אליפות אירופה בכדורגל שתיפתח מחרתיים תתקיים ב-11 מדינות. אחת מהן היא אזרבייג'ן, שנשלטת כבר שנים ארוכות בידי אילהם אלייב. מתנגדיו של הנשיא אומרים שאירוח הטורניר הוא הדרך של אלייב "להלבין" את תדמיתה של המדינה, ולהסיח את הדעת מהשחיתות והפגיעה בזכויות אדם.
פעילים פוליטיים טוענים שהשלטון באזרבייג'ן, שבעבר הייתה חלק מברית המועצות, מנצל את אליפות אירופה בכדורגל, ואירועי ספורט בינלאומיים אחרים, כדי להסוות את הפגיעה בזכויות אדם ואת רדיפת מתנגדי השלטון. ג'ורג'י גוג'ה, מארגון Human Rights Watch, אמר כי "לאזרבייג'ן יש רקורד של מי שמשתמשת באירועי ספורט גדולים כדי להלבין את המצב העגום של זכויות האדם שלה". הוא אומר שבמקרה הזה יורו 2020 הוא לא יותר מניסיון של השליט אלייב למשוך תשומת לב בינלאומית – ובה בעת להשכיח את מה שמתחולל במדינה.
אזרבייג'ן, מדינה עשירה בנפט לחופי הים הכספי, תארח שלושה משחקים בשלב הבתים בחודש יוני (בהשתתפות נבחרות וויילס, טורקיה ושווייץ) ומשחק בשלב רבע הגמר ביולי. המשחקים יתקיימו באצטדיון האולימפי בבירה באקו, שנחנך ב-2015 ובו 68,000 מושבים.
בשנים האחרונות התקיימו בבאקו עוד כמה אירועי ספורט גדולים: ב-2019 ארסנל וצ'לסי התמודדו בגמר הליגה האירופית, וב-2015 אירחה באקו את המשחקים האירופיים הראשונים - תחרויות בשלל ענפי ספורט בהשתתפות ספורטאים מהיבשת. בהמשך השנה, אחרי היורו, אמורה באקו לארח גם את מרוץ הגרנד פרי של הפורמולה 1 - בפעם החמישית מאז 2016.
"אירוח תחרויות ספורט גדולות נועד לקדם את התדמית של אזרבייג'ן כמדינה של ספורט", אמר ראש מחלקת הספורט של אזרבייג'ן, פריד מנסורוב. "בזכות יורו 2020, פורמולה 1 ועוד הרבה אירועי ספורט בינלאומיים אזרבייג'ן מוכרת כעת ברחבי העולם כמדינה של ספורט".
הנשיא אלייב עלה לשלטון ב-2003 אחרי מות אביו היידר – קצין KGB לשעבר שהחל להנהיג את אזרבייג'ן בימי ברית המועצות. אילהם סופג ביקורת וממושכת על דיכוי היריבים הפוליטיים והשתקת התקשורת הביקורתית. ארגוני זכויות אדם טוענים שהשלטון מגיש אישומים מפוברקים כדי לכלוא עיתונאים ופעילים פוליטיים. בין השאר מוגשים אישומים שקריים על החזקת נשק וסמים, מעילות מס ואפילו בגידה במולדת.
במדד חופש העיתונות העולמי של ארגון עיתונאים ללא גבולות נמצאת אזרבייג'ן במקום ה-167 מתוך 180 מדינות. באפריל טען ארגון Human Rights Watch שהשלטון באזרבייג'ן מנצל את הגבלות הקורונה "כדי לעצור אנשי אופוזיציה ולהשתיק את המתנגדים לממשלה". הממשלה הכחישה שהיא מפרה זכויות אדם.
"ארגון השקיפות הבינלאומי" דירג את אזרבייג'ן במקום ה-129 מתוך 180 במדד השחיתות לשנת 2020. העיתונאי מהמן אלייב, שעומד בראש סוכנות הידיעות העצמאית היחידה במדינה, טוראן, אמר ל-AFP כי אין שום שקיפות בנוגע להוצאות המדינה על אירוח אירועי ספורט וההשקעה בתשתיות הדרושות לכך. ההערכות הן שאזרבייג'ן הוציאה סכומי עתק על בניית המתקנים החדשים. בהקשר זה יש לציין שבין 2013 ל-2020 חברת הנפט הלאומית, SOCAR, הייתה אחת מנותנות החסות הראשיות של אופ"א - התאחדות הכדורגל האירופית.
ראש מחלקת הספורט מנסורוב מתעקש שההוצאות הגדולות הן "חלק מהתמיכה של המדינה בספורט וקידום הספורט במדינה". חדיג'ה איסמאעילובה, עיתונאית שנשלחה למאסר בגלל שחשפה את השחיתות של משפחת אלייב, אמרה שהשליט משקיע סכומי עתק כדי להגדיל את הפופולאריות שלו – שהרקיעה שחקים בעקבות המלחמה עם ארמניה בשנה שעברה. במלחמה בחבל נגורנו קרבאך כבשו האזרים שטחים שבמשך עשרות שנים היו בידי הבדלנים הארמנים. המלחמה נמשכה שישה שבועות וגבתה את חייהם של יותר מ-6,000 בני אדם.
"אלייב הוא אוהד ספורט קנאי והוא מתרגש מכך שהוא מארגן אירועי ספורט גדולים", אמרה איסמאעילובה. "עם זאת, הטענות שלו שהגחמה הזאת עוזרת לשפר את התדמית הבינלאומית של המדינה שגויות לחלוטין. אזרבייג'ן לא קיימת על מפת הספורט העולמית. אין לה ספורטאי אחד שמוכר ברחבי העולם".
נבחרת הכדורגל של אזרבייג'ן לא העפילה ליורו 2020.
המדור "מסביב לכדור" בדסק החוץ של ynet ילווה את משחקי יורו 2020 עם כתבות על הפוליטיקה והחברה של המדינות המשתתפות. רוצים ללמוד עוד? הנה מה שהיה לנו לספר לכם על משתתפות מונדיאל 2018.