22 מהנספים באסון ההילולה במירון הובאו במהלך הלילה (בין שבת לראשון) למנוחות ברחבי הארץ, ומהבוקר ישראל ביום אבל ודגלי המדינה בחצי התורן. בבתי העלמין לוויה רדפה לוויה, ובכמה מהם המספידים התבקשו על ידי אנשי החברה קדישא לקצר בטקסים כדי שיוכלו לפנות את המקום ללוויה הבאה.
הבוקר עדכנו במכון לרפואה משפטית באבו כביר כי סמוך לחצות הושלם זיהוי כל 45 הרוגי האסון. 44 מהם שוחררו לקבורה, והנותר ישוחרר במהלך היום לבקשת משפחתו. ד"ר חן קוגל מנהל המכון, אמר כי "הצורך והבקשה של המשפחות לסיום מהיר של התהליך היה מובן ופעלנו לאורו, אך לא ויתרנו על הצעדים המקצועיים הנדרשים לשם כך".
מאות הגיעו לבית העלמין שמגר בבירה וליוו למנוחות את פנחס מנחם קנובלוביץ' ז"ל, בן 22 במותו. הוא היה מאורס וקבע את חתונתו לעוד כחצי שנה. משפחתו מתגוררת בארה"ב ובגלל קדושת השבת לא הספיקה להגיע ללוויה. מאות חסידי גור, החצר שאליה השתייך, ואנשים נוספים, באו לחלוק לו כבוד אחרון כשהם מתייחסים אליו כמעין "מת מצווה" - אדם שאין לו קרובים.
משה ברגמן ז"ל, בן 24, הובא למנוחות בירושלים. אנשים רבים שאינם מכירים את המנוח הגיעו לבית העלמין וחלקו לו כבוד אחרון, בין היתר היות שמשפחתו לא מתגוררת בארץ.
אביגדור חיות, אביו של ידידיה בן ה-13 שנהרג באסון, הגיע באמבולנס להשתתף בהלוויית בנו בבית העלמין בבני ברק מבית החולים שבו הוא מאושפז בשל פציעתו במירון. "הלוואי שנזכה להגיע לעשירית מהדרגה שלך, ידידיה, של לימוד ושל קדושה", ספד בבכי.
אביגדור אמר מוקדם יותר במשדר המיוחד של ynet כי "אני לא חושב שבן אדם - שומר תורה ומצוות או לא - יכול להמשיך בחייו הרגילים בין אם היה במירון, או בין אם זה לא מעניין אותו. אנחנו יהודים, ומה שמאפיין אותנו זו האכפתיות האחד מהשני. ראיתי את זה פה בשבת, את הלב של כולם, גם בערוצי התקשורת - ואני מודה לכם על זה.
"הגיע הזמן לשים את כל המחלוקות מאחור", הוסיף האב, "אנחנו לא יכולים להמשיך עם הפילוגים האלה. לאן נגיע? אנחנו עם אחד, בני איש אחד, ולא משנה מהי האמונה שלנו. אני אישית מכבד כל אחד באשר הוא, שומר תורה ומצוות או לא. אנחנו נעים מבחירות לבחירות. מספיק, די. בואו נתאחד. אנחנו מחויבים לאהוב האחד את השני, אבל למה אנחנו עושים את זה רק בזמן של צער? למה אנחנו צריכים לעבור טרגדיות כדי להתאחד? אני מתחנן, בואו נפתח את העיניים, נסתכל זה על זה. בואו ננסה. אני מאחל לי ולכם שנמצא כוחות לעבור את המשבר הגדול הזה".
בבית העלמין החדש ברמלה מאות הגיעו להיפרד מתושב העיר יוסף מסטורוב ז"ל. הוא היה בן 17 במותו, ולמד בישיבת "רינה של תורה" בכרמיאל. אביו ספד לו: "חלמנו לראות אותו מתחת לחופה, היה לנו חלום לראות אותו עם אחיו ואחיותיו. הוא אמר לי 'אני הולך למירון', שאלתי אותו - 'מה אתה צריך ללכת לשם?'. הוא ענה לי 'אבא, אני רוצה להתפלל כל הלילה ואז אחזור לישיבה'. אני יודע שעכשיו הוא לומד למעלה".
כ-1,000 אנשים השתתפו בהלוויתו של ידידיה פוגל ז"ל, בן 22 מירושלים, שנערכה בהר המנוחות. הרב אריה שטרן ספד לו: "מי שמכיר את ידידיה יודע שכל ראשו ומחשבותיו קשורים בדברים של בית הקדושה. שם הוא גם היה ביום חמישי בלילה, במירון. למרות המשברים הקשים שעבר בשנים קודמות עם אמו עליה השלום, הוא התגבר והתחזק. אין לנו את הכוח, היכולת והכישרון להסביר את הדברים. כולנו צריכים להרגיש כאילו שאנחנו עוברים את הדברים הנוראיים האלה, כל אחד מאיתנו. ידיד-יה, תהיה בעזרת השם מליץ יושר לאביך היקר ולכל משפחתך".
הרב משה צרפתי ז"ל, בן 65 מירושלים, הובא למנוחות בסנהדריה. מאות בני אדם ליוו אותו בדרכו האחרונה. "רבי משה היה בן אדם זהב עם אהבת ישראל", סיפר חברו אושרי, "הוא תמיד הרקיד אנשים ועסק בשמחה ואהב כל אחד. הוא היה מקרב רחוקים, לפני הכול".
חיים סלר ז"ל בן ה-24, שהותיר אחיו אישה ותינוקת בת שבועיים, הובא למנוחות לאחר חצות בבית העלמין בבני ברק. בני משפחה וחברים ליוו אותו למנוחת עולמים, לצד אנשים שלא הכירו אותו אך הגיעו לחלוק לו כבוד אחרון. אחד המשתתפים סיפר ל-ynet: "אני לא מכיר אישית את המנוח, אבל הגעתי כי פחדתי שלא יהיו פה מספיק אנשים בגלל השעה המאוחרת. כל ישראל אחים". סלר, בוגר ישיבת פוניבז', הוא חתנו של הרב לופוליאנסקי - בנו של ראש העיר ירושלים לשעבר, ראש ישיבת נחלת יאיר במיצד שבגוש עציון.
מאות בני אדם השתתפו בהלוויתו של יעקב אלחנן סטרוקובסקי ז"ל, בן 20 מאלעד, שנהרג באסון. אמו רחל ספדה לו בבית העלמין ירקון: "הילד הלך לי, למה? למה?". האב בועז אמר: "איך אפשר לחשוב שילד הולך לשמוח בהילולה לכבוד הצדיק וככה חוזר? אי אפשר להבין. הוא היה בן תורה ובן תפילה, בשבילנו הוא היה הרב של הבית, של המשפחה. הוא היה אציל ועדין נפש, היה קשור לרוחניות, לתורה ומצוות. הוא ידע מה הוא רוצה ולאן לכוון. הוא נלחם והצליח. הקדוש ברוך הוא לוקח את הכי טובים, הוא היה צדיק.
"רציתי לבקש משמעון בר יוחאי", המשיך האב, "הנשמות הקדושות הגיעו לכבודך, לשמוח בהילולה שלך - וקרה האסון הנורא. אני מבקש ממך שתשמור עליהם ותהיה מליץ יושר שלהם. שזה יהיה סוף הצרות של כל עם ישראל".
הרב מהישיבה שבה למד יעקב נפרד וסיפר: "הוא הגיע כל יום ללמוד בכזה חשק, הוא אמר לי - 'הרב, אתה לא צריך בכלל להגיע, אני מגיע לבד'. יעקב היה פרח, שושנה, גם של הישיבה וגם של המשפחה. הוא כל הזמן היה בעלייה, כאילו שהייתה הרגשה שהוא הבין שיש לו זמן קצוב וחייבים לנצל אותו".
האחים משה מרדכי (12) ויוסף דוד (18) אלחדד מירושלים, שנספו בהילולה, הובאו למנוחות סמוך לשעה אחת בלילה סמוך לקבר הרשב"י שבהר מירון. אביהם ספד להם, כשהוא מספר על הרגע שבו נהרגו: "עלינו להר להשתתף בשמחת ההילולה של הרשב"י ובן אחר אמר שהוא לא יכול לסבול את הדחיפות. יצאנו, ויוסף אמר לי - אני רוצה לחזור לשם. אמרתי לו - טוב, בסדר. לא חשתי חשש, כמו שנסתרו עיניי לא שמתי לב שמרדכי נשרך אחריו. ואחרי עשר דקות הקדוש ברוך בחר בהם. הנשמות האלה לא שייכים לי, זה נשמות ששייכות לרבי שמעון".
"יוסף, לא לא רצית להפסיק ללמוד", אמר האב בכאב. "אתה כל הזמן התנהגת בכבוד לכל אדם וראית רק את הטוב. שמעתי שבחודשים האחרונים אמרת וביקשת שאתה רוצה להיקבר ליד רבי אהרון דודך הצדיק. איזה בחור בגיל 18 מדבר על מקום קבורה, תגידו לי רבותיי? יוסף דוד, אני לא נפרד ממך, כל הזמן אזכור את העיניים הטהורות שלך".
שלמה זלמן ליבוביץ ז"ל, בן 19 מצפת, הובא למנוחת עולמים בבית העלמין בעירו.
המפכ"ל רב ניצב יעקב שבתאי התייחס אתמול לראשונה לטרגדיה במירון ואמר כי הוא מביע צער עמוק על אבלן של משפחות ההרוגים: "לא אשקוט עד שיתבררו כל הנסיבות אשר הובילו לאסון. משטרת ישראל תחת פיקודי תשתף פעולה באופן מלא עם כל גורם בדיקה שיקבע, בשקיפות מלאה".
גם השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה פרסם הודעה ארוכה עם צאת השבת, ובה הבהיר כי על אף שהוא אחראי - "אחריות אין משמעה אשמה", כלשונו. "לאחר שנסיים לזהות ולטמון את מתינו, אתייצב גם אתייצב בפני המצלמות", כתב אוחנה, "אתייצב ואקח אחריות. כן, אני אחראי לכל דבר הקשור בגופים שתחת אחריותי. אני מוכן לעמוד בפני כל בדיקה, ולהשיב על כל שאלה. אני רוצה לעשות זאת. אני אחראי – אך אחריות אין פירושה אשמה".
גם בכבאות וההצלה התייחסו אתמול לאסון. בהודעה שפורסמה נכתב שבוצעה היערכות לאירוע רב-נפגעים, בפרט על שריפות. בחודשיים האחרונים נעשו ביקורת למבנה המרכזי בהר ולרחבות וכלקח משנים קודמות יוצרו במהלך השנה האחרונה מתקנים ייעודיים הכוללים מערכות כיבוי בקצף שהותקנו במתקני הדלקה של החסידויות השונות.
בעקבות האסון היום חל יום אבל לאומי בישראל לאחר שהממשלה אישרה שלשום את הצעת ראש הממשלה בנימין נתניהו בנושא. דגלי המדינה יורדו לחצי התורן במבני ציבור, בבסיסי צה"ל ובנציגויות ישראל בחו"ל. בעולם הביעו במהלך סוף השבוע בזה אחר תנחומים. בין היתר, יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן שיגר איגרת תנחומים לנשיא המדינה ראובן ריבלין ונשיא ארצות הברית ג'ו ביידן התקשר לנתניהו, הביע תנחומים - והורה לצוותו להציע לישראל את עזרת ארה"ב להתמודדות עם האסון.
בכתבה זו שולבו סרטונים שהופצו ברשתות החברתיות. אם צילמתם או ידוע לכם מי צילם, אנא צרו קשר במייל האדום
השתתפו בהכנת הכתבה: קובי נחשוני, גלעד כהן, סיון חילאי, חיים גולדיטש, אחיה ראב"ד, רענן בן צור דניאל סלאמה, אסף זגריזק, אדיר ינקו ואסף קמר
פורסם לראשונה: 23:34, 01.05.21