בית המשפט במיניאפוליס הרשיע הלילה (בין שלישי לרביעי) ברצח את "השוטר החונק" דרק שובין, שהואשם בפרשת מותו של העצור השחור ג'ורג' פלויד. הפרשה הציתה בשנה שעברה מהומות ענק ברחבי ארצות הברית ועוררה מחאה עולמית נגד הגזענות. שובין הואשם ברצח מדרגה שנייה שלא בכוונה תחילה, ברצח מדרגה שלישית ובהריגה מדרגה שנייה. הוא הורשע בכל העבירות. השופט הודיע כי בעוד שמונה שבועות יפורסם גזר הדין של השוטר.
הכרעת הדין של המושבעים במינסוטה התפרסמה כשברקע החשש שכל החלטה, לכאן או לכאן, עלולה להצית מהומות חדשות. בתי עסק ומבני ציבור במיניאפוליס, העיר שבה מת פלויד תחת רגלו של השוטר ושבה מתנהל המשפט, החלו להתמגן מחשש לאירועי ביזה והרס כבר ימים ארוכים לפני הכרעת הדין.
לאחר ההרשעה התקשרו נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן וסגניתו קמלה האריס למשפחת פלויד. ביידן אמר למשפחה כי "שום דבר לא ישפר את הרגשתכם, אבל לפחות נעשה כאן צדק. הוקל לנו כל כך". ביידן הוסיף כי הוא מקווה שההרשעה תאיץ את המאמצים בקונגרס לחולל רפורמה במשטרה. בהמשך, בנאום בפני האומה, בירך ביידן על ההרשעה, אך אמר כי לצערו היא "יותר מדי נדירה", מאחר ששוטרים רבים שגרמו למות שחורים בארה"ב לא הורשעו ברצח. הוא ציין כי הרשעתו של שובין היא צעד קדימה בנושא זה, והוסיף: "זה היה רצח לאור יום, ברך על צוואר הצדק לכל האפרו-אמריקנים".
רבים התקבצו הלילה בערים שונות בארה"ב כדי לצפות בפסק הדין בשידור ישיר בטלפונים, ולאחר ההכרזה על ההרשעה התחבקו ופרצו בקריאות שמחה. הרשעתו של שובין בכל הסעיפים הובילה לתגובות נרגשות מצד רבים בארה"ב, שציינו כי אף שיש עוד הרבה לעשות מבחינת היחס לקהילה השחורה - החלטת המושבעים היא מסר ברור וציון דרך חשוב. נשיא ארה"ב לשעבר, ברק אובמה, אמר כי "המושבעים עשו את הדבר הנכון, אבל צדק אמיתי דורש הרבה יותר". התובע במשפט פלויד, סטיב שליישר, אמר כי "ההרשעה אמנם לא יכולה להחזיר את ג'ורג', אך היא מעבירה מסר שהוא היה מישהו, ושכל חיים הם חשובים". מושלים, חברי קונגרס וסנאט ורבים אחרים בירכו גם הם על ההחלטה.
מומחים משפטיים העריכו כי שובין יערער על פסק הדין, ויטען כי המושבעים הושפעו מהסיקור התקשורתי של האירוע ומההתרחשויות שאירעו סביבו.
כתב האישום נגד שובין הוגש בגין האירוע שהתרחש ב-25 במאי אשתקד במיניאפוליס, מינסוטה: שוטרים נשלחו אז לחנות בשם Cup Foods אחרי שפלויד, גבר שחור בן 46, ביקש לקנות בה סיגריות ובתמורה נתן למוכר שטר מזויף. אחרי דין ודברים עם פלויד הזעיקו בעלי החנות את המשטרה, ואחד השוטרים שהגיעו היה דרק שובין. אף שלפי תיעוד נרחב מהזירה לא נראה שלשוטרים נשקפה סכנה כלשהי מצד פלויד, הם איימו עליו בנשק, ושובין ריתק אותו לרצפה באמצעות הנחת הברך על צווארו למשך 9 דקות ו-29 שניות. הוא לא פסק גם כשפלויד צעק שהוא אינו מצליח לנשום וקרא שוב ושוב לעזרה, בין השאר לאמו המתה. הריתוק נמשך אף שפלויד היה אזוק, ולבסוף הוא איבד את ההכרה, ובהמשך נקבע מותו.
המוות של פלויד הצית מהומות ענק בארה"ב, והוציא לרחובות מיליונים במסגרת מחאת Black Lives Matter ("לחיי שחורים יש ערך"). ההפגנות היו ברובן לא-אלימות, אבל חלקן הידרדרו לאירועי ביזה והרס, והן הפכו לסוגיה פוליטית מרכזית בשנת הבחירות בארה"ב. גם מחוץ לאמריקה נערכו הפגנות ענק במחאה על היחס לשחורים, ובתי עסק ומוסדות חינוך ברחבי העולם החלו לבחון מחדש את היחס שלהם לאזרחים שחורים ולבני מיעוטים בכלל.
כאמור, בכתב האישום שהוגש נגד שובין יוחסו לו שלוש עבירות – רצח מדרגה שנייה שלא בכוונה תחילה, רצח מדרגה שלישית והריגה מדרגה שנייה. בכל אחת משלוש העבירות הללו, לצורך הרשעה היה על חבר המושבעים להגיע פה אחד למסקנה שמעשיו של שובין היו "גורם משמעותי שהוביל למותו של פלויד", ושהשימוש שעשה בכוח היה לא-הגיוני. כדי להרשיע את שובין ברצח מדרגה שנייה לא נדרשו התובעים להוכיח ששובין התכוון לפגוע בפלויד – אלא רק שהוא הפעיל בכוונה כוח שגרם לפגיעה הזו. לבסוף הוא הורשע בכל שלוש העבירות.
רצח מדרגה שנייה היא עבירה שבגינה אפשר לגזור עד 40 שנות מאסר. על רצח מדרגה שלישית אפשר לגזור 25 שנות מאסר, ועל הריגה מדרגה שנייה – 10 שנים. על כל פנים, הנוהג במינסוטה הוא לגזור בגין עבירות כאלה עונשים קצרים בהרבה מאלה שמאפשר החוק.
צוות ההגנה של שובין טען במהלך המשפט כי לא מעשיו של השוטר גרמו למותו של פלויד, אלא בעיות בלב שמהן סבל העצור עוד לפני כן, השימוש הבלתי חוקי שלו בפנטניל ובמתמפטמין – והמתח הנפשי שבו היה נתון כתוצאה מהמעצר. עוד העלתה ההגנה את האפשרות שפלויד מת משאיפת פחמן דו-חמצני שנפלט לעברו מהאגזוז של ניידת המשטרה בזמן שרותק לרצפה. אפשרות אחרת שהעלתה היא שההתערבות של עוברי אורח שצעקו על השוטרים לחדול ממעשיהם הסיחה את דעת השוטר שובין ותרמה למותו של פלויד. התביעה דחתה על הסף את כל האפשרויות הללו, ובדברי הסיכום שלו ביקש התובע סטיב שליישר מהמושבעים: "תחשבו בהיגיון. תאמינו לעיניים שלכם. את מה שראיתם – ראיתם". כוונתו הייתה לסרטונים שבהם תועד מותו של פלויד: הסרטונים הוקרנו שוב ושוב בבית המשפט במהלך הדיונים.
זהותם של החברים בחבר המושבעים שבידיו הופקדה המשימה לחרוץ את גורלו של שובין נותרה חשאית, אבל פרטים מעטים ידועים עליהם בכל זאת: מדובר ב-12 מושבעים ועוד שני ממלאי מקום – שש נשים לבנות, שני גברים לבנים, שלושה גברים שחורים, אישה שחורה אחת ושתי נשים ממוצא אתני מעורב.
ההכרעה במשפטו של דרק שובין מגיעה בשעה שאת ארה"ב שוב מסעירים אירועים שבהם מואשמים שוטרים בהפעלת כוח קטלני בלתי מוצדק נגד בני מיעוטים. המקרה הבולט ביותר היה זה שבו ב-11 באפריל ירתה שוטרת למוות בדונטה רייט בן ה-20 בעת מעצר. לפי החשד, היא התבלבלה בין האקדח שלה לבין מכשיר הטייזר, והרגה אותו בשוגג. ארבעה ימים אחר כך התעוררה מחאה בעקבות סרטון שבו נראה שוטר יורה למוות בנער הלטיני בן ה-13 אדם טולדו במהלך מרדף, ממש בשנייה שבה הנער נפטר מאקדחו, מסתובב אל השוטר לא חמוש – ונראה כמי שמרים את ידיו לאות כניעה.
פורסם לראשונה: 23:14, 20.04.21