ח"כ יפעת שאשא ביטון, מספר 2 במפלגתו של גדעון סער "תקווה חדשה", התראיינה הבוקר (ה') לאולפן ynet והתייחסה ראשית לתיעודים המגיעים מבית שמש, המראים הפרות בוטות של הנחיות משרד הבריאות בימי הסגר השלישי.
"מאוד מקומם לראות את התמונות הללו, אני חושבת שהן מספרות את הסיפור של כל מה שאנחנו חווים - לא רק בסגר הנוכחי אלא בכלל", אמרה שאשא ביטון. "אנחנו רואים כישלון אחר כישלון של הממשלה מכיוון שהיא לא מסוגלת לאכוף באופן שוויוני. ראינו אכיפה בררנית לאורך כל החודשים האחרונים, גם בסגר השני, גם בראשית הסגר השלישי וגם עכשיו".
שאשא ביטון טענה כי "אם מלכתחילה הטיפול היה ממוקד במוקדי תחלואה, דיפרנציאלי מבחינה אזורית, אז היינו היום במקום אחר לגמרי. מי משלם את המחיר? העסקים שקורסים בכל המדינה, הילדים שיושבים חודשים ארוכים בבית, וכל זה בגלל הממשלה שלא מסוגלת לעשות את הדברים בצורה נכונה ולאכוף במקומות שצריך".
בחירות 2021 - כל מה שצריך לדעת במתחם הבחירות של ynet
- והממשלה תגיד "שאשא ביטון דפקה אותנו בסגר השני כשהתעקשה לפתוח בריכות ובתי קפה". אולי בדיעבד הדחיפה לפתיחת מערכת החינוך למשל הייתה מוקדמת מדי? אולי גם אתם בכנסת טעיתם?
"אני מניחה שבליכוד תכף יוציאו תגובה – 'שאשא ביטון פופוליסטית, הפריעה לעבודת הממשלה'. זה היה לפני חמישה חודשים, בחודש יולי פתחנו את חדרי הכושר, בתחילת אוגוסט סמכויות הוועדה לגבי אישור תקנות עברו לוועדת החוקה. מאז עברנו סגר שני, שראש הממשלה הגדיר אותו כהצלחה אדירה, וזה היה בחודש אוקטובר. התגלגלנו לסגר שלישי כשחדרי כושר סגורים, בריכות סגורות, מסעדות סגורות. יפעת שאשא ביטון כבר לא מאשרת או דוחה תקנות בוועדת הקורונה, כי זה עבר לוועדת החוקה.
"הגענו לסגר שלישי, הידקנו סגר שלישי והארכנו סגר שלישי, את מי תאשים?", המשיכה, "מי הפריע לנתניהו בחודשים האלה לעשות את העבודה כמו שצריך? לקבל את ההחלטות הנכונות? לעבוד בצורה דיפרנציאלית במוקדי תחלואה, להביא בליץ של בדיקות במקומות שרואים תחלואה הולכת וגדלה? מה הפריע לו? רק השיקולים הפוליטיים, הציניות שבה הוא מנהל את המשבר הזה. ראינו את זה גם בשיחה עם השולמנים. הכול פוליטי, ציני. הוא אומר: 'הקורונה עולה אנחנו מרוויחים ככה, היא יורדת אנחנו מרוויחים ככה'. הוא לא סופר את האנשים במדינת ישראל, הוא סופר מנדטים".
שאשא ביטון טענה כי "הארכת הסגר היא פארסה אחת גדולה", והסבירה: "נכנסנו לסגר בסוף דצמבר, ומספרי הנפטרים והחולים קשה בחודש האחרון שוברים שיאים. ראו שזה לא עובד אז הידקו את הסגר - עושים אותו הדבר רק בצורה יותר מהודקת. חשבתם לעשות משהו אחר? לנסות חלופות שאנחנו כבר חודשים מבקשים אותן?
"אתה רואה שמה שאתה עושה לא עובד – אז אתה מנסה אותו ביותר חזק? בסופו של דבר אנחנו רואים שזה לא מועיל", היא המשיכה, וקראה לתת סמכויות לרשויות המקומיות. "כבר ביציאה מהגל הראשון אמרנו את זה, ראשי הערים יודעים לנהל את המצב ביישוב שלהם", אמרה. "אגב, יש יישובים שלפני הסגר היו ירוקים ובמהלכו הפכו אדומים או התקרבו לזה. תראו את אילת למשל, היה אי ירוק ובדקו את כל מי שנכנס לשם, אפשר היה לתת שם תנועה חופשית. הגענו לסגר וכל התהליכים האלה הופסקו.
"בסופו של דבר השיטה לא עובדת או עוזרת, ולא מנסים דברים אחרים", טענה שאשא ביטון, "והסיפור הטרגי הוא שביישובים ירוקים יושבים היום בבית, בסגר, ובמוקדי תחלואה לא מסוגלים לאכוף את הסגר בצורה נכונה".
היא ציינה בהקשר הזה את בתי החולים ואת מערכת הבריאות בכלל: "אחרי 11 חודשים זו הייתה צריכה להיות מערכת מחוזקת, שהממשלה משקיעה בה בכל הכוח והמרץ, ואנחנו רואים מערכת מפורקת - במקום להכין אותה למשברים הבאים, להוציא אותה לעתיד שבו היא תוכל לתת מענים הרבה יותר טובים משהיו כשנכנסנו לאירוע הזה, אנחנו רואים מנהלי בתי חולים שבמקום לטפל במאושפזים שלהם הם צריכים להילחם בשביל לקבל כסף לתרופות וציוד רפואי. ככה מנהלים מלחמה? אבוי לנו אם ככה היו מתנהלות מלחמות ישראל".
- את וגדעון סער דיברתם על הקמת ועדת חקירה לאחר הבחירות, שתבחן את התנהלות הממשלה והמערכות. מה תיתן ועדה כזאת? מה היא תחשוף לדעתך?
"קודם כל, חייבים להקים ועדת חקירה שתבחן את כל הכשלים של כל ניהול המשבר, כולל את מחדל נתב"ג. אגב, ועדת הקורונה במשך חודשים, גם בחודשים האחרונים, אמרה פעם אחר פעם לבדוק את מי שנכנס לתוך מדינת ישראל, לא להתייחס למדינה ירוקה או אדומה כי בסוף אנחנו מטיסים אנשים ולא מדינות - הרי יכול לבוא אדם בריא ממדינה אדומה ובן אדם חולה ממדינה ירוקה.
"ועדת חקירה חייבת להיות כאן לא רק כדי לראות את כל המחדלים והכשלים, אלא כדי שאנחנו נהיה ערוכים בעתיד בצורה טובה יותר מכפי שאנחנו מתנהלים היום", הוסיפה. "אני מוכנה להיות הראשונה להתייצב בוועדה כזו כדי לספר על התהליך, ולחשוף את הכשלים והמחדלים שהיו כאן".
- דרשתם לסגור את נתב"ג?
"השאלה היא לא מה פותחים אלא איך פותחים, איך מנהלים את האירוע הזה בצורה נכונה. יש היום יישובים שבהם רמת התחלואה מאוד נמוכה, ודינם כדין עיר אדומה. את מערכת החינוך, שם היה אפשר לנהל אחרת, גם את המסחר. בסופו של דבר אנחנו רואים שיישובים ירוקים נמצאים בסגר היום - המסחר סגור והילדים יושבים בבית. במקומות אחרים שבהם התחלואה מאוד גבוהה, הממשלה לא מסוגלת לעשות את מה שצריך. למה? כי קשה לה פוליטית ועניינית".
- קצת פוליטיקה, יעלון התראיין כאן לפנייך. אולי הוא בדרך אליכם?
"אנחנו לא עוסקים בחיבורים כרגע. תקווה חדשה היא אלטרנטיבה שלטונית, היחידה היום לשלטון נתניהו, וככה אנחנו מתכוונים להישאר".
עם זאת היא הוסיפה כי "אנחנו נתחבר לכל מי שיקבל את קווי היסוד שלנו. אנחנו באמת רוצים לראות אחדות בעם, ואחדות בעם אומרת גם לפנות לכל הקהלים הרחבים".
- אתם תחצו את 20 המנדטים? לפי הסקרים אתם על 17-15. מאיפה יבואו עוד?
"ככל שנתקרב לבחירות הציבור יבין שיש כאן אלטרנטיבה שלטונית אחת, שרק סער יוכל להרכיב ממשלה, לעשות את כל החיבורים הנדרשים כדי להחליף את השלטון. אנחנו מפלגת מרכז-ימין, רוב המנדטים שלנו באים מהימין".
- אבל אם אני איש ימין ורוצה להצביע לכם כי אתם אנשי ימין, אני יודע שכדי להרכיב ממשלה אתם תלכו עם הצד השני - עם לפיד, מרצ.
"אני רוצה להזכיר לך שלפיד היה שר אוצר בממשלת נתניהו, זאת אומרת שאנחנו מדברים בסופו של דבר על המרכז במדינת ישראל. ואנחנו באים ממקום של אחדות, גם ברמת השיח, אנחנו רוצים להפסיק את הפילוג".
שאשא ביטון ציינה אפשרות של הרכבת ממשלה עם הליכוד - "ללא נתניהו".
- אולי תצטרכו לחשוב על הרשימה המשותפת, שהפכה שותפה לליכוד?
"קודם כל המשותפת כבר תפוסה עם הליכוד, אנחנו יודעים שיש שם ברית בינם לבין ראש הממשלה, אבל אם רגע נגיד את הדברים כפי שהם - זה הרי לא סביר כי יש פערים אידיאולוגיים ותהום באמת גדולה. חשוב לומר שאנחנו נדאג לזכויות של ערביי ישראל כי הם אזרחים במדינה, אבל מכאן ועד לשבת איתם יש מרחק".
- סגן שר הבריאות דיבר על דחיית הבחירות, מה דעתך?
"אנחנו לא נאפשר את דחיית מועד הבחירות. מי שהביא לבחירות האלה הוא נתניהו, כי הוא לא מסוגל הרי לעמוד בשום הסכם. הוא פירק את כל המערך הזה בעיצומו של משבר שיש בו חולים קשים ותמותה, ויש בו עסקים שמתרסקים. לא נאפשר את זה".