כשעתיים לאחר התפטרותו של המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, ממלאת מקום ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי פרייס, העבירה תדרוך לכלי תקשורת בעקבות פתיחת חנויות הרחוב - מהלך שאליו התנגדה - והעלייה במקדם ההדבקה בישראל. לדבריה, "כדי להגיע לפתיחה הבאה נצטרך פחות מ-500 חולי קורונה מאומתים ביום - כך שיש עוד כברת דרך". ynet העביר את התדרוך בשידור חי.
לדברי ד"ר אלרעי פרייס, "עם היציאה מהסגר מקדם ההדבקה הולך ועולה. זה לא מפתיע. ידענו שהדבר הזה יקרה". היא הוסיפה: "חנויות הרחוב נפתחו היום, ואני קוראת לעם ישראל באמת להיזהר. לא יכול להיות שוטר ופקח בכל מקום, אז שימו לב - המגבלות הן ארבעה אנשים בכל חנות. לא להתקהל. הפתיחה נעשית כשמדדי התחלואה בעלייה, ואנחנו צריכים לראות איך אנחנו שומרים את המצב הזה בלי איבוד שליטה".
"אנחנו עוד לא רואים את האפקט של כל הפתיחות", הזהירה. "נראה אותו רק בעוד שבוע. כדי להיות זהירים אנחנו צריכים לעצור. גם את פתיחת חנויות הרחוב צריך לעשות בצורה מדודה ואחראית, שכל אזרח ישמור על עצמו בעניין הזה".
ד"ר אלרעי פרייס הבהירה כי העלייה בתחלואה ניכרת בכל רחבי הארץ, ולא רק ביישובים מגזריים. "כל עוד אנחנו רואים מדדי תחלואה שלא מאפשרים פתיחה נוספת, אנחנו נבקש לעצור ולהמתין ולראות שהפעולות שאנחנו נוקטים - בין אם זה סגר באזורים מוגבלים וקטיעת שרשראות הדבקה - יובילו למגמת ירידה".
בתשובה לשאלת ynet על מועד פתיחת מערכת החינוך אמרה: "אנחנו נמצאים בדיונים עם משרד החינוך, אך לא יכולים להתחייב על תאריכים. כדי לעשות את זה נכון, הפתיחה צריכה להיות מתואמת לתחלואה הקיימת. בשלב הבא הפתיחה של כיתות ה'-ו', אני לא יודעת מתי זה יהיה. אנחנו מנסים לדעת אם יש אפשרות לייצר מתווה לפתיחת כיתות יא'-יב'".
בתשובה לשאלה נוספת קראה לציבור להתחסן לשפעת לקראת החורף. "אנחנו נערכים באופן משמעותי לחורף מבחינת בדיקות וחיסונים", אמרה. "זה הזמן הכי טוב ללכת להתחסן לשפעת".
על הירידה בתחלואה במגזר החרדי, חרף ההפרות שמתועדות, אמרה: "בסקרים שאנחנו עושים בחברה החרדית אנחנו מודאגים מכך שב-50% מהמקרים הם אומרים שאם הם לא מרגישים טוב, הם ימשיכו כרגיל או יחכו כמה ימים בבית. אני מקווה שאנשים שמרגישים לא טוב בכל זאת ילכו להיבדק".
בימים האחרונים חזרה ד"ר אלרעי פרייס בכמה הזדמנויות על כך שפתיחת המסחר עלולה להביא לסגר שלישי, עמדה שגם שר הבריאות יולי אדלשטיין תמך בה. היא גם הזהירה בישיבות הקבינט האחרונות מפני פתיחה נוספת של מערכת החינוך, שלטענתה יכולה להביא לעלייה נוספת במקדם ההדבקה.
כאמור, שעה לפני התדרוך של פרייס, הודיע פרופ' איתמר גרוטו הודיע על התפטרותו ממשרד הבריאות. ד"ר אלרעי פרייס הודתה לו במהלך התדרוך על עשייתו, ולא התייחסה לסיבות שבגינן פרש. במכתב ההתפטרות כתב פרופ' גרוטו כי השנה האחרונה "הייתה קשה ותובענית במיוחד", והוסיף כי יסיים את תפקידו בסוף שנת 2020.
התפטרותו של גרוטו הובילה לכך שכל צמרת משרד הבריאות שניהלה את משבר הקורונה בתחילתו - בין היתר המנכ"ל לשעבר משה בר סימן טוב וראש שירותי בריאות הציבור סיגל סדצקי - הוחלפה. בשבוע האחרון גרוטו היה בחופשה, וגורמים במשרד הבריאות סיפרו שהוא התמודד עם תקופה קשה.
הממשלה בוחנת עוצר לילי
בתוך כך, מקדם ההדבקה ממשיך לעלות והבוקר עמד על 0.95. אם מקדם ההדבקה יהיה גבוה מ-1 - כלומר כל חולה קורונה בממוצע מדביק לפחות אדם אחד נוסף - הדבר עלול להוביל לעצירת היציאה מהסגר ולהגבלות.
מקדם ההדבקה הוא אחד הנתונים המרכזיים שעליהם מסתכלים במשרד הבריאות, ובעקבות עלייתו הממשלה מגבשת המלצות לפעולה - ובין היתר ממשיכה לבחון את האפקטיביות של הטלת עוצר לילי. מדו"ח שהגיש המטה לביטחון לאומי לשרי הממשלה עולה כי מרגע שמקדם ההדבקה יהיה גבוה מ-1, לא יהיה מנוס מעצירת ההקלות.
לפי פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן, מקדם ההדבקה ממשיך להיות שונה בין מגזרים: יותר מ-1 במגזר הערבי, 0.95 במגזר הכללי, ו-0.69 במגזר החרדי. המגזר הערבי מהווה כרגע 41% מסך התחלואה.
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בפתח ישיבת הממשלה כי "אנחנו עדיין נמצאים בשלב מוקדם של החזרה לשגרה. אנחנו בוחנים כל העת את ההשפעות של ההקלות והפתיחה המדורגת בשלבים הראשונים, כדי למנוע התפרצות של המגפה. אנחנו רואים עלייה קלה בתחלואה, ונבחן היטב אם להמשיך בפתיחה או לעצור. אני מבקש מכולם לשמור בקפדנות על הכללים ועל ההנחיות, כדי שנוכל להתקדם בחזרה לשגרה עד שנביא את החיסונים לאזרחי ישראל".
שר האנרגיה, ד"ר יובל שטייניץ, קרא בישיבת הממשלה לשקול הטלת עוצר לילה או עצירת הפתיחה של שנת הלימודים לאור העלייה בתחלואה. לדבריו, "אסטרטגיית השליטה והבקרה ברמת תחלואה נמוכה תעבוד טוב בהרבה אם נתייצב על אזור ה-100 נדבקים ביום ולא 600-500. מרחקי הבלימה והצעדים שנידרש אליהם אם נגיע לעשרות נדבקים ביום יהיו קצרים ונוחים בהרבה מאשר ברמה הנוכחית שבה אנו נמצאים".
שטייניץ הוסיף: "גם אם יש הישג משמעותי בירידה מ-9,000 נדבקים ביום ל-600-500, וגם אם אנחנו במצב טוב יותר מרוב אירופה, בסך הכל התרחקנו צעד או שניים מסף התהום. כדי לא להגיע להתפרצות נוספת, חייבים להמשיך ולרדת במספרים וחייבים לאזן כל צעד של פתיחה - כמו פתיחת החנויות - בצעדי נגד של סגירה והכבדה, כמו למשל עוצר לילי או עצירה בפתיחת הלימודים. אם לא נעשה כן, אנחנו עלולים למצוא את עצמנו בהתפרצות נוספת והתועלת של הסגר שעברנו תהיה קצרת מועד".
במקביל, הממשלה מתכוונת להכריז על ערים נוספות כאזור מוגבל, לאחר שהורידה מ-8 ל-7 את ציון הרמזור שמעליו יש להטיל סגר על יישוב מסוים. נכון לעכשיו, יש סגר על ארבעה יישובים והקריה החרדית שבחצור הגלילית, ובימים הקרובים יש כוונה להוסיף "אזורים כתומים" שבהם יש מגמה ברורה של הידרדרות לכיוון "אזור אדום". הממשלה גם מגבשת הצעות לעידוד השימוש במסכות ונערכת לפיתוח מסכות "ידידותיות" למשתמש.