רגע האמת במשפט נתניהו: שנה וארבעה חודשים לאחר הגשת כתב האישום נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו בגין עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים, נפתח הבוקר (שני) החלק העיקרי במשפטו - שלב ההוכחות. עדי התביעה בתיקי האלפים - 1000, 2000 ו-4000 - יעלו מעתה לדוכן שלוש פעמים בשבוע, והראשון שעשה זאת הבוקר הוא מנכ"ל וואלה לשעבר אילן ישועה, עד המפתח בתיק 4000, שעדותו צפויה להתפרש על פני כמה דיונים.
משפט נתניהו - הכותרות האחרונות:
• מצעד העדים החל, ויתקיים מעתה שלושה ימים בשבוע
• התובעת בן ארי: "ראש ממשלת ישראל סחר בכוחו השלטוני"
• נתניהו נצפה מצחקק במהלך נאומה, ויצא מהאולם לאחר מכן
• עדות המפתח של מנכ"ל וואלה לשעבר: "היינו מאולפים"
• מחוץ לבית המשפט: עשרות הפגינו בעד ונגד נתניהו
נתניהו התייצב בבית המשפט המחוזי בירושלים ברחוב צלאח א-דין, קילומטר וחצי בלבד מבית הנשיא שבו במקביל המליצו עליו חלק מנציגי הסיעות, ולצידו גם הנאשמים שאול ואיריס אלוביץ' ונוני מוזס. את הדיון פתחה התובעת הראשית במשפט, המשנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית ליאת בן ארי, שהאשימה בנאומה את נתניהו בניסיון "לסחור" בכוחו השלטוני. נתניהו עזב בתום נאומה את האולם, לאחר שקיבל מהשופטים פטור מנוכחות במהלך עדותו של ישועה. ynet העביר עדכונים שוטפים מאולם בית המשפט.
15:28 - תם הדיון, עדותו של ישועה תתחדש מחר
עד המפתח בתיק 4000, מנכ"ל וואלה לשעבר אילן ישועה, סיים להעיד היום וצפוי להמשיך בעדותו בדיון שיתקיים מחר. הדיון עצמו הסתיים כמה דקות לאחר מכן בתום שיח טכני קצר בין עורכי הדין והשופטת רבקה פרידמן-פלדמן.
15:15 - השופטת התלוצצה על ההתכתבויות: "לא לקריאה בשעות הפנאי"
עורכת הדין יהודית תירוש, חברת צוות התביעה מהפרקליטות, הציגה לנוכחים באולם טבלה גדולה ובה התכתבויות בין אילן ישועה לבין שאול ואיריס אלוביץ'. לאור טענות ההגנה על קבילות הראיות הוחלט שלא לדון בהתכתבויות הללו בשלב זה, והשופטת רבקה פרידמן-פלדמן התלוצצה כאשר הצילום נאסף בחזרה: "לא שהיינו קוראים את זה בשעות הפנאי".
14:30 - פרקליט נתניהו הקניט: "הוא לוקח זמן בשביל להמציא"
הפסקה קצרה של כעשר דקות בדיון בבית המשפט המחוזי בירושלים, שבו נשמעת עדות המפתח בתיק 4000 של אילן ישועה. לפני כן המשיך ישועה בתיאור ההתערבות של בני הזוג נתניהו בסיקור של אתר וואלה. הוא אמר כי "נאמר" לו כי "אם היא תתרגז, הוא יתרגז" - בהתייחסות ברורה לשרה ובנימין נתניהו. התובעת יהודית תירוש שאלה מי אמר זאת בדיוק, וישועה השיב כי "גם איריס וגם שאול אמרו את זה, בהקשרים שונים, במילים כאלה ואחרות - שהיא חשובה לו יותר מהכול".
ישועה הוסיף כי בני הזוג אלוביץ' הבהירו לו כי אם ראש הממשלה ורעייתו יכעסו על הסיקור בוואלה, הדבר יפגע בהחלטות רולגטוריות הנוגעות לחברת בזק. בהמשך תירוש שאלה "מה נאמר על הסיבה שצריך להיענות לדרישות על שרה נתניהו?", וישועה התעכב מעט במענה. בשלב זה עורך דינו של נתניהו, עמית חדד שישב באחורי האולם, הקניט את ישועה וקרא: "רגע, לוקח זמן להמציא".
14:10 - ישועה: "נאמר שהנזק יהיה עצום, יכול להיות שזרקו לי מיליארדים"
ישועה נשאל בעדותו על הידע שהיה לו בנוגע ל"קשיים רגולטוריים" של שאול אלוביץ' מול משרד התקשורת - וענה שידע עליהם וכי אלוביץ' עצמו סיפר לו על כך. "הוא אמר בתקופת אבי ברגר (מנכ"ל משרד התקשורת לפני שלמה פילבר - ג"מ) וגלעד ארדן (שהיה שר התקשורת) שהם ממררים לו את החיים. בשבוע מסוים הוא אמר 'תוריד את הידיעה הזו כי הוא צריך לחתום לי מחר על yes'".
עו"ד יהודית תירוש, חברת צוות התביעה, שאלה את ישועה מה נאמר לו בנוגע לסיבות להתערבות בסיקור, והוא ענה כי לצד ההסבר ש"האתר שמאלני", נאמר לו לא פעם שמדובר ב"תקופה רגישה" בנוגע לעניינים הרגולטוריים של עסקי אלוביץ'. "שאול אמר לי 'לא אכפת לי מעיתונות, לא מכלום, אני צריך שיחתום לי'", העיד ישועה - שביקש "לא לתפוס אותו במילה" וכי מדובר ב"רוח הדברים". הוא הוסיף: "כשאמרתי שהחברה נהרסת או המערכת נהרסת הוא אמר לי שוואלה זה גרם, ובזק זה מאה טון, כדי להבהיר לי שוואלה זה לא חשוב". תירוש שאלה מה נאמר לו שיקרה אם לא ייענה לדרישות, וישועה השיב: "נאמר שייגרם נזק עצום כי אז הוא 'לא יחתום לי, כן יחתום לי'. יכול להיות שנזרק לי מיליארדים".
14:00 - הכינוי של אלוביץ' לנתניהו: "הגדול מירושלים"
מנכ"ל וואלה לשעבר נשאל בעדותו על ההתערבות של בני הזוג נתניהו בסיקור של האתר, ואמר כי הוא עצמו לא שוחח עמם, אלא רק עם מתווכחים מטעמם: שאול ואיריס אלוביץ', ניר חפץ וזאב רובינשטיין. הוא אמר כי שאול אלוביץ' כינה בפניו את נתניהו "הגדול", "הגדול מירושלים" או פשוט "הוא".
ישועה העיד כי "אלוביץ' אמר 'הוא צריך לחתום לי', זה היה ברור לי שזה נתניהו – זה לא יכול להיות מישהו אחר. איריס הייתה בציר של שרה. היא הסתמסה איתי וכתבה: 'היא ביקשה, לה זה מאוד חשוב'. רובינשטיין אמר 'זה חשוב לו, זה חשוב להם – לה במיוחד'. ניר לדעתי לא כתב לי ישירות אף פעם על הבוס שלו, אבל שאול היה מעביר לי מה ניר כתב לו: 'חשוב מאוד לבוס שלי'.
ישועה נשאל על ידי התובעת יהודית תירוש אם גם יאיר נתניהו, בנו של רה"מ, העביר דרישות כלשהן, והשיב כי ניר חפץ העביר במספר פעמים צילומי מסך של התכתבויות בוואטסאפ עם יאיר נתניהו, "ושאול העביר לי את זה". ישועה הוסיף: "היו גם מקרים אחרים שביקשו ממני, לפעמים שאול, לפעמים איריס, שהם אמרו לי 'זה הילד, הוא מרעיל אותה, הוא משגע לה את הראש'".
13:40 - ישועה: "אפילו ינון מגל שאוהב את רה"מ אמר שזה מטורף"
התובעת תירוש מנסה למקד את עדותו של ישועה בתרעומת בקרב עורכי וואלה שעוררה ההתערבות בסיקור של האתר. תירוש שאלה את ישועה אם העורכים כולם הגיבו כ"מקשה אחת", והוא השיב שהיו "ניואנסים". לדבריו, "צריך לראות את טיב הבקשות ומהותן כדי להבין שגם איש כמו ינון מגל (העורך הראשי של וואלה לשעבר - ג"מ) שאוהב את ראש הממשלה עזב את המשרד שלי בטריקת דלת ואמר 'זה מטורף'". ישועה הוסיף כי "היה משבר גדול מאוד בתוך המערכת" וכי "היו כאלה שנכנעו יותר ונכנעו פחות".
תירוש שאלה על "הביטויים" שבהם השתמש עורך וואלה לשעבר אבי אלקלעי כדי לתאר את ההתערבות באתר, וישועה ענה: "השתמשנו בהומור שחור. למשל ביטויים ממסעדה. אם היינו צריכים להכין שלוש כתבות אז הוא היה אומר 'שלושה שיפודים בדרך'. אם הייתה כתבה ביקורתית אז הוא אמר 'שיפוד עם פפריקה בדרך'. המטאפורה ברורה - שהפכנו לטבחים שמכינים כתבות לפי הזמנה. זה היה בצחוק כדי לא לבכות". ישועה הוסיף כי אלקלעי "כינה את ביבי 'קים', כמו קים ג'ונג און מנהיג צפון קוריאה, ואת שרה 'ריי סול' (רעייתו של קים)".
13:20 - ישועה: "סיפרתי לעצמי סיפור, ואז הבנתי שזה לא ייגמר לעולם"
מנכ"ל וואלה לשעבר אילן ישועה נשאל על ידי התובעת יהודית תירוש על האופן שבו הגיבה מערכת החדשות באתר להתערבות בסיקור לטובת בני הזוג נתניהו, וענה כי רק ב"מקרים קיצוניים" המערכת סירבה לבקשות שהופנו אל העורכים. "לא בדיוק אני עמדתי בפרץ, אבל הם אמרו שאי אפשר לעשות דבר כזה", העיד ישועה. הוא הוסיף כי ההתערבות גרמה ל"דה-מורליזציה" בקרב העורכים. "עיתונאים לא מקבלים שכר גדול. מה יש להם? את הכבוד העצמי שלהם".
הוא הבהיר לבקשת השופטת רבקה פרידמן-פלדמן כי ההתערבות באתר נמשכה מ-2013 עד 2016. לדבריו, אז הוא "חתך" זאת, והמשיך לכהן כמנכ"ל עד 2019. כשנשאל מדוע נענה לדרישות ענה כי אהב את התפקיד, ובהמשך הוסיף כי לזמן מה אף חשב שלבני הזוג אלוביץ' הייתה זכות לכך מתוקף היותם בעלי השליטה באתר. "שאול ואיריס אמרו לי שזאת תקופה רגישה ואחר כך יהיה בסדר ונשחרר. סיפרתי לעצמי סיפור ואחר כך הבנתי שזה לא ייגמר לעולם. לפעמים אתה לא מבין מה קורה לך, כמו צפרדע בתוך המים. לפעמים אמרתי 'תיתנו לשרה נתניהו עוד איזו תמונה עם שמלה, זה לא במהות'".
13:05 - ישועה על אלוביץ': "אמר שנתניהו צריך לחתום לו"
ישועה קישר בעדותו על הלחץ שהפעילו לדבריו בני הזוג אלוביץ' לשינוי הסיקור התקשורתי בוואלה לטובת נתניהו לבין הנושאים הרגולטוריים שהיו קשורים לעסקים של אלוביץ'. "סביב הבחירות הלחץ עלינו הפך מאוד אינטנסיבי", העיד ישועה. "מהצד השני הרגישות של הלחץ של אלוביץ' וגם בהמשך איריס. אלוביץ' אמר 'השבוע הוא (נתניהו - ג"מ) צריך לחתום לי' באירועים רגולטוריים לפעמים זה היה משתלב. נאמר במילים ברורות שיש עניינים רגולטורים, 'זה תקופה רגישה במיוחד'".
מנכ"ל וואלה לשעבר ציין כי באחד המקרים היה לו "ויכוח מר" עם איריס אלוביץ', עד שבסופו של דבריו נכנע לרוב הדרישות שלה. התובעת יהודית תירוש שאלה: "באיזה מונח השתמשת כדי לתאר את היחס הזה של איריס?" - וישועה השיב: "אביוז (abuse, התעללות). היא עשתה לי אביוז, ואני עשיתי אביוז לאלה שמתחתיי".
הוא הוסיף כי אף שהאתר הפך בשלב מסוים ל"אתר צייתן" כלשונו, לעתים היה קשה לו ולגורמים נוספים לדעת מראש מה ייחשב בעיני בני הזוג נתניהו כסיקור שלילי. "סף הרגישות היה בלתי ניתן לחיזוי. מה שנראה בעיניהם שלילי לא נראה בהכרח שלילי בעיני אחרים. לכן למרות שהיינו מאולפים לא יכולנו לדעת מאיפה זה יבוא לנו. לפעמים הייתי נדהם ולא יכולתי בדעתי שזה שלילי. לפעמים לא רק בדברים שקשורים לחדשות. איריס ושאול לפעמים היו אומרים שזה מטורף, אבל אין ברירה".
12:40 - ישועה: "לא היו צריכים אפילו לבקש, היינו כבר מאולפים"
לאחר הפסקה של קצת יותר מחצי שעה התחדש הדיון בבית המשפט המחוזי בירושלים, שבו מעיד עד המפתח בתיק 4000, מנכ"ל וואלה לשעבר אילן ישועה. הוא המשיך לספר על ההתערבות לכאורה באופן הסיקור של האתר לטובת בני הזוג נתניהו, ואמר כי לניר חפץ, היועץ לשעבר של נתניהו שהפך לעד מדינה, הייתה "ציפייה ברורה" שעורכי האתר ימלאו את הבקשות ששלח להם.
"הוא היה שולח לנו כתבה ואפילו לא היה צריך לכתוב 'להוריד', הייתי מוריד", אמר ישועה, "ניר אפילו לא היה צריך לבקש. היה די ברור במערכת היחסים שאני צריך למלא את מה שהוא מבקש... היינו כבר מאולפים. שמעתי שניר אמר ש'וואלה כבר שלו'". ישועה סיפר עוד שבמערכת וואלה קראו לאלוביץ' "הבוס" ולזאב רובינשטיין, שנחשב למתווך בין רה"מ לבין אלוביץ', קראו שם "הרוטוויילר".
12:00 - איריס אלוביץ' התפרצה: "כמה אפשר לשקר?"
בשלב מסוים בעדותו של ישועה התפרצה איריס אלוביץ', כאשר זה המשיך לתאר את ההתערבות לטענתו בסיקור של וואלה לטובת בני משפחת נתניהו. כאשר אמר כי אסור היה על העורכים לפרסם תגובות בתוך הידיעות המדוברות, זו קטעה אותו וצעקה: "כמה אתה יכול לשקר?". עורכת הדין מיכל רוזן-עוזר קמה מיד ושוחחה עם איריס, וישועה נצפה לוגם מכוס המים שלו. התובעת ליאת בן ארי שאלה את ישועה "האם הכל בסדר" - והוא ענה שכן. הדיון לאחר מכן יצא להפסקה. במקביל, עורכת דינו של נוני מוזס ביקשה לשחרר אותו, והשופטת אישרה זאת.
לפני ההתפרצות של איריס אלוביץ', סיפר ישועה כי הפניות מצד הזוג נתניהו היו חריגות בהיקפן. "כל גוף תקשורת מקבל פניות מגורמי הסיקור שלו. אף פעם זה לא בצורה כזאת מבחינה כמותית ואיכותית. במשך 10 שנים מה שקיבלתי מכל הפוליטיקאים האחרים יחד נכנס אולי לשבוע של בקשות שקיבלתי מרה"מ ואשתו. מבחינת האיכות זה לא היה ברמה של האינטנסיביות הזאת. פוליטיקאים מבקשים תגובה, אבל לא עריכה מלאה של העיתון מ-א' ועד ת' באותו יום על ידי פוליטיקאי".
11:45 - ישועה: "המאבק מול העורכים היה סיוט - רוב הבקשות מולאו"
השופט משה בר-עם שאל את מנכ"ל וואלה לשעבר אילן ישועה במהלך עדותו על ההתנהלות מול העורכים באתר החדשות, והוא השיב: "היה מאבק יומי, זה היה סיוט. בסופו של דבר 90% מהבקשות מולאו. לפעמים היו דברים שאי אפשר היה לעשות".
11:40 - בני הזוג אלוביץ' לא מסירים מישועה את המבט
בזמן עדותו של ישועה בני הזוג שאול ואיריס אלוביץ' לא הסירו ממנו את המבט. השניים ישבו במרחק זה מזה בעקבות הגבלות הקורונה, כך שכמעט לא הייתה אינטרקציה בין בני הזוג לאורך כל מתן העדות. עם זאת, כאשר עו"ד תירוש שאלה את ישועה "מה בני הזוג אלוביץ' חשבו על בנט?" - איריס קמה מכיסאה והסתודדה עם שאול.
11:30 – ישועה על "המנגנון" והסיכום ש"איריס אלוביץ' תהיה מלמעלה עורכת על"
מנכ"ל וואלה לשעבר המשיך לתאר את "המנגנון" שלדבריו שימש את שאול ואיריס אלוביץ' כדי להעביר את בקשותיהם לכאורה של בנימין נתניהו ובני משפחתו לאופן הסיקור כלפיהם וכלפי יריביהם הפוליטיים באתר החדשות. "המנגנון היה מיילים, וואטסאפים, אסמסים. בתוך זה העבירו ממש קבצים ואמרו 'תעשו על זה אייטם'. מעבירים על בנט א', ב' ג', ד' - ומבקשים 'תעשו על זה כתבה'", אמר ישועה.
ישועה אמר כי בקשותיו של שאול אלוביץ' הופנו אליו, וכשהתובעת יהודית תירוש שאלה "איך הן יצאו לפועל?", השיב: "הייתי מוציא את זה לפועל מול המערכת, מול ינון מגל, אבי אלקלעי, מיכל קליין. היו מורידים לי ואני הייתי מוריד את זה למטה בשרשרת הפיקוד". ישועה הוסיף בהמשך כי "המכניזם של ההשפעה על הסיקור היה די פשוט. אני מקבל מייל או וואטסאפ משאול, מאיריס או משניהם. ישנם גורמי תווך אחרים כמו זאב רובינשטיין, שזה החבר, והיה גם ניר חפץ. הבקשות להוריד היו באות בדרך כלל מזאב: 'מה אתם עושים? אתם לא נורמליים'. לפעמים הייתי מקבל 'הפצצה משלושה מקורות', גם מאיריס ומשאול".
התובעת תירוש שאלה את ישועה על חלקה בפרשה של איריס אלוביץ', המואשמת גם היא במתן שוחד בתיק 4000. ישועה אמר כי אינו זוכר מתי בדיוק החלה להיות מעורבת, אך הוסיף כי "נדמה" לו שהדבר החל בעקבות תקרית שנגעה לסיקור השר לשעבר אורי אריאל. "הייתה דרישה שנעלה משהו מיידי נגד אורי אריאל שכאילו הוא הציב אולטימטום לרה"מ. רצו שנעלה תוך עשר דקות וזה לא עלה. לא מצאנו אימות. הידיעה עברה מרה"מ לשאול ומשאול אליי - ואף אחד בלשכת רה"מ לא היה מוכן לאשר אותה. המערכת ניסתה לעשות איזשהו וידוי מינימלי. העלינו את זה רק למחרת בבוקר. הלקח מזה היה שאיריס תתחיל לעבוד בצורה אינטנסיבית יותר מולי והיא תהיה למעלה עורכת על".
11:10 – ישועה: "נדרשתי לזרוק את העורכת הראשית בגלל שנתפסה כמתנגדת של רה"מ"
ישועה סיפר בעדותו על טיב היחסים עם שאול אלוביץ', שהיה בתקופה המדוברת באישום בעל השליטה בבזק ובוואלה. "בהתחלה זה היה קשר קורקטי כשהוא נכנס ליו"ר הדירקטוריון. התייעצתי איתו. כל עוד וואלה הייתה חברה ציבורית הכל היה לחלוטין בתוך המתכונות הרגילות שהכרתי בוואלה ובזק, גופים מסודרים שעובדים לפי תוכניות עבודה. ברגע שהיא נמחקה (מהבורסה), לקראת סוף 2012 ועם השקת אולפן החדשות – בעצם התחיל להיות עניין גובר שלו מה שקורה בתוך מערכת החדשות. התחיל לבוא בבקשות לגבי אם ניתן לעלות ידיעה מסוימת, או למתן ידיעה מסוימת או להוריד אותה יותר מהר מהרגיל. בקשות שנוגעות לשיקולי עריכה בתחום החדשות באתר. הבקשות רובן ככולן נגעו לראש הממשלה ומשפחתו".
ישועה סיפר כי הבקשות של אלוביץ' עסקו גם בהורדת כתבות "שעשויות היו להצטייר כשליליות לרה"מ ורעייתו, ומצד שני להעלות כתבות שמציגות אותם באופן חיובי". לדבריו, הבקשות נגעו לנתניהו, רעייתו שרה, ו"לפעמים הבן". הוא הוסיף כי "היו גם בקשות להעלות בקשות נגד אנשים שונים שהיו אויבים פוליטיים של רה"מ". לדברי ישועה, "היה מאמץ מיוחד סביב נפתלי בנט. הרבה מאוד חומרים הועברו אלינו והייתה דרישות לעלות סדרה שלמה של כתבות נגדו ונגד אשתו. לא ניתן הסבר מלבד שזה מה שראש הממשלה מבקש. לא היה צריך להיות גאון גדול כדי להבין".
מנכ"ל וואלה לשעבר סיפר עוד כי את טלי בן עובדיה, העורכת הראשית של האתר, "שלחנו זמן קצר אחרי שהעסקנו אותה - בגלל שהיא נתפסה כמתנגדת לראש הממשלה כי היא כתבה משהו נגדו. נדרשתי להזיז אותה או לזרוק אותה". בזמן שישועה ענה על שאלות הקשורות ליחסיו עם אלוביץ' ודירקטוריון חברת בזק, שאול אלוביץ' נראה כותב לעצמו הערות על גיליון דפים.
10:35 - התובעת מנסה להדגיש: הסיקור בוואלה היה חשוב לנתניהו
את תחילת עדותו של אילן ישועה כיוונה התובעת יהודית תירוש לחשיבות הסיקור באתר וואלה מבחינת נתניהו. זאת, על רקע טענות הסנגורים שוואלה היה אתר "זניח". ישועה טען בעדותו שהייתה חשיפה גדולה לאתר - ומכך לכאורה הייתה חשיבות גדולה יותר להשפעה על הסיקור באתר.
בשלב מסוים, כאשר ישועה תיאר פעם נוספת טבלה עם נתוני כניסה לאתרים השונים, עורך דינו של נתניהו בועז בן צור אמר שהנתונים כוללים לא רק את נתוני הצפייה באתר החדשות אלא גם בשירות המייל של וואלה. ישועה הגיב: "בחדשות, ynet הייתה קודמת לוואלה".
10:20 - הדיון התחדש עם עדות המפתח של אילן ישועה
הדיון במשפט נתניהו התחדש עם תחילת עדותו של עד המפתח בתיק 4000, מנכ"ל וואלה לשעבר אילן ישועה. את ישועה חוקרת עו"ד יהודית תירוש, מנהלת מחלקת ניירות ערך בפרקליטות ומובילת הצוות שעסק בתיק 4000. את עדותו פתח ישועה ברקע עצמי, וסיפר שעבד בעבר במט"ח ובאנציקלופדיה בריטניקה. הוא אמר שתפקידו כמנכ"ל וואלה, שבו החל ב-2006, היה הראשון שלו בתקשורת. "התוכן של התפקיד בוואלה זה לקבוע את החזון והאסטרטגיה של החברה, דרך הניהול השוטף וכלפי הדירקטוריון והשוק", אמר.
10:05 - נתניהו יצא מבית המשפט
ראש הממשלה לא המתין זמן רב ויצא מאולם בית המשפט מיד לאחר שהתובעת בן ארי סיימה את דברי הפתיחה שלה. נתניהו, נזכיר, קיבל פטור מהשופטים להיות נוכח בעדות הראשונה שתישמע בשלב ההוכחות, זו של מנכ"ל וואלה לשעבר אילן ישועה.
10:00 - הסתיים נאומה של בן ארי
נאומה של התובעת בן ארי הסתיים לאחר כחצי שעה. עורך דינו של נתניהו, בועז בן צור, ביקש לומר מספר מילים וטען כי "הדברים חרגו מהמסגרת שמקובלת לדברי פתיחה - שזה להציג את עיקר הראיות". השופטת סירבה לבקשתו ואמרה: "אנחנו עברנו את דברי הפתיחה, אנחנו לא שומעים עכשיו תגובות אלא מתחילים את הראיות".
בשלב זה נראה נתניהו מכניס את הפתק עם הדברים שכתב לתוך הכיס בחליפתו. עורך הדין בן צור ניסה שוב את מזלו, ואמר לשופטת: "לא יכול להיות שכל מה שנאמר בדברי הפתיחה חורג מהמסגרת של כתב האישום". השופטת קטעה אותו: "לא שומעים התנגדות לדברי פתיחה. זה לא הזמן, הדברים היו ברורים".
09:58 - נתניהו מצחקק, מחייך - וכותב הערות לעורך דינו
נתניהו שילב ידיים פעם נוספת והזיז את מבטו לעתים תכופות בין ליאת בן ארי, עורך דינו עמית חדד והמסך עליו מוקרן הדיון. במקביל ולאורך כל הדיון, הוא נראה מקיים שיחות קצרות עם עו"ד חדד. נתניהו צחקק במקביל לאמירה של בן ארי ולפיה "המטרה הייתה השגת טובה אישית". נתניהו, יצוין, יושב באולם קרוב לבן ארי, בשורה השנייה. נתניהו הנהן לשלילה בראשו וחייך פעם נוספת. הוא נצפה כותב על פתק הערות לעו"ד חדד.
09:50 - התובעת: "דרישות בלתי נפסקות מצד נתניהו ובני משפחתו"
התובעת בן ארי אמרה בנאום הפתיחה שלה כי "נאשם 1 (נתניהו) על פי כתב האישום ביקש להשתמש בכוחו השלטוני על מנת לקדם את מאווייו האישיים. הוא ידע מה האינטרסים של נאשמים 2 ו-3 (האלוביצ'ים), ידע גם מהם האינטרסים של נאשם 4 (מוזס) - וידע היטב מה הוא יכול לתת להם ומה הם יכולים לתת לו. וכמה זה חשוב גם לו וגם להם".
על תיק 4000 הוסיפה בן ארי: "בוואלה - נאשם 1 וכן בני משפחתו, בידיעתו, פונים בדרישות בלתי פוסקות אל נאשמים 2 ו-3 (שאול ואיריס אלוביץ') בבקשות להתערבות באופן הסיקור. נאשמים 2 ו-3, כפי שעולה מחומר הראיות שיוצג בפני בית המשפט נענו לדרישותיו ועשו כל מאמץ כדי לממש אותן".
על תיק 2000 (שיחות ביבי-נוני) אמרה בן ארי: "מעשיו ופעולותיו של נתניהו אל מול הצעת השוחד שהונחה בפניו עולים לכדי הפרת אמונים בוטה, המצויה ברף הגבוה של העבירה הזו". בנוגע לתיק 1000 (פרשת המתנות), אמרה בן ארי כי "היקף טובות ההנאה שקיבלו נתניהו ורעייתו מתבסס ברובו על מסמכים שיוגשו הן על ידי עובדיהם של מילצ'ן ופאקר, והן על ידי בעלי החנויות שמכרו את המוצרים שניתנו".
09:45 - בן ארי: "אם זו הייתה מערכת יחסית נורמטיבית, למה ניסו להשמיד ראיות?"
בדברי הפתיחה שלה התייחסה התובעת ליאת בן ארי לטענות ההגנה של הנאשמים בתיק 4000, ולפיהן מערכת היחסים בין נתניהו לבני הזוג אלוביץ' הייתה נורמטיבית ולגיטימית. "הטענה לקיומה של מערכת יחסים נורמטיבית ולגיטימית בין הנאשמים אינה עולה בקנה אחד עם העובדה שהנאשמים שאול ואיריס אלוביץ' דאגו להשמיד ראיות המעידות עליה".
9:42 - נתניהו מאזין לתובעת בידיים שלובות
בזמן נאום הפתיחה של התובעת ליאת בן ארי נצפה ראש הממשלה בנימין נתניהו מסתכל עליה בריכוז, כשהוא יושב בידיים שלובות ליד עורכי דינו.
09:40 - התובעת על "החוט המקשר בין האישומים"
התובעת ליאת בן ארי אמרה בנאום הפתיחה שלה כי קיים "חוט המקשר בין האישומים" נגד נתניהו. "האישומים, ובעיקר שני האישומים הראשונים, אך לא רק, עוסקים באותם העולמות: כוח שלטוני שיש לראש הממשלה, אנשי עסקים מרכזיים המחזיקים בגופי תקשורת, מערכות בחירות, רצונו של נאשם 1 להשיג סיקור תקשורתי מוטה לטובתו. האישומים עוסקים בנקודת המפגש, בהצטלבות, בין רצונם של אנשי העסקים ליהנות מן הכוח השלטוני העצום שבידי ראש הממשלה, עם רצונו של ראש הממשלה לייצר לעצמו דלת פתוחה להשפעה על גופי התקשורת המרכזיים של מדינת ישראל".
09:30 - התובעת בדברי הפתיחה: "נאשם 1 סחר בכוחו השלטוני"
התובעת הראשית במשפט נתניהו, ליאת בן ארי, החלה לשאת את דברי הפתיחה שלה, ואמרה בתחילת דבריה את הברור מאליו: "נאשם 1 הוא ראש ממשלת ישראל". היא ציינה כי כתב האישום כולל שלושה אישומים ממוקדים ומפורטים. "הוא כולל ראיות ישירות ונסיבתיות, הקלטות שיחות, הודעות וואטסאפ ומסרונים", אמרה. בהתייחסות לתיק 4000 (פרשת בזק-וואלה), שבו נאשם נתניהו בשוחד, אמרה בן ארי כי הוא "סחר בכוחו השלטוני עם אנשי עסקים המחזיקים בגופי תקשורת".
"כולם שווים בפני החוק, וכל בני האדם שווים בפני המשפט ובפני השופט. גדול כקטן, עשיר כעני, מכובד כפשוט", הוסיפה התובעת בפתח הדיון. "ועוד נקבע בחוק יסוד: השפיטה כי אין מרות על בית המשפט זולת מרותו של הדין".
09:25 - ח"כית נבחרת מהליכוד: "זה ניסיון הפיכה"
חברת הכנסת המיועדת גלית דיסטל-אטבריאן, שנתניהו שריין אותה במקום העשירי ברשימת הליכוד לכנסת, נאמה מול כמאה מתומכיו של נתניהו מחוץ לבית המשפט, וטענה כי האישום נגדו הוא בגדר ניסיון "הפיכה", כלשונה. "הבוקר נפתח פה תיאטרון האבסורד של ליאת בן ארי ומנדלבליט", אמרה בנאומה. "מנסים לקיים פה הפיכה. לא הצלחתם בקלפי אמרתם נסדר לכם מנגנון הפללה. בושה".
09:20 - נתניהו התייצב באולם, בשורה האחרונה
לאחר עיכוב קצר התייצב ראש הממשלה באולם בית המשפט. כמו בדיון הקודם שבו השתתף, בפברואר, נתניהו התייצב בשורה האחרונה, בפינת האולם. עם זאת, בהמשך עבר להתיישב בשורה השנייה.
09:17 - אוחנה עזב לבית הנשיא, עוד לפני שנתניהו הגיע
השר אמיר אוחנה, שהגיע לתמוך בנתניהו בבית המשפט, עזב בתוך דקות ספורות לבית הנשיא שנמצא במרחק קילומטר וחצי מבית המשפט המחוזי בירושלים, על מנת להשתתף במשלחת הליכוד שתמליץ בפני הנשיא ראובן ריבלין להטיל את המנדט להרכבת הממשלה על נתניהו.
09:10 - עיכוב בדיון: נתניהו טרם הגיע לאולם
הדיון הראשון בשלב ההוכחות במשפט אמור היה להתחיל בשעה 09:00, אך בינתיים ראש הממשלה טרם הגיע לאולם המיוחד שהוקם בבית המשפט המחוזי בירושלים. שאר הנאשמים האחרים כבר נמצאים באולם.
09:00 - שאול אלוביץ' הגיע לבית המשפט
שאול אלוביץ', בעל השליטה לשעבר ב"בזק" הנאשם במתן שוחד בתיק 4000 הגיע לבית המשפט יחד עם עורך דינו. מוקדם יותר הגיע לשם גם נוני מוזס.
08:53 - בליכוד מביעים תמיכה בנתניהו: "אתה לא לבד"
השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה הגיע לתמוך בנתניהו בבית המשפט. אוחנה צפוי להשתתף בעוד זמן קצר במשלחת של הליכוד לנשיא, שתמליץ בפניו להטיל על נתניהו את המנדט להרכבת הממשלה הבאה. גם חברת הכנסת היוצאת אסנת מארק הגיעה לבית המשפט.
במקביל, שרת התחבורה מירי רגב צייצה בטוויטר: "ראש הממשלה בנימין נתניהו - גם הבוקר אתה לא לבד. מאחוריך עומדים מיליוני אזרחים, שתומכים בך ופעם אחר פעם הביעו בך אמון מוחלט. מאמינה בחפותך ובעזרת ה' האמת והצדק יצאו לאור".
08:50 - שיירת ראש הממשלה הגיעה לבית המשפט
שיירתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיעה לבית המשפט בירושלים.
08:40 - התובעת הראשית הגיעה, וגם ארגזי הראיות
התובעת הראשית במשפט נתניהו, ליאת בן ארי, הגיעה לבית המשפט לקראת תחילת הדיון בעוד דקות ספורות. דקות ספורות לאחר מכן הוכנסו לבית המשפט גם ארגזים עם חומרי החקירה בתיקי האלפים.
08:30 - עשרות מפגינים, מאות שוטרים
ראש הממשלה בנימין נתניהו טרם הגיע לבית המשפט המחוזי בירושלים, אך תומכיו ומתנגדיו כבר שם. בהפגנה נגד נתניהו משתתפים לפי שעה עשרות בני אדם, בעוד כעשרים מפגינים בעדו. מחוץ לבית המשפט וגם בתוכו ישנה אבטחה כבדה, ומאות שוטרים פועלים במקום. את הרעש מההפגנות ניתן לשמוע היטב בתוך בית המשפט.
שלב ההוכחות: לב המשפט
שלב ההוכחות הוא לב לבו של המשפט הפלילי. זהו החלק שבו הפרקליטות מנסה להוכיח את מה שהיא מייחסת לנאשמים בכתב האישום, באמצעות שורת עדי התביעה שיעלו בזה אחר זה ותציג את הראיות שנאספו במהלך החקירה. החל מהיום, המשפט יתנהל במשך שלושה ימים בשבוע - שני, שלישי ורביעי.
אילן ישועה, שעדותו צפויה להתפרש על פני דיונים נוספים, נחשב לעד מפתח עבור הפרקליטות. לטענתה, איש העסקים שאול אלוביץ' קיים יחסי שוחד עם ראש הממשלה, והפעיל לחץ כבד ומתמשך על ישועה ובאמצעותו גם על הכתבים והעורכים באתר וואלה כדי להיענות לדרישות אופי הסיקור של נתניהו ובני משפחתו. כתוצאה מכך, לפי כתב האישום, ישועה הנחה את עובדי האתר להיענות לדרישות ולשנות פרסומים באתר באופן שתאם את הדרישות של ראש הממשלה ובני משפחתו.
ישועה מעולם לא נחקר באזהרה, אך כשמסר את עדותו בחקירה של פרשת בזק שממנה התפתחה בהמשך פרשת 4000, הוא מסר לחוקרים מידע וראיות רבות ששימשו בהמשך לביסוס החשדות בתיק נגד נתניהו. למעשה, ישועה סיפק מיוזמתו מידע רב שלא היה ידוע לחוקרים, כמו מסמכים, הקלטות והתכתבויות בוואטסאפ - ושפך אור על הפרשה. הוא צפוי להעיד בפני השופטים רבקה פרידמן-פלדמן, משה בר-עם ועודד שחם במשך כמה דיונים ארוכים.
הפרקליטות חילקה את העדים מטעמה לכמה קבוצות. לאחר ישועה, בקבוצה הראשונה של העדים צפויים להגיע בין היתר אבירם אלעד, שהיה עורך וואלה בתקופה הרלוונטית, בכירה נוספת בשם מיכל קליין, מנכ"ל משרד התקשורת לשעבר אבי ברגר, הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר דרור שטרום, עד המדינה ניר חפץ, שהיה יועץ למשפחת נתניהו ועד המדינה שלמה (מומו) פילבר, שהיה מנכ"ל משרד התקשורת ומקורב לנתניהו. בהמשך יעלו עדים שיתייחסו גם לפרשיות האחרות.
הנאשמים בתיקי האלפים מכחישים את המיוחס להם, ובהמשך ההליך המשפטי עורכי דינם יוכלו לבצע תחקור נגדי לעדי התביעה.
עורכות הדין המייצגות את מוזס, נוית נגב ואיריס ניב-סבאג ממשרד שינמן נגב ניב, מסרו בהמשך לדברי הפתיחה של התביעה: "המאשימה כרכה בדבריה בין פרשת 2000 ופרשת 4000. מדבריה, עולה כי האישום בפרשת 2000 הוגש כדי לתמוך באישום בפרשת 4000. אלא שמדובר בשתי פרשות שונות לחלוטין".
נגב וניב-סבאג הוסיפו: "על פני הדברים - אין הגיון בייחוס עבירת הצעת שוחד למוזס – בנסיבות בהן מי שיזם את הפגישה, כמו את יתר הפגישות, היה נתניהו. אנחנו נוכיח במשפט שלא היתה הצעת שוחד מצד מוזס, ויש מקום לזכותו מהעבירה בה הואשם. משהגיעה המאשימה למסקנה כי אין מקום להעמיד לדין את נתניהו, כעובד ציבור, בעבירת בקשת שוחד, למרות שהסיקור היה חשוב לו - לא היה מקום להעמיד לדין את מוזס בעבירת הצעת שוחד, על כל המשתמע מכך״.
פורסם לראשונה: 08:32, 05.04.21