עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
על הישגה של הצעירה, שמסייה עליזאדה בת ה-18, הכריז רשמית משרד החינוך המקומי, והיא זכתה לברכות גם מהנשיא לשעבר חמיד קרזאי ומנציגי מדינות זרות, בכלל זה ממלא מקום השגריר האמריקני. הצלחתה באה בעיתוי רגיש במיוחד: ממשלת אפגניסטן מנהלת בימים אלה משא ומתן עם ארגון הטליבאן בתקווה לגבש הסכם שלום אחרי 19 שנות מלחמה, כשברקע עזיבתם של חיילי צבא ארה"ב.
רבים באפגניסטן חוששים כי אף שארגון הטרור מקיים משא ומתן עם הממשלה בהמשך להסכם שעליו חתם אשתקד עם ארה"ב, בפועל הוא מנסה להכשיר את הקרקע להשתלטות מחודשת שלו על המדינה. הטליבאן, נזכיר, החזיק בשלטון באפגניסטן מ-1996 עד 2001, אז הופל על-ידי קואליציה של צבאות זרים בראשות ארה"ב בעקבות פיגועי 11 בספטמבר. במהלך שנות שלטונו הוא אסר על ילדות לצאת ללמוד בבתי הספר, והטיל על התושבים משטר אימים שכלל הוצאות להורג וסקילות באבנים בגין מעשים הנוגדים את ההלכה האיסלאמית.
עליזאדה, שמקווה להיות רופאה, מדגישה שהפוליטיקה לא תעמוד בדרכה ללימודים באוניברסיטה: "יש לי חשש מסוים מהאפשרות שהטליבאן יחזור לשלטון, אבל אני לא רוצה לאבד תקווה – החלומות שלי גדולים יותר מכל פחד".
שמסייה אומרת שאביה, העובד במכרה פחם בצפון אפגניסטן, דאג שהמשפחה תעבור לעיר הבירה קאבול כדי שהיא תוכל לרכוש שם השכלה. "אני חשה אחריות כלפי המשפחה שלי, שהביאה אותי למעמד הזה", היא מודה. "עכשיו אני חולמת ללמוד רפואה ולעזור לעם שלי".
לקריאה נוספת: ילדה חיסלה את המחבלים שרצחו את הוריה
ארגון הטליבאן טוען כי הוא השתנה וכי הוא מתכוון לאפשר מעתה לבנות לצאת לרכוש השכלה, אולם רבים באפגניסטן אינם מתפתים להאמין לו, וחוששים שבזכויות הנשים תחול נסיגה אם הארגון ישוב ויקבל השפעה. לפי האו"ם, כ-2.2 מיליון בנות באפגניסטן עדיין אינן לומדות בבתי ספר, ופחות מ-30% מנשות אפגניסטן יודעות קרוא וכתוב.
רבים בעולם זוכרים עדיין לטליבאן את הפיגוע בעשור שעבר בפקיסטן השכנה, שבו ירו מחבלי הארגון בראשה של הילדה מלאלה יוספזאי משום שפעלה לקידום חינוך של ילדות. היא עברה מסע התאוששות מעורר השראה, ובהמשך זכתה בפרס נובל לשלום.
ממלא מקום שגריר ארה"ב באפגניסטן, רוס ווילסון, בירך בימים האחרונים את שמסייה עליזאדה בטוויטר: "אי אפשר להתכחש לכך שאת מבריקה ונחושה, והישגייך מדגישים איזו התקדמות עשתה אפגניסטן בשני העשורים האחרונים", כתב. נשיא אפגניסטן לשעבר חמיד קרזאי אמר שהצלחתן של עליזאדה ושל צעירות אחרות במבחן היא סימן לעתיד ורוד המצפה לאפגניסטן.