מרחבי העולם מתחיל היום (ג') לזרום סיוע להודו, המתמודדת עם התפרצות חמורה של קורונה – החמורה ביותר שנצפתה עד כה במדינה כלשהי. כשברקע נמשכים הדיווחים שלבתי החולים אוזלים בלוני החמצן ומיטות האשפוז, והמוני מטופלים מוצאים עצמם נחנקים למוות, נחת הבוקר בדלהי משלוח דחוף של סיוע מבריטניה, הכולל 100 מכונות הנשמה ו-95 מחוללי חמצן.
אסון הקורונה בהודו – העדכונים האחרונים:
• רופאים מתחננים לחמצן בטוויטר: "המטופלים שלי מתים!"
• רכבת אווירית להודו: "הנגיף בולע אותנו כמו מפלצת"
• "הוא בכה 'תצילו אותי' ומת". הודו נואשת לחמצן
• שיא נדבקים עולמי: "המגפה בהודו – צונאמי"
הבוקר דיווחה הודו כי עוד 323,144 נדבקים התגלו ביממה האחרונה – היום השישי ברציפות שבו מספר הנדבקים במדינה עומד על יותר מ-300 אלף. אמנם מדובר במספר נמוך יותר מזה שדווח אתמול, 352 אלף, אולם ככל הנראה הירידה הזו נובעת בעיקר מהירידה במספר הבדיקות. מספר הנדבקים הרשמי בהודו מאז תחילת המגפה עומד על כ-17.6 מיליון, השני בגובהו בעולם אחרי ארה"ב, אבל לכול ברור שמדובר בנתון חלקי בלבד, ושבפועל מספר הנדבקים גבוה בהרבה. עוד 2,771 בני אדם מתו מקורונה בהודו ביממה האחרונה, ובכך הגיע מספר המתים הרשמי שם ל-197,894. מחר הוא צפוי לחצות את הרף של 200 אלף.
בארגון הבריאות העולמי תיארו אתמול את קצב ההדבקה בהודו כחריג ביותר, ואמרו כי עומס אדיר על מערכת הבריאות כמו זה שנצפה כעת בהודו לא נראה עד כה בשום מדינה אחרת.
לרשימת המדינות המתגייסות לסייע להודו הצטרפה היום צרפת, כשהשגרירות שלה בדלהי הודיעה כי פריז תתרום להודים מחוללי חמצן שבאמצעותם אפשר יהיה לסייע ל-250 מטופלים. לדלהי הגיעה הבוקר רכבת "חמצן אקספרס" ראשונה, הנושאת 70 טונות של חמצן ממדינת המחוז צ'הטיסגאר, אבל גם המשלוח הזה הוא רק טיפה בים: במטרופולין הענקי, שעומד במוקד גל ההדבקות האחרון, גרים כ-20 מיליון בני אדם, והמונים בו ממשיכים להידבק. רכבות "חמצן אקספרס" הן יוזמה של חברת הרכבות Indian Railways, שבמסגרתה רכבות החברה מעבירות במהירות משלוחי חירום של מכלי חמצן מאזור אחד לאחר.
ד"ר ק' פריתאם מבית חולים בניו דלהי אמר הבוקר שגם כעת המחסור בחמצן הוא הדאגה המרכזית של הרופאים. "במשך שבעה ימים רובנו לא ישנו. בגלל המחסור בחמצן אנחנו נאלצים לחבר שני מטופלים לבלון אחד, וזה תהליך שגוזל זמן כי אין לנו צינורות ארוכים".
מיטות לא מטפלות, צריך רופאים
אתמול הורתה ממשלת הודו לצבא להתערב במשבר, והרמטכ"ל ביפין רוואט הבטיח להעביר אספקת חמצן מהעתודות של הכוחות המזוינים לרשותם של בתי החולים. עוד הבטיח להעמיד לרשות בתי החולים רופאים צבאיים לשעבר. ראש הממשלה נרנדרה מודי, שהזהיר כי "סערת קורונה" פוקדת כעת את ארצו, קרא לכל התושבים להתחסן, אולם הודו סובלת ממחסור גדול במנות חיסון, ורק אחוז קטן מאזרחיה הספיק עד כה לקבל זריקה ראשונה. ארה"ב הודיעה אתמול כי החליטה להעביר למדינות בעולם 60 מיליון מנות חיסון של "אסטרה-זניקה" שבהן היא מחזיקה, וממשלת הודו מנהלת איתה כעת משא ומתן בתקווה לקבל חלק מהן.
בכמה מהערים שספגו את המכה הקשה ביותר מהקורונה בהודו שורפים בימים האחרונים את גופות המתים במשרפות מאולתרות בפארקים ובמגרשי חניה, אחרי שהמקום במשרפות הקבועות שבהן בדרך כלל מלווים את המתים למנוחות אזל. חולים שמצבם קשה נראו שוכבים במיטות מחוץ לבתי חולים שבהם לא נותר מקום, וממתינים לקליטתם. בניסיון למצוא מיטות נוספות לאשפוז החלה הודו להסב מלונות, קרונות רכבת ואשרמים (מרכזים רוחניים למאמינים הינדים) למרכזי טיפול, אבל מומחים מזהירים שהמשבר הבא שאורב להודו הוא מחסור ברופאים ובאחיות.
"למרבה הצער, מיטות אינן מטפלות בחולים – רופאים, אחיות ופרמדיקים הם שעושים את זה", אמר היום ד"ר דבי שטי, מנהל רשת בתי החולים "נריאנה". התאחדות הרופאים ההודית הזהירה כי בעיר סוראט שבמדינת המחוז גוג'ראט, במערב הודו, ייאלצו בתי חולים להיסגר אם לא יקבלו בקרוב אספקה של חמצן, וכי במקרה כזה ייאלצו כל המטופלים להתפנות לבתי חולים ציבוריים.
חוסמים מטוסים מהודו, חשש לכלכלה העולמית
המשבר בהודו מאיים לזלוג גם אל מחוץ לגבולותיה. בימים האחרונים מודיעות מדינות שונות על השעיה של הטיסות ממנה אליהן, מחשש שנוסעים יביאו איתם וריאנטים מסוכנים כמו אלה שמשתוללים כעת בהודו. הלילה הצטרפה לרשימת האוסרות אוסטרליה: היא הודיעה כי לא תאפשר למטוסי נוסעים מהודו לנחות בשטחה עד 15 במאי.
לשכת המסחר של ארה"ב הזהירה כי כלכלת הודו, שהיא הכלכלה השישית בגודלה בעולם, עלולה להיפגע משמעותית בעקבות הגידול במספר הנדבקים, ולהשפיע גם על הכלכלה העולמית. "אנחנו מעריכים שהמצב עוד יחמיר לפני שיחול שיפור", אמר מיירון בריליאנט, בכיר בלשכת המסחר.
אף שלפי הערכות להתפשטות האדירה של הנגיף בהודו תורמים כמה וריאנטים מידבקים-במיוחד שלו, בהם וריאנט מרכזי אחד שזכה בעולם לכינוי "הווריאנט ההודי", מבקרי ראש הממשלה מודי מאשימים גם אותו ואת ממשלתו באחריות להתפרצות האדירה: בשבועות האחרונים, גם כשכבר ניכרה עלייה משמעותית במספר הנשאים החדשים, אפשרה הממשלה לקיים פסטיבלים גדולים, טקסים דתיים רבי-משתתפים ועצרות פוליטיות המוניות, בכלל זה עצרות שבהן השתתפו מודי ואנשיו. אחרי האירועים האלה הגיע גל הקורונה האדיר.
אוכלוסיית הודו היא השנייה בגודלה בעולם, כ-1.3 מיליארד בני אדם, ולפיכך מספרי נדבקים גבוהים בה הם דבר כמעט צפוי, אבל הנתונים המגיעים ממנה בימים האחרונים מחרידים בכל קנה מידה: לשם השוואה, אף שאוכלוסיית הודו גדולה מאוכלוסיית ארה"ב פי ארבעה, מספר הנדבקים היומי בה גבוה כעת פי 11 מבארה"ב. לפי הנתונים הרשמיים, בכל שעה מתים כעת בהודו 117 בני אדם מקורונה. המספר האמיתי, כאמור, כנראה גבוה בהרבה.