ממשלת תאילנד הכריזה הלילה (בין רביעי לחמישי) על מצב חירום במדינה, שעות אחרי הפגנות בהשתתפות אלפים בבירה בנגקוק. המפגינים שדורשים את התפטרות ראש הממשלה ואת צמצום הסמכויות של המלך ניצבו לצד שיירת הרכבים המלכותית והפריעו לה. מלכת תאילנד, סוטהידה, תועדה בפרצוף די מבוהל כשראתה את המפגינים, כשלצידה תועד המלך.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
במסגרת מצב החירום שהכריזה הממשלה התאילנדית, תיאסר התקהלות של יותר מארבעה אנשים. אחרי ההודעה על החלת מצב החירום פיזרו השוטרים התאילנדים את אלפי המפגינים שמחו נגד הממשלה שבראשה עומד פריות צ'אן אוצ'ה. בממשלה התאילנדית אמרו כי הצעד ננקט נוכח אי-סדר הולך וגובר, ובעקבות ההפרעה לשיירה המלכותית.
לפני ההכרזה על מצב החירום התייצבו מפגינים רבים, רובם צעירים, מול שערי בית הממשלה – מתחם גדול במרכז בנגקוק, שם נערכות ישיבות הממשלה. רבים מהם ישבו על מחצלות והבטיחו שיישבו שם במשך שלושה ימים לפחות. "לא נעזוב עד שפריות יתפטר", אמר אחד מהם. חלקם אף קראו קריאות מעליבות לעבר תמונות של המלך – מעשה שעלול לשלוח אותם ל-15 שנות מאסר בכלא התאילנדי. המשטרה המקומית דיווחה בתום ההפגנות שכ-20 מפגינים נעצרו, בהם שניים ממנהיגי המחאה, שבלטו בביקורת שלהם כלפי המלך.
ההפגנות בתאילנד, מדינה שאי-היציבות הפוליטית מוכרת לה, החלו בחודש פברואר האחרון, אחרי שבית משפט שם הורה על פיזור מפלגה פרו-דמוקרטית חדשה. המפלגה צברה פופולריות בעיקר בקרב צעירים וזכתה בבחירות במרץ 2019 במספר רב של מושבים בבית הנבחרים. היא הייתה למפלגה השלישית בגודלה בבית הנבחרים, שבו יש רוב לבעלי בריתה של החונטה הצבאית השולטת בתאילנד מאז ההפיכה הצבאית ב-2014.
המפגינים טוענים כי החוקה הנוכחית של תאילנד מעניקה למלך יותר מדי כוח וכי היא תוכננה כדי לאפשר לראש הממשלה פריות צ'אן אוצ'ה לשמור על השלטון לאחר הבחירות בשנה שעברה. ראש הממשלה, שהיה מפקד הצבא ועמד בראש ההפיכה הצבאית, טוען שהבחירות היו הוגנות.
"הכרחי ביותר להציג צעדים מידיים כדי לשים סוף למצב הזה בצורה יעילה ומהירה, כדי לשמור על הסדר", נמסר בהצהרה על מצב החירום ששודרה בטלוויזיה הממלכתית של תאילנד. להצהרה צורף מסמך ובו פורטו הצעדים שתנקוט הממשלה במסגרת מצב החירום: איסור על התקהלויות גדולות, מתן סמכות לרשויות לאסור כניסת אנשים לאזורים מסוימים ואיסור על פרסום מסרים ש"עלולים ליצור פחד או לעוות מידע וליצור אי-הבנה שתשפיע על הביטחון הלאומי".
בהפגנה שהתקיימה ביום שלישי האחרון צעקו המפגינים לעבר השיירה של המלך אחרי מעצרם של 21 מוחים, אולם בהפגנה אתמול נרשמה עליית מדרגה: חלק מהמוחים גרמו להאטת השיירה שבה נסעו המלך והמלכה, והניפו לעבר המלכה את ידם בצורת הצדעה של שלוש אצבעות – מחווה שאימצו המפגינים. הם צעקו לעבר המלכה "צאי החוצה", בזמן ששוטרים אבטחו את הרכב.
מנגד, למקום הגיעו לפני כן גם תומכי המוסד המלוכני, לבושים בחולצות צהובות, בציפייה לראות את המלך ברגע די נדיר, מאחר שהוא מבלה את רוב זמנו דווקא בגרמניה. אחרי מעבר שיירת המלך, רבים מהם התפזרו. אחד מהם אמר שהמפגינים יכולים לדרוש דמוקרטיה, אבל צריכים להימנע מקריאות לרפורמות במוסד המלוכה. "אסור להם לגעת במוסד הזה", הוא אמר.