ראפר ספרדי שנידון לתשעה חודשי מאסר בגין ביזוי בית המלוכה והשמעת דברים בשבחם של ארגוני טרור הודיע הערב (יום ב') כי הוא מתבצר יחד עם כ-20 מתומכיו באוניברסיטה בעיר ליידה שבחבל קטלוניה, בצפון-מערב ספרד. משפטו של הראפר, פאבלו האסל, עורר בשנתיים האחרונות מחאה בספרד, והוביל בין השאר את הממשלה להבטיח רפורמה שבמסגרתה ירוככו העונשים על עבירות שונות הנוגעות לחופש הביטוי.
5 צפייה בגלריה
ספרד ראפר פאבלו האסל
ספרד ראפר פאבלו האסל
הראפר פאבלו האסל. "לא אבוא להקיש מרצוני על דלת הכלא"
(צילום: AFP)
5 צפייה בגלריה
ספרד ראפר פאבלו האסל אוניברסיטה ליידה
ספרד ראפר פאבלו האסל אוניברסיטה ליידה
באוניברסיטת ליידה. סגורים בשרשרת
(צילום: AFP)
הראפר האסל, ששמו האמיתי הוא פבלו ריבדולה ושידוע כמי שאוחז בעמדות המזוהות עם השמאל הקיצוני, הועמד לדין משום שמילות השירים שלו וציוצים שפרסם כללו לטענת התביעה דברי שבח לארגוני גרילה שפעילותם נאסרה בחוק והשוואה של בית משפט לנאצים. את מלך ספרד לשעבר חואן קרלוס כינה האסל בכתביו "בוס במאפיה", ואת המשטרה האשים בעינוי וברצח של מפגינים ומהגרים. בית המשפט הספרדי קבע כי במילותיו הסית האסל לאלימות וביזה את בית המלוכה.
האסל היה אמור להסגיר את עצמו עד ליום שישי האחרון כדי להתחיל בריצוי עונשו, אבל סירב לעשות זאת. ביום שישי אמר לסוכנות הידיעות AFP: "אני מסרב לבוא מרצוני החופשי ולהקיש על דלת הכלא, אז הם יצטרכו לבוא ולחטוף אותי. זה יחשוף את פניה האמיתיות של המדינה: דמוקרטיה מזויפת".
5 צפייה בגלריה
ספרד ראפר פאבלו האסל
ספרד ראפר פאבלו האסל
"זה לא רק אני, זה החירויות שלנו". האסל
(צילום: AFP)
5 צפייה בגלריה
ספרד ראפר פאבלו האסל
ספרד ראפר פאבלו האסל
כתובת למענו של הראפר באוניברסיטת ליידה
(צילום: רויטרס)
הערב כבר נודע כי נכנס עם כ-20 מתומכיו לבניין באוניברסיטת ליידה, כ-150 קילומטרים מברצלונה, ואז סגר את הכניסה בשרשרת ובמנעול והודיע שלא יתפנה. "זו התקפה חמורה על החירויות שלנו, לא רק עליי", טען בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס.
החוק שעל בסיסו נשפט והורשע האסל נחקק ב-2015 על-ידי ממשלת הימין ששלטה אז בספרד, והיא נימקה אותו אז בצורך למנוע האדרה של ארגונים חמושים כמו ארגון המחתרת הבאסקית ETA. אלא שהחוק אסר לא רק השמעת דברי שבח למעשים אלימים, אלא גם השמעת דברים מעליבים נגד דתות ונגד מוסד המלוכה, ומתנגדי החוק טוענים כי בפועל הוא משמש כעת להעמדה לדין של מי שמותחים ביקורת לגיטימית על המדינה. ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל" דיווח שכ-70 בני אדם כבר הורשעו בספרד בעבירות על בסיס החוק הזה בשנים 2018 ו-2019.
פרשת האסל הובילה להפגנות של תומכיו במדריד ובברצלונה, וגם אומנים התגייסו למאבק עבורו. עם מאות האומנים שחתמו לאחרונה על עצומה בדרישה לשחררו נמנים הבמאי פדרו אלמודובר והשחקן ההוליוודי חאווייר ברדם. בעיירה ליד ברצלונה צייר עבורו האומן המקומי יצירת גרפיטי שבה מוצג האסל שר – כשהמלך לשעבר חואן קרלוס מכסה את דמותו בצבע.
5 צפייה בגלריה
ספרד ראפר פאבלו האסל
ספרד ראפר פאבלו האסל
המלך לשעבר חואן קרלוס מוחק את פאבלו האסל. כתובת הגרפיטי
(צילום: רויטרס)
לשלטונות ספרד אין כוונה לרכך את עונשו של האסל, אבל בשבוע שעבר הבטיחה הממשלה הספרדית לפעול להפחית להבא את העונשים הנגזרים בגין "פשעים הקשורים לחופש הביטוי", כגון השמעת דברי שבח לטרור, דברי שנאה, עלבונות נגד בית המלוכה או פגיעה ברגשות דתיים, כל עוד אלה נעשים במסגרת יצירות אומנות או בהקשר תרבותי ואינטלקטואלי. דוברת הממשלה אישרה כי הצעד ננקט בעקבות ההבנה שבמקרה של האסל העונש שנגזר אינו מידתי.