט ההודי. הגל הרביעי של הקורונה באיראן היה בחודש אפריל.
"יש חשש שכל המדינה תיקלע לגל חמישי", אמר רוחאני, וציין כי הדבר יקרה אם האיראנים לא יישמעו להנחיות. "כיום, לפי הדיווחים רק 69% מהציבור נשמעים להנחיות. וריאנט דלתא נכנס למדינה שלנו מדרום ומדרום-מזרח, ואנחנו צריכים להיזהר ולמנוע את התפשטותו במדינה. צריך להקפיד על כל הנחיות הבריאות, אחרת תהיה לנו בעיה", אמר רוחאני, שיסיים את תפקידו באוגוסט ויוחלף בנשיא הנבחר איברהים ראיסי - איש הדת הקיצוני שזכה בבחירות בחודש שעבר.
מספר קורבנות הקורונה באיראן, שבה חיים 83 מיליון תושבים, הוא הגבוה במזרח התיכון: 84,627 מתו מהנגיף ברפובליקה האיסלאמית. איראן דיווחה על 8,341 נדבקים חדשים ביממה האחרונה ועל 111 מתים מהנגיף. לפי הרשויות מתחילת המגפה נדבקו בנגיף יותר מ-3.24 מיליון איראנים.
מערכת הבריאות האיראנית הכריזה על הבירה טהרן ועל ערים ויישובים אחרים כעל אזורים "אדומים". יותר מ-30 יישובים נכנסו לרשימה בתוך שבוע. באותם יישובים הוטלו הגבלות תנועה ועסקים לא חיוניים נסגרו. התפוסה המותרת במקומות העבודה היא 30% בלבד.
מבצע החיסונים באיראן לא עומד ביעדים, והממשלה טוענת שהסיבה היא הסנקציות האמריקניות – שמקשות עליה לרכוש חיסונים מחו"ל ומעכבות את הגעת החיסונים. הסנקציות האמריקניות - שהוטלו אחרי פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין - לא כוללות מזון, תרופות ואספקה הומניטרית אחרת. עם זאת, הסנקציות גרמו לכמה בנקים בינלאומיים שלא לקחת חלק בעסקאות עם איראן. טהרן טוענת שלעיתים קרובות הדבר גורם לשיבוש באספקה של תרופות ושל סיוע הומניטרי חיוני.
רוחאני אמר שעד כה קיבלה איראן חלק קטן מ-16.8 מיליון החיסונים שהזמינה מתוכנית COVAX של האו"ם – תוכנית שמספקת חיסונים למדינות עניות. דובר תוכנית המאבק בקורונה באיראן אמר לטלוויזיה הממלכתית שעד כה 4 מיליון איראנים קיבלו מנה אחת של החיסון, ו-2 מיליון קיבלו את שתי המנות הדרושות.
איראן אישרה לשימוש שני חיסונים שפותחו במדינה – אחד מהם בשיתוף קובה – ופועלת לייצור חמישה חיסונים נוספים. בנוסף טהרן משתפת פעולה עם רוסיה בייצור החיסון הרוסי "ספוטניק V".
ברחובות טהרן נשמעו בסוף השבוע קולות ייאוש בעקבות העלייה בתחלואה וההגבלות החדשות. "לאנשים ממש נמאס לשים מסכות, לשטוף את הידיים, לא לבקר אחד את השני, לא לנסוע. הם לא יכולים לסבול את זה יותר", אמרה מרים, שעובדת כמורה. נרסיס, שעובד במגזר הציבורי, אמר שהעלייה בתחלואה וההגבלות החדשות מעמידות במבחן את הסבלנות של האיראנים: "אנשים כבר פחות שומרים על היגיינה, ופחות אנשים עוטים מסכות. הגבולות פתוחים ונוסעים מגיעים אלינו מפקיסטן. המעגל הזה לא יכול לחזור על עצמו, ולא ייקטע עד שאנשים יתחסנו".
ביום רביעי הודיעו הרשויות במחוז סיסטאן ובלוצ'סטאן שהן סוגרות את מעבר הגבול עם פקיסטן עד הודעה חדשה. עם זאת העברת הסחורות צפויה להימשך. דובר התוכנית למאבק בקורונה קרא היום להטיל הגבלות קשות על הגבולות של איראן – במיוחד על הגבול המזרחי שלה.
בטוקיו דווח היום על 716 נדבקים חדשים בקורונה – הנתון היומי הגבוה זה יותר מחמישה שבועות. ב-26 במאי דיווחה העיר על 743 נדבקים מקורונה ביממה. יפן שוקלת להאריך את הגבלות הקורונה בטוקיו, שתארח בעוד כשלושה שבועות בלבד את האולימפיאדה. טוקיו נמצאת בימים אלה תחת הגבלות שיסתיימו ב-11 ביולי – 12 ימים לפני פתיחת המשחקים האולימפיים בעיר.
התחלואה בטוקיו עולה בשעה שמארגני המשחקים מתקשים להחליט אם לאפשר לקהל המקומי להגיע לאצטדיונים. יפן כבר אסרה על כניסת צופים מחו"ל, ומארגני האולימפיאדה הטילו הגבלות על כמות הקהל המקומי באצטדיונים – 10,000 לכל היותר, או 50% מתכולת האצטדיון. עם זאת מומחים במערכת הבריאות אמרו שהאפשרות הבטוחה ביותר תהיה לערוך את המשחקים ללא קהל כלל. ראש הממשלה יושיהידה סוגה אמר בחודש שעבר שהוא ממליץ לקהל להישאר בבית: "חשוב לקיים משחקים בטוחים, להגביל את התפשטות הנגיף ולמנוע הדבקה במשחקים. אני מבקש מכולם לתמוך בספורטאים מהבית, באמצעות צפייה בטלוויזיה".