הממשלה התכנסה אמש (יום שני) ואישרה באופן עקרוני את החזרה ללימודים מלאים בכל הכיתות ואת ביטול הקפסולות החל מהשבוע הבא, לאור נתונים שמעידים על ירידה דרמטית בתחלואה במערכת החינוך. הצבעה רשמית טרם התבצעה, והיא תיערך רק לאחר שהתקנות יובאו היום לאישור השרים, עם סיום העבודה עליהן.
הממשלה דנה גם בתוכנית משרד התחבורה להגדיל את קיבולת הנוסעים בנמל התעופה בן גוריון, וכך גם את מספר הטיסות. במהלך הדיון אמרו נציגי משרד הבריאות כי אין איסור שהציבור הרחב יגיע לבתי העלמין בימי הזיכרון, אך ההמלצה היא שרק המשפחה הגרעינית תעשה זאת.
ראש הממשלה בנימין נתניהו הסמיך את שר הבריאות יולי אדלשטיין לנהל את הישיבה - ועזב כבר כשהתחילה. אדלשטיין אמר בפתח הדיון על החינוך כי משרדו מציע חזרה מלאה ללימודים "בתקווה שזה לא יזיק בשום צורה". לדברי אדלשטיין, "אני לא יכול לומר שאנחנו עושים זאת ללא חששות. יש לזכור שמדובר בריכוז אוכלוסייה לא מחוסנת".
שר החינוך יואב גלנט עקץ בתגובה: "הדיון הזה היה צריך להתקיים לפני שבועיים, אבל עדיף מאוחר מאשר אף פעם לא".
משרד הבריאות מביא לאישור הממשלה מתווה לפתיחת כלל הכיתות ולביטול הקפסולות, תוך הפעלת "מגן חינוך מותאם", לאור לחצים לפתיחת הלימודים מצד משרד החינוך, הורים וגורמים ברשויות המקומיות. במסגרת המתווה, כל בתי הספר יפעלו באופן מלא, ורק במקרה שיתגלה חולה מאומת יידרשו חבריו וצוותי ההוראה לבדיקות ובידודים. פרויקטור הקורונה, פרופ' נחמן אש, אמר כי "הזהירות והאחריות שבה נקטנו עד כה הוכיחו את עצמן. עקבנו אחרי נתוני התחלואה של התלמידים, וראינו את המשך הירידה בתחלואה למרות פתיחת כיתות ג'. זה נתן לנו את הביטחון להמליץ על פתיחה מלאה ללא קפסולות, אבל עם יכולת ללוות אותה במערך בדיקות וניטור נרחב".
לפי המצגת שהציג פרופ' אש, משרד הבריאות ממליץ להתחיל במתווה ב-18 באפריל. הפתיחה במתווה זה תיעשה "תחת הפעלת מודל התערבות מחמיר להתמודדות עם התפרצויות, שמאפשר ניטור רחב ומניעת התפשטות". מערכת החינוך הבלתי פורמאלית, החוגים ומערכת ההשכלה הגבוהה ימשיכו לפעול במתכונת הקיימת - ודיון בעניינם יתקיים עוד שבועיים, אחרי בחינת ההשפעות לפתיחת בתי הספר.
השר גלנט הציג את נתוני התחלואה הנמוכים במערכת החינוך, שפורסמו אתמול ב-ynet. בין היתר, הציג גלנט כי ב-99.38% מגני הילדים אין חולה מאומת אחד. לדברי גלנט, "צריך להחזיר מיד את כל התלמידים, בכל הגילאים ובכל היישובים, למוסדות החינוך. חזרה לשגרה מלאה תאפשר לצוותי החינוך למפות פערים, לחזק קשרים חברתיים וחוסן אישי בקרב התלמידים, לחזק את תחושת המסוגלות של התלמידים ללמידה ולצמצם פערים. כמו כן, החזרה לשגרה היא לטובת הכנה מיטבית של התלמידים בגילאי המעבר למסגרות חדשות".
פרופ' אש ציין בדיון כי התחלואה ממשיכה לרדת, ועומדת כעת על ממוצע של 230 חולים ביום, ומקדם הדבקה של 0.74. לדבריו, התחלואה ירדה בכל המגזרים, וגם מספר הנפטרים נמוך משמעותית משהיה ועומד כעת על כעשרה ביום.
שר הכלכלה עמיר פרץ שאל מדוע נמנע מהציבור הרחב להגיע לחלוק כבוד לנופלים ביום הזיכרון, ובמשרד הבריאות השיבו כי אין כל מניעה כזו - אך ההמלצה היא שרק המשפחה הגרעינית תגיע לבית העלמין.
בתחילת הדיון אישרה הממשלה פה אחד את הארכת תקנות התו הסגול במקומות העבודה עד ל-12 במאי. באשר לנתב"ג, במשרד התחבורה בחנו בין היתר את הקטנת המרחק שהנוסעים והעובדים נדרשים לשמור זה מזה - משני מטרים כיום למטר אחד או למטר וחצי וכן הגדלת השימוש בטרמינל 1. משרד הבריאות הודיע שיתנגד לצמצום המרחק והתפוסה בנתב"ג.
לקראת סיום הישיבה אישרו שרי הממשלה עקרונית את הצעתה של שרת התחבורה מירי רגב להוציא את כל מתחמי בדיקות הקורונה מנתב"ג, ובמקום זאת להקים מתחם בדיקות חדש מחוץ לשדה התעופה. לצורך הקמתו ייערך מכרז להפעלת מעבדות הקורונה במתחם החדש בהובלת מנכ"ל משרד רה"מ ובהשתתפות מנכ"לי משרדי האוצר, התחבורה, הבריאות והתיירות. עד שהמתחם החדש יוקם תימשך פעילות חברת אומגה שאחראית על הבדיקות בנתב"ג כיום. עוד הוחלט להאריך את תקנות המגבלות הנוכחיות על התחבורה הציבורית עד 29 באפריל.
התחלואה הנמוכה במערכת החינוך - ונזקי הקורונה
אתמול הציג בכיר במשרד החינוך את נתוני התחלואה בבתי הספר ואת הנזקים שנגרמו לתלמידים בשנה האחרונה, וקרא לפתוח את הלימודים במלואם: "התחלואה במערכת החינוך מזערית ונמצאת בשליטה מלאה, ואחוז המתחסנים גבוה מאוד בקרב תלמידים ומורים – אבל ההגבלות שנותרו חלות על מערכת החינוך בלבד. המסר הסמוי המועבר לתלמידים, במיוחד לאלה מחטיבות הביניים, הוא שניתן להיות בכל מקום חוץ מבית הספר".
לפי נתוני משרד החינוך, בחודש האחרון הייתה ירידה של 91% במספר החולים המאומתים במערכת החינוך. רק לפני חודש מספר החולים במערכת עמד על 9,820 - וכיום מספרם עומד על 877 בלבד. רק לפני חודשיים מספר התלמידים המאומתים עמד על 23 אלף, כך שמאז ועד היום מדובר על ירידה של 96%.
הירידה במערכת החינוך תואמת לחלוטין את הירידה בציבור הכללי, למרות שרוב התלמידים אינם מחוסנים. בנוסף, 70% מתלמידי י"א-י"ב מחוסנים בחיסון שני או מחלימים, ו-10% נוספים התחסנו במנה אחת - כך שתוך שבוע 80% מכלל תלמידי י"א-י"ב יהיו מחוסנים. בנוסף, 81% מצוותי החינוך בישראלים מחוסנים בחיסון ראשון ו-87% בחיסון שני.
מחצית מהתלמידים אינם מחוסנים – שכבת הגיל שמתחת לגיל 16 - ואולם, חלקם של התלמידים בקרב המאומתים הוא רבע בלבד. יש הרבה פחות חולים בקרב הילדים ביחס למבוגרים. ב-91% מבתי הספר בישראל אין אף חולה קורונה, וב-7% יש חולה אחד בלבד. כלל התחלואה במערכת החינוך מרוכזת ב-10% מבתי הספר. מתוך 5,200 בתי ספר, אפס נסגרו בעקבות בעיות תחלואה, וישנה ירידה משמעותית גם בכמות התלמידים המבודדים בחודש האחרון.
לצד נתוני התחלואה המעודדים, משרד החינוך מציג נתונים מדאיגים בכל הנוגע ללמידה: ירידה של כ-30% במיומנויות היסוד בקרב תלמידי א'-ג', בדגש על שפה ושטף קריאה; ירידה של כ-25% באוריינות במתמטיקה ואוריינות לשונית בקרב תלמידי ד'-ו'. פער של כ-30% במקצועות הליבה בקרב תלמידי ז'-י' בשפה, מתמטיקה, אנגלית ומדעים.
מלבד הלימודים, כל תלמיד שלישי מדווח על מצוקה רגשית. ישנה עלייה של 25% בהערכות סיכון לאובדנות בשירותים הפסיכולוגיים החינוכיים, ו-60% מהיועצות החינוכיות תיארו שתלמידיהן מדווחים על תחושת בדידות. במשרד החינוך מעריכים גם שישנה נשירה סמויה של כ-30% מהתלמידים, עלייה משמעותית בהתנהגויות סיכון, התמכרות ואלכוהול, והחמרה ניכרה בתופעות כמו הפרעות אכילה והשמנה.
פורסם לראשונה: 22:15, 12.04.21