הנחיה חדשה של רשות האוכלוסין הובילה לכך שאלפי אזרחים ישראלים שמתגוררים בארצות הברית לא יכולים להיכנס לארץ עם ילדיהם, שלא מחזיקים בדרכון ישראלי.
לפי חוק האזרחות, אזרח ישראלי, שנולד לו ילד בחו"ל, מחויב להסדיר את מעמדו ולרשום אותו כאזרח בישראל. במשך שנים נהגו ישראלים להתחכם וניצלו את העובדה שנושאי דרכונים אמריקנים יכולים להיכנס לארץ ללא ויזה, כשמדי פעם היו נוזפים בהם בביקורת הגבולות ומזהירים אותם שהם צריכים להסדיר את המעמד.
בעקבות משבר הקורונה סגרה המדינה את השמיים לזרים, אך אפשרה בשנה האחרונה לילדים של ישראלים בעלי דרכונים אמריקנים, שלא הספיקו להסדיר את אזרחותם, להיכנס למדינה עם אישור עלייה מיוחד למטוס. כל מי שהגיע לארץ בשנה האחרונה קיבל התרעה שהוא חייב להסדיר את רישום ילדיו. לפני כמה שבועות, בעקבות הנחיה של רשות האוכלוסין, הודיעו הקונסוליות הישראליות בארה"ב כי "נכון להיום לא מתאפשרת עוד כניסת ילדים להורים ישראלים הזכאים לאזרחות ישראלית. אישור חריג יינתן רק במקרים מיוחדים, כמו למשל מוות של בן משפחה מקרבה ראשונה – מקרים אחרים לא יאושרו".
כעת מוצאים את עצמם אלפי ישראלים בארה"ב, שלהם ילדים שרשומים כאזרחים אמריקנים, בפני שוקת שבורה. מי שכן מחליט לרשום את ילדיו כישראלים מגלה שמדובר בתהליך ארוך ומסורבל מאוד, בייחוד בתקופה זו בשל מגבלות הקורונה. הרוב גם אינם רוצים לעשות זאת מסיבות שונות (הורים גרושים שבן הזוג האמריקני מתנגד לרישום, רתיעה מגיוס לצה"ל, ענייני מס ועוד).
ישראלים שיצרו קשר עם הקונסוליות בארה"ב סיפרו שנאמר להם שהם מחויבים לרשום את ילדיהם כאזרחים ישראלים. שם טענו כי מדובר בחוק ישן שעד הקורונה פשוט לא נאכף וכעת החליטו לאכוף אותו בלי יכולת לערער או לשנות את המצב. ישראלים בארה"ב כבר החלו בהתארגנות בקבוצות וואטסאפ ואפילו בגיוס חתימות לקראת עתירה לבג"ץ.
ס', ישראלית שמתגוררת בארה"ב ולה שתי ילדות עם אזרחות אמריקנית, תכננה נסיעה לארץ כדי להשתתף בחתונת אחותה. "במהלך בדיקה של תקנות הקורונה לכניסה לארץ הופתעתי לגלות שוועדת החריגים שהייתה בעבר נסגרה וכיום מדינת ישראל, שמתפארת בהיותה הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון, מאלצת אותי בעל כורחי לרשום את בנותיי כאזרחיות כתנאי לכניסה לארץ. האבסורד הוא שמעבר לדרישה הלא מובנת אנחנו נתקלים באטימות מוחלטת ובחוסר רצון של המערכת להבין שהתהליך הוא מאוד ארוך ובירוקרטי. הוא תלוי מאוד בזמינות ומהירות התגובה של גופים ורשויות כאן בארה"ב, שממילא עובדים במתכונת חירום בגלל הקורונה ולא רואים את המקרה שלנו ככזה".
"אנחנו נתקלים באטימות מוחלטת מצד הקונסוליה", היא מספרת, "מה גם שיש להם תורים לרישום רק לאוגוסט כאשר אחותי מתחתנת ביוני. אני מכירה עוד הרבה ישראלים שנתקלים באותה אטימות ובדרישה ההזויה לאזרח קטין או כל אדם שלא מרצונו רק בשביל לבקר כמה ימים בארץ בלי שום כוונה להתגורר בה".
שני ריכטר, ישראלית שמתגוררת בארה"ב מאז 2003, סיפרה: "יש לי ילדים אמריקנים ועכשיו דורשים שאהפוך אותם לאזרחים ישראלים על מנת לבוא לבקר בארץ. עד עידן הקורונה הגענו לארץ איתם כתיירים. בעלי אמריקני ואם הילדים ירצו לעלות לארץ אני מעדיפה שיוציאו דרכון בעצמם במקום מכפייה. בעלי בכלל לא רוצה להוציא להם דרכון ישראלי. הילדים שלי נולדו פה, מתחנכים פה, אנחנו עובדים ומשלמים מיסים בארה"ב. לארץ אנחנו מגיעים פעמיים בשנה לשבועיים כדי לבקר את המשפחה. בשביל ביקור בארץ זרה צריך להוציא דרכון? אז אולי גם יכריחו אותנו להוצאת דרכון ספרדי כי אמא שלי מרוקאית ומגורשת ספרד? זה מגוחך".
מאז פרוץ משבר הקורונה היה גידול משמעותי ברישום של ילדים לאזרחים ישראלים. בקונסוליה בניו יורק, למשל, רושמים מדי יום בין שמונה לעשרה ילדים. גורמים המעורים בנושא אומרים כי בשבועות האחרונים יש מקרים קורעי לב של ישראלים, שרוצים לבוא לביקור בארץ עם ילדיהם האמריקנים כדי לבקר את הוריהם הזקנים או לבוא לשמחה – ולא יכולים כי הילדים אינם רשומים כישראלים.
רשות האוכלוסין וההגירה מסרה בתגובה: "רישום בן או בת לישראלים שנולדו מחוץ לישראל הנו דרישת חוק המרשם (סעיף 17) ולא הנחיה, ובוודאי לא הנחיה חדשה, בניגוד גמור לטענה הכוזבת. בהתאם לסעיף 4 לחוק האזרחות, מי שנולד להורה ישראלי בחו״ל דור ראשון הוא ישראלי מכוח לידתו. העובדה כי ישראלים מסוימים בוחרים שלא לפעול על פי החוק הישראלי ולא לרשום את ילדם בנציגות, בעוד הנפקת תעודת לידה ודרכון אמריקניים בוצעו מיד עם הלידה, אינה הופכת זאת לנורמה ואין למתלוננים להלין אלא על עצמם. ישראל היא מדינת חוק בדיוק כמו כל מדינה אחרת ואופן ההתייחסות לחוקיה צריך להיות זהה לאופן ההתייחסות לחוקי המדינה שבה מתגוררים המתלוננים. מי שבוחר לא לפעול כך, נושא באחריות".