עוד ועוד מדינות בחצי הכדור המערבי מקבלות את שנת 2021 ואומרות שלום אחרון לשנת הקורונה, 2020. אחרי שאתמול בבוקר היו ניו זילנד ואוסטרליה לשתיים מהמדינות הראשונות לפתוח בזיקוקים את החגיגות, אמש (יום ה') הצטרפו אליהן בין השאר חוגגים בסין וברוסיה. בחצות הגיעה השנה החדשה גם לישראל וליוון. כמו ברוב מדינות העולם, רוב החוגגים מציינים את בוא השנה האזרחית החדשה – אם הם מציינים אותו – בבית. בדובאי, כמנהגה של הנסיכות, ציינו את בוא 2021 בספירה לאחור וזיקוקים בבורג' חליפה, המגדל הגבוה בעולם.
מסידני עד ניו יורק, חגיגות 1 בינואר נערכות הפעם במתכונת שונה בצל מגפת הקורונה, תוך הימנעות מהתקהלויות גדולות ומתן עדיפות לצפייה במופעי הזיקוקים דרך הטלוויזיה ושידורי האינטרנט. הכיכר האדומה במוסקבה נשארה ריקה וברומא לא פקדו אלפים כמדי שנה את כיכר פטרוס הקדוש בוותיקן והאפיפיור לא הוביל מיסה.
גם בכיכר טרפלגר בלונדון לא התכנסו הלילה המונים. רחובות לונדון נותרו שקטים ברובם לאחר שהמשטרה שם הזהירה אנשים והורתה להם לחגוג בבית. במקום החגיגות הרגילות מול הגלגל הענק בעיר, נערך מופע זיקוקים ואורות ענק במיקומים שונים בבירה. התושבים יכלו לצפות בו מהחלונות או באופן מקוון.
עשרות חוגגים הגיעו לכיכר הפרלמנט כדי לשמוע את צלצול הביג בן ב-23:00 (שעון מקומי), השעה שבה נפרדה בריטניה סופית מהאיחוד האירופי. המשטרה הורתה להם לחזור הביתה לפני חצות. באזור סאות' בנק התכנסו אנשים למרות האיסור כדי לחגוג ולמחות על הסגר. מאות בני אדם התכנסו גם ליד טירת אדינבורו בסקוטלנד כדי לציין את השנה החדשה, למרות האזהרות. החוגגים שרו ורקדו לפני שהתפזרו בסופו של דבר כשכמה ניידות משטרה הגיעו לכיוון הטירה.
בשער הניצחון בפריז לא התקיימה חגיגת הזיקוקים המסורתית. במקום זאת, התקיים מופע אורות מעל קתדרלת נוטרדאם ובאתונה נערך מופע זיקוקים מעל האקרופוליס. צרפת גייסה 100 אלף שוטרים לאכוף את העוצר הלילי ולמנוע קיום מסיבות. בנוסף, בפריז נסגרו מחצית מתחנות המטרו.
עוצר לילי הוטל גם באיטליה, טורקיה, לטביה, צ'כיה ויוון. בהולנד, שנמצאת בסגר שאמור להימשך עד 19 בינואר, הספירה לאחור התקיימה השנה בדלתיים סגורות באצטדיון כדורגל באמסטרדם.
בגרמניה נאסרה מכירתם של זיקוקים, מחשש ששימוש בהם ברחובות על-ידי אזרחים פרטיים יגרום להתקהלויות. הקנצלרית, אנגלה מרקל, ניצלה את ברכת השנה החדשה שלה כדי להזהיר כי משבר הקורונה יימשך גם ב-2021, גם אם החיסונים יביאו תקווה מסוימת. במקביל, המשטרה התעמתה עם חוגגים ליד שער ברנדנבורג בברלין.
בניו יורק אמנם ערכו הבוקר כמדי שנה טקס הפלת הכדור המסורתי, אבל במקום מאות אלפי ניו-יורקרים ותיירים חוגגים המצטופפים זה לצד זה בכיכר טיימס, הפעם היה שם קהל קטן בלבד, שהורכב מקבוצות של אחיות, רופאים ועובדים חיוניים אחרים ובני משפחותיהם. אפילו מעט הצופים האלה נדרשו לשמור על ריחוק חברתי.
בסין הגיעה אמש השנה החדשה גם אל העיר ווהאן, העיר שממנה התפשטה מגפת הקורונה אל העולם בתחילת 2020. אלפים התאספו שם במרכז העיר כדי לספור לאחור, ורבים מהם העידו שהם אינם מודאגים במיוחד. ווהאן חזרה פחות או יותר לשגרה כבר לפני חודשים ארוכים, וסין איננה מתמודדת כעת עם התפרצות משמעותית של הנגיף, המכה בשאר העולם. על כל פנים בבירה בייג'ינג נמנעים הפעם מחגיגות גדולות, וגם העובדה ששורר בה הלילה קור של 15 מעלות מתחת לאפס צפויה הייתה להרתיע את מי שקיווה לחגוג.
2021 הגיעה אמש גם לצפון קוריאה: למרות החשש ממגפת הקורונה המוני חוגגים מילאו שם את הכיכר המרכזית של הבירה פיונגיאנג וצפו במופע של שירים, ריקודים וזיקוקים. מספר הצופים אמנם היה קטן יותר מבשנים קודמות, אבל בתמונות ששודרו בטלוויזיה הממלכתית נראו הצופים עומדים קרוב מאוד זה לזה, מנופפים באורות בוהקים ובבלונים. משתתפי המופע שרו שירים פטריוטיים כמו "הללו את הגנרל קים ג'ונג און" ו"אני אוהב את ארצי יותר מכול". יותר מ-10 חודשים מאז פרוץ המגפה צפון קוריאה ממשיכה לטעון כי טרם מצאה נשאי קורונה בשטחה, אם כי בעולם מפקפקים מאוד בטענה הזו, ולפי דיווחים המגיעים ממנה בחשאי זוהו בה לפחות כמה נדבקים.
מדינה שקיבלה בהדרגה את השנה החדשה היא רוסיה, המחולקת ל-11 אזורי זמן שונים. בנאום טלוויזיוני בירך אתמול הנשיא ולדימיר פוטין את אזרחיו לשנה שתהיה טובה יותר מקודמתה: "זה מרגיש כאילו השנה האחרונה נשאה איתה מטען של כמה שנים", אמר פוטין. "היא הייתה קשה לכל אחד מאיתנו, עם דאגות, חרדות – ולחלקנו גם אובדן של יקירים". רוסיה מתמודדת בימים אלה עם התפרצות קורונה חמורה, ועד כה אובחנו בשטחה כבר יותר משלושה מיליון נשאים. יותר מ-100 אלף רוסים מתו מהנגיף. גם ברבות מעריה של רוסיה בוטלו או צומצמו מאוד חגיגות השנה החדשה, ושוטרים ימנעו הלילה התקהלות של חוגגים בכיכר האדומה במוסקבה.
מדינה שכן הצליחה לקיים אתמול חגיגות פחות או יותר שגרתיות הייתה ניו זילנד, וזאת הודות לעובדה שהצליחה להשתלט על המגפה. הרשויות שם ערכו מופעי זיקוקים ללא הגבלות מיוחדות על התושבים שהתאספו לצפות בהם, לצד פסטיבלים ומיני חגיגות אחרות. "בזכות המאמצים המדהימים של כל הניו זילנדים לחיסול הקורונה, אנחנו יכולים לחיות את חיינו באופן רגיל יחסית", אמר ראש העיר אוקלנד פיל גוף. "זו סיבה ראויה לחגיגה, והמופע המדהים השנה יהיה הזדמנות נהדרת לתושבי אוקלנד לעשות זאת".
כשעתיים לאחר ניו זילנד קיבלה את השנה החדשה אוסטרליה, ושם – כמו אצלנו בישראל – החגיגות לא היו רגילות. אוסטרליה חווה כעת התפרצויות בשתי מדינות מחוז מהמאוכלסות ביותר שלה, ויקטוריה וניו סאות' וויילס. בסידני אמנם נערך בנמל מופע הזיקוקים המפורסם ליד בית האופרה, אולם במקום מיליון הצופים שמצטופפים שם מדי שנה כדי לצפות בזיקוקים, הפעם הכניסה למקום הוגבלה משמעותית – ורוב האוסטרלים נאלצו לצפות במופע מהכורסה בבית.
פורסם לראשונה: 19:46, 31.12.20