שיעור ההדבקה באירופה מוסיף להישאר גבוה בצל ההתקדמות האיטית-למדי של מבצע החיסונים ביבשת, והיום (ד') נאלצת ממשלת צרפת להודיע כי תטיל הגבלות חדשות, נוקשות עוד יותר, על כמה אזורים במדינה, בכלל זה על הבירה פריז. דובר הממשלה גבריאל אטל מסר כי ההגבלות יוטלו מסוף השבוע הקרוב, וייתכן שהן יכללו גם דרישה מהתושבים להסתגר, במידה זו או אחרת, בבתים. המחלקות לטיפול נמרץ בבתי החולים בבירה הצרפתית ובסביבתה סובלות מעומס כבד, ושיעור הנדבקים באזור עומד על יותר מ-400 איש לכל 100 אלף תושבים.
ההגבלות החדשות שיוטלו על פריז מצטרפות לסגר סוף השבוע שנאכף בה ובכמה אזורים במדינה עוד מלפני כן, ולסגר שמוטל בכלל המדינה מדי לילה. ראש הממשלה ז'אן קסטקס יציג את ההגבלות בפירוט מחר, אבל הדובר אטל כבר הבהיר כי הן לא יכללו סגירה של בתי ספר. החלטת הממשלה להקשיח את ההגבלות באה שעות אחרי שראש בתי החולים הציבוריים בפריז הזהיר כי הווירוס משתולל ברחבי הבירה והאזורים הסמוכים לה – אזור האחראי לכשליש מהפעילות הכלכלית בצרפת.
הצורך להטיל הגבלות חדשות על ערים בצרפת הוא בשורה רעה מאוד עבור הנשיא עמנואל מקרון. מקרון קיווה שהתקדמות מהירה יותר במבצע החיסונים תאפשר לו להימנע מהטלת הגבלות כאלה, במיוחד לנוכח הסבלנות ההולכת ופוקעת של רבים מהצרפתים אחרי שנה של סגרים ובידוד חברתי; אלא שמספר המתחסנים בצרפת אינו גבוה מספיק, והשאיפה להאיץ את מבצע החיסונים ספגה השבוע מכה נוספת כשהממשלה נאלצה, כמו מדינות אחרות ביבשת, להשעות את השימוש בחיסון של "אסטרה-זניקה" בשל דיווחים על תופעות לוואי חמורות כמו קרישי דם מוחיים ודימומים.
מדינה שאזורים רבים בה כבר נמצאים כעת בסגר נוקשה היא איטליה: עם הערים שעליהן הוטלו השבוע הגבלות חמורות חדשות בשל התפשטות הנגיף נמנות רומא ומילאנו. צפויים לעבור עוד כמה וכמה ימים עד שארץ המגף תיווכח שוב בתועלת שבסגר, והערב היא דיווחה על 23,059 נדבקים חדשים בתוך יממה לעומת 20,396 אתמול. מספר המתים ביממה האחרונה עמד על 431 לעומת 502 ביממה הקודמת. מאז תחילת המגפה מתו באיטליה 103,432 בני אדם מקורונה – המספר השביעי בגובהו בעולם והשני בגובהו באירופה, כשרק בריטניה מקדימה אותה ביבשת. בסך הכול נמנו באיטליה כבר 3.28 מיליון נדבקים.
פולין: "בשלב הבא נסגור הכול"
פולין נאלצה להודיע הערב על הגבלות כלל-ארציות חדשות: שר הבריאות הכריז כי בעקבות העלייה במספר הנדבקים ארצו סוגרת את הקניונים, אולמות המופעים, המלונות ובתי הקולנוע החל מיום שבת הקרוב. כל בתי הספר יעברו ללמידה מרחוק, וגם ילדים בכיתה א' ייאלצו ללמוד מהבית.
היום דיווחה פולין על 25,052 נדבקים חדשים, המספר היומי הגבוה ביותר שלה מתחילת השנה. עד כה הטילה הממשלה הגבלות וסגרים על בסיס אזורי, אבל מספר הנדבקים המשיך לעלות. "אנחנו לא יכולים להסתפק עוד בהגבלות על בסיס אזורי", אמר היום שר הבריאות. "הדרך היחידה להתקדם עכשיו היא להרחיב את ההגבלות הללו לכל רחבי פולין. אם זה לא יעזור, השלב הבא יהיה סגר של ממש – ניאלץ לסגור פשוט את הכול".
סלובקיה, ששיעור הנדבקים והמתים בה מקורונה לנפש הוא מהגבוהים בעולם, הודיעה היום כי תאסור על תושביה לצאת לחופשות בחו"ל. היא תמשיך לאפשר לנוסעים לצאת מגבולות המדינה למטרות עבודה ולמטרות חיוניות אחרות. הטלת איסור כזה היא צעד רגיש ביותר במדינות כמו סלובקיה, שהיו בעברן תחת שלטון קומוניסטי דכאני.
בריסל מזהירה את לונדון: "מחכים שהמנות יגיעו"
בינתיים האיחוד האירופי מאיים לאסור ייצוא של חיסונים נגד קורונה משטחו אל בריטניה, ובמקום זאת לשמור בידיו את אותם חיסונים בהתחשב במספר המוגבל של המנות הזמינות לו. נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין הזהירה כי בצל התפשטות הווריאנטים בשטחי האיחוד המצב האפידמיולוגי בו מחמיר: "אנחנו במשבר של המאה, ואנחנו יודעים שאנחנו צריכים להאיץ את קצב ההתחסנות".
פון דר ליין הביעה תסכול מיוחד מהעיכוב במשלוחי החיסונים של "אסטרה-זניקה" מבריטניה לאיחוד, בשעה שלדבריה 10 מיליון מנות חיסון של חברות שונות עשו את הדרך ההפוכה – ממפעלים השוכנים באיחוד האירופי אל הממלכה: "אנחנו עדיין מחכים שהמנות יגיעו מבריטניה", אמרה פון דר ליין. "אם המצב הזה לא ישתנה, נצטרך לחשוב כיצד לגרום לכך שהייצוא של חיסונים אל מדינות שמייצרות חיסונים יותנה ברמת שיתוף הפעולה שלהן. נחשוב על השאלה אם הייצוא למדינות עם שיעורי התחסנות גבוהים משלנו עדיין פרופורציונלי".
שר החוץ של בריטניה דומיניק ראב מיהר לתקוף בחזרה ודרש מהנציבות האירופית הסבר לאיום שהשמיעה פון דר ליין. הוא הדגיש שממשלת בריטניה קיבלה ערבויות שהאיחוד לא יפגע במשלוחים של חיסונים המיוצרים בשטחו ושמיועדים לממלכה אם החברות המייצרות אותם הבטיחו אותם לבריטניה במסגרת חוזים שנחתמו. חילופי הדברים בין פון דר ליין לראב הם עדות נוספת למתח השורר בין לונדון לבריסל מאז השלמת הפרישה של בריטניה מהאיחוד, הברקזיט, בתחילת השנה.
בניגוד למבצע החיסונים של האיחוד האירופי, המבצע של בריטניה מתנהל דווקא ביעילות רבה, והיא חיסנה לפחות במנה אחת כבר יותר מ-30 מיליון מאזרחיה. עובדה זו רק מגבירה את הזעם בבריסל על מה שנראה לבכירים באיחוד האירופי כהתנהלות אנוכית של הבריטים.
המרוץ אל התו הירוק
האיום של פון דר ליין בא אחרי שבשבוע שעבר התלוננו שש מדינות באיחוד האירופי בפני מוסדות האיחוד בבריסל כי הקצאת החיסונים למדינות השונות החברות באיחוד איננה שוויונית והוגנת, וכי נראה שלמדינות מסוימות בו יש הסכמים סודיים המאפשרים להן לקבל מנות חיסון רבות יותר מכפי שמגיע להן בהתחשב בגודל אוכלוסייתן או בשיעור המתחסנים הגבוה שכבר הושג בהן.
ההתקדמות האיטית של תוכנית החיסונים של האיחוד האירופי מאיימת על תוכניתו להנפיק "תו ירוק דיגיטלי" שיאפשר לנוסעים אזרחי האיחוד לנסוע בחופשיות ברחבי המדינות החברות בו. התו אמור להבהיר אם הם מחוסנים, אם יש להם בדיקת קורונה שלילית או שהם כבר נדבקו והחלימו בעבר הלא רחוק, וכך לאפשר להם לנוע בחופשיות.
מדינות בדרום האיחוד האירופי, בהן ספרד ויוון, התלויות מאוד בתיירות לשיקום כלכלתן, מפעילות לחץ כבד להנפיק תו ירוק שכזה כדי לא לאבד גם את עונת התיירות הקרובה. מנגד מדינות כמו צרפת, גרמניה ובלגיה הביעו חשש שהגברת התנועה ברחבי האיחוד, כעת כשצצים וריאנטים של הנגיף וכשמעטים מדי מתושבי האיחוד מחוסנים, תביא להתפשטות מוגברת של הנגיף ותפגע קשות במסע של אירופה לעבר יציאה מהמגפה.