מגפת הקורונה נתפסת כאחת הסיבות לניצחונו של ג'ו ביידן בבחירות לנשיאות ארצות הברית: במחוזות שבהם מכה כעת הנגיף באופן הקשה ביותר בחרו אמנם בדונלד טראמפ, אבל באזורים אחרים של אמריקה, שבהם התושבים מקפידים ביתר שאת על ריחוק חברתי, עטיית מסכות וכיבוד ההגבלות, רבים הפנו עורף לטראמפ בעקבות מה שנתפס כזלזול שלו בנגיף, במדענים ובצעדי המנע שעליהם המליצו.
ארה"ב בוחרת 2020 – לעמוד המיוחד של ynet:
• הצרות המשפטיות שמחכות לטראמפ באזרחות
• "סליפי ג'ו העיר את אמריקה": ניצחון ביידן בעיתוני העולם
• 10 מספרים שמסבירים את המהפך בארה"ב
• הנשים יעשו היסטוריה? הכוורת של ביידן
לאורך הקמפיין הפך ביידן את הטיפול במגפת הקורונה לנקודת התורפה של טראמפ, אבל בין שהנשיא היוצא אחראי להתפשטות הנגיף ובין שלא, עם הירושה ייאלץ עכשיו להתמודד ביידן עצמו, והיא כבדה ביותר.
ארה"ב נמצאת כעת בהתפרצות קורונה חמורה שכמותה לא ידעה עדיין: כבר ארבעה ימים ברציפות שמספר הנדבקים היומי עומד על יותר מ-100 אלף, ואתמול נרשמו 128,396 נדבקים ביממה. עוד 1,097 בני אדם מתו, ובכך הגיע מספר המתים שם ליותר מ-237 אלף, שיעור גבוה ביותר גם ביחס לאוכלוסייתה העצומה של ארה"ב. מספר הנדבקים הכללי בארה"ב מאז תחילת המגפה מתקרב כבר ל-10 מיליון.
לפני הבחירות הציג ביידן תוכנית שאפתנית למלחמה בנגיף. התוכנית שלו כוללת פתיחת 10 מרכזי בדיקה לפחות בכל אחת ממדינות ארה"ב וגיוס 100 אלף עובדים להקמת תוכנית לאומית למעקב אחר הדבקות, תוך הגדלת מספר הבדיקות בכל מדינה. בניגוד לטראמפ, הוא רוצה מעורבות גדולה בהרבה של הממשל הפדרלי במאבק במגפה, ותקוותו היא לגרום למושלי כל 50 המדינות של ארה"ב לחייב את תושביהן לעטות מסכה.
אלא שביידן צפוי להיתקל באתגרים פולטיים גדולים בדרך למימוש תוכניתו. אל מול משבר הבריאות החמור ביותר שידעו ארה"ב והעולם זה 100 שנה הוא ייזכר עד כמה מוגבלות לעיתים סמכויות הממשל הפדרלי, כמו למשל בכל הקשור להטלת חובה לעטות מסכות בכל מדינות ארה"ב. הרפובליקנים, שברובם הגדול סולדים מהתערבות נרחבת של הממשל הפדרלי בענייניהן של המדינות וסבורים שיש להותיר להן מידה רחבה בהרבה של אוטונומיה, צפויים להילחם במאמציו.
לממשל הפדרלי אין סמכות להטיל חובת עטיית מסכה, אבל ביידן אמר שהוא מתכוון לפחות להטיל חובה כזו בכל מבנה פדרלי ובכל מוסד הפועל במימון פדרלי. מושלים רפובליקנים של כמה ממדינות ארה"ב, למשל צפון דקוטה, שם מתפשט כעת הנגיף, מסרבים להטיל חובת עטיית מסכות, אבל ביידן הבטיח שינסה לשכנעם בכל זאת, ושאם הם יסרבו הוא יעקוף אותם וייצור קשר עם ראשי ערים ומנהיגים מקומיים אחרים כדי להביא להטלת חובה מקומית לעטות מסכות בכמה שיותר יישובים בארה"ב.
מהקונגרס מתכוון ביידן לבקש להעביר תקציב מיוחד לצורך המאבק בקורונה, אבל אין ספק שגם בהיבט הזה הרפובליקנים יערימו עליו קשיים – במיוחד אם יצליחו לשמור על הרוב שלהם בסנאט. ביידן רוצה שהקונגרס יעביר חבילת סיוע בסך 30 מיליארד דולר כדי לעזור לפתוח מחדש את בתי הספר, והציע תוכנית כלכלית בשווי 700 מיליארד דולר, אבל התוכנית אינה מתמקדת רק בקורונה, אלא כוללת גם סעיפים שעניינם חיזוק ענפי תעשייה כדי ליצור משרות ולהחיות את הכלכלה כשהמגפה תתחיל לדעוך. הוא רוצה להכריז על פתיחת בתי הספר כ"אירוע חירום לאומי" וכך לקבל גישה, אולי, לעוד מיליארדי דולרים מהסוכנות הפדרלית לניהול אסונות.
הנשיא הנבחר מתכוון להכריז גם על הקמת צוות בן 12 חברים שיהיה אחראי על גיבוש תוכנית מדויקת למלחמה בקורונה. "לא אחסוך שום מאמץ בניסיון לעצור את המגפה", הבטיח בנאום הניצחון שנשא בלילה שעבר.
ביידן הבטיח לפני הבחירות כי אם ינצח בהן הוא יתקשר מיד לד"ר אנתוני פאוצ'י, המומחה הראשי של הממשל למחלות זיהומיות. כבר בצעד הזה יהיה שינוי גדול מהתנהלותו של טראמפ, שהרבה להתעמת בפומבי עם פאוצ'י ולזלזל בדבריו ובדברי מדענים אחרים. לדברי פאוצ'י, בחודשים האחרונים טראמפ בקושי שוחח איתו.
בצוות של ביידן מאמינים שבעצם העובדה שהנשיא החדש יפגין כבוד למומחי בריאות ולמדענים ויראה לציבור שהוא נותן משקל לדבריהם, הוא יוכל לשפר את המצב בשטח. הם מדגישים כי אין להמעיט בערך המוסרי של הפגנת ביטחון במומחים האלה, וכי היא עשויה להפוך את מאמציו של הממשל להשפיע על התנהלות הציבור ליעילים בהרבה.
על כל פנים, ביידן לא הבהיר אם במקרה שתחול הידרדרות דרמטית במצב יתמוך בהטלת סגרים נרחבים שיפגעו בכלכלה, כמו הסגרים שהוטלו ברוב ארה"ב בחודש מרץ. הצוות שלו לא הציג לוח זמנים להשתלטות על המגפה ולא הגדיר מה ייחשב להצלחה, אך הבטיח להילחם בנגיף באופן אגרסיבי הרבה יותר מממשל טראמפ, ממשל שאנשיו שלו עצמם לא הקפידו על שמירה על ההנחיות, עד ששורה של בכירים בו נדבקו בקורונה, כולל הנשיא טראמפ, רעייתו מלניה ובנם בארון. רק בלילה האחרון נודע כי ראש הסגל בבית הלבן מארק מדוז ושלושה בכירים נוספים התגלו בימים האחרונים כנשאים של הנגיף.