נשיא סוריה בשאר אסד הוכרז אמש (ה'), כצפוי, כמנצח בבחירות לנשיאות. ועדת הבחירות מסרה שאסד זכה ב-95.1% מהקולות, וש-13 מיליון ו-540 אלף מצביעים בחרו בו. שיעור ההצבעה עמד על 78.66%.
התקשורת הממלכתית דיווחה שלקראת ההכרזה על הניצחון יצאו עשרות אלפים לחגוג את זכייתו הצפויה של אסד בכהונה נוספת בת 7 שנים. אחרי ההכרזה האירו זיקוקים את שמי דמשק. אלפים יצאו לכיכרות של דמשק וערי הנמל טרטוס ולטקייה. הם נופפו בדגלי סוריה ואחזו תמונות של אסד. הם קראו: "עם הנשמה והדם שלנו אנחנו נגן עליך בשאר" ו"אנחנו בוחרים רק שלושה: אללה, סוריה ובשאר".
הרודן אסד, שמנהיג את סוריה מאז מות אביו חאפז אל-אסד בשנת 2000, התמודד בבחירות מול שני מועמדים שבעולם הערבי הוגדרו כ"בובות" של השלטון: עבדאללה סלום עבדאללה, ומוחמד מרעי. בחלק מכלי התקשורת הערביים כלל לא טרחו לכנות את שני היריבים של אסד בשמותיהם, מכיוון שמדובר ב"מועמדי-סרק" שאין להם סיכוי להיבחר. ועדת הבחירות מסרה שעבדאללה קיבל 1.5% מהקולות ומרעי 3.3%. 51 סורים הגישו את מועמדותם לבחירות לנשיאות, בהן לראשונה בהיסטוריה גם נשים - אך ועדת הבחירות אישרה רק את המועמדות של אסד, עבדאללה ומרעי.
הבחירות האחרונות לנשיאות סוריה נערכו ב-2014, כשהמדינה הייתה עדיין בשיא מלחמת האזרחים שפרצה ב-2011. בבחירות ההן השתתפו, לדברי הרשויות בסוריה, כ-73% מבעלי זכות הבחירה, והרודן גרף יותר מ-88% מהקולות. מעמדו לקראת הבחירות האחרונות היה טוב בהרבה משהיה אז: מאז 2015, בסיוע רוסיה, השתלט אסד מחדש על רוב שטחי סוריה, ורק אזורים מעטים נותרו עתה מחוץ לתחום שליטתו – שטחים מצומצמים שבהם מחזיקים כוחות כורדיים וכוחות האופוזיציה.
במערב לא מכירים בלגיטימיות של הבחירות בסוריה, ורואים בהן הליך שנועד רק ליצור מראית עין של דמוקרטיה. שר החוץ הסורי, פייסל מקדאד, הדף את הטענות הללו, ובמסיבת עיתונאים בדמשק לקראת פתיחת הקלפיות טען שהבחירות ישקפו את דעת הקהל. "אני אומר לכם בביטחון שהבחירות בסוריה טובות פי אלף מהבחירות בארה"ב", הצהיר מקדאד.
כשאסד הגיע להצביע בקלפי הוא אמר שעמדת המערב בנושא טוהר הבחירות בסוריה "שקולה לאפס". הנשיא הגיב לביקורת של ארה"ב והאיחוד האירופי על כך שהבחירות אינן הוגנות ואמר למערב: "לדעות שלכם אין שום ערך". האופוזיציה הסורית כינתה את הבחירות "פארסה".
פורסם לראשונה: 23:34, 27.05.21