צפון קוריאה יצאה הבוקר (יום א') למתקפת המילים החריפה ביותר שלה על ארצות הברית מאז כניסתו של ג'ו ביידן לבית הלבן. בשורה של הודעות שפרסמה הבוקר תקפה פיונגיאנג את וושינגטון ואת בעלת בריתה דרום קוריאה, וטענה כי ההצהרות האחרונות המגיעות מהממשל האמריקני בנוגע לצפון קוריאה הן הוכחה לכך שארה"ב בוחרת במדיניות עוינת נגד פיונגיאנג – מדיניות שמחייבת תגובה הולמת מצד משטרו של קים ג'ונג און.
הצהרותיה של צפון קוריאה, שפורסמו הבוקר בסוכנות הידיעות הרשמית של המדינה המסוגרת, באות אחרי שביום שישי הודיע הבית הלבן כי גורמים רשמיים אמריקניים השלימו תהליך בן כמה חודשים שבו בחנו מחדש את המדיניות כלפי צפון קוריאה.
אחת ההצהרות הבוקר באה מפי דובר של משרד החוץ הצפון קוריאני: הדובר אמר כי וושינגטון פגעה בכבוד ההנהגה העליונה של צפון קוריאה בכך שמתחה ביקורת על מצב זכויות האדם במדינה. הדובר, ששמו לא נמסר, טען כי הביקורת האמריקנית היא פרובוקציה שמוכיחה שארה"ב "נערכת לעימות כולל" עם צפון קוריאה – והזהיר כי היא תיענה בתגובה הולמת.
הצהרה אחרת הגיעה מפי קוון ג'ונג גון, המנהל את המחלקה לענייני ארה"ב במשרד החוץ הצפון קוריאני. הוא הזכיר בה את נאומו של ביידן בשבוע שעבר בקונגרס, שבו אמר הנשיא האמריקני כי תוכניות הגרעין של צפון קוריאה ואיראן הן איום שיטופל "בדיפלומטיה ובהרתעה קשה". קוון אמר כי מצב שבו ארה"ב מכנה את כוח ההרתעה ההגנתי של צפון קוריאה "איום" הוא מצב לא-הגיוני וכי מדובר בהתערבות בזכותה של פיונגיאנג להגנה עצמית. "הצהרתו משקפת ללא ספק את כוונתו להמשיך לקיים את המדיניות העוינת כלפי צפון קוריאה, כפי שארה"ב עושה זה יותר מחצי מאה", אמר קוון.
קוון הוסיף שהדיבורים של ארה"ב על דיפלומטיה נועדו רק לכסות על פעולותיה העוינות, וכי הדיבורים על הרתעה אמריקנית הם בעצם דרך לאיים שלא במפורש על צפון קוריאה בנשק גרעיני. לדבריו, כעת משהתבררה מדיניות ביידן כלפי צפון קוריאה, פיונגיאנג "תהיה חייבת לקדם צעדים הולמים, ועם הזמן ארה"ב תמצא עצמה במצב חמור ביותר".
שובה של מלחמת הבלונים
בראשית כהונתו של דונלד טראמפ כנשיא, נזכיר, נראה כי ארה"ב וצפון קוריאה צועדות לעבר מלחמה אחרי שנים של מתיחות קשה ביניהן בשל תוכניות הגרעין והטילים של פיונגיאנג. טראמפ ושליט צפון קוריאה קים ג'ונג און החליפו אז עלבונות, אבל בהמשך שינו את הטון וקיימו שתי ועידות פסגה היסטוריות שבהן סיכמו לדבוק בדיפלומטיה כדי לפתור את המחלוקות. אף שטראמפ טען כי בכך הוסר איום הגרעין הצפון קוריאני, צפון קוריאה לא הביעה בשום שלב הסכמה לחדול מתוכנית הגרעין שלה. המשא ומתן בין פיונגיאנג לוושינגטון קרס כבר לפני כשנה וחצי, ולאחרונה צפון קוריאה שבה לבצע צעדים מתריסים כמו ירי ניסיוני של טילים.
ביידן, כך נראה, חותר במדיניותו למצוא את שביל הביניים בין מדיניות טראמפ למדיניות אובמה, שסירב לנהל מגעים דיפלומטיים משמעותיים עם צפון קוריאה כל עוד זו אינה עושה צעדים של ממש להפחתת המתיחות.
בהצהרה נוספת שיצאה היום מצפון קוריאה תקפה בחריפות קים יו ג'ונג, אחותו של השליט קים ג'ונג און, את דרום קוריאה על כך שזו לא מנעה בשבוע שעבר מעריקים ומפעילים למען חופש בצפון קוריאה לשגר בלונים ובהם עלוני תעמולה משטח הדרום אל תוך שטח הצפון. מדובר בפעולת מחאה שמתנגדי המשטר הצפון קוריאני בדרום נוקטים מעת לעת כבר שנים, אבל בלחץ פיונגיאנג ובניסיון להפחית את המתיחות איתה ניסתה לאחרונה סיאול להגבילם באמצעות חוק האוסר זאת.
לדברי ארגון שאליו משתייכים פעילי המחאה, ביום שישי הם הפריחו אלפי בלונים כאלה אל תוך צפון קוריאה, כשהבלונים נושאים שטרות של דולר ועלונים עם מסרים נגד משטר קים. אחותו של שליט הצפון הגיבה במילים קשות: "אנחנו רואים בתכסיסים של הפסולת האנושית בדרום הפרה חמורה ופגיעה במדינה שלנו, ונבחן תגובה הולמת", אמרה. קים יו ג'ונג מחזיקה בתפקיד בכיר במשטר הצפון קוריאני, ובשנה שעברה היא הובילה קמפיין חריף של פיונגיאנג נגד הפרחת הבלונים. במסגרת הקמפיין ההוא פוצצה צפון קוריאה את משרד התיאום בינה לבין דרום קוריאה בקאסונג.
נשיא ארה"ב ביידן צפוי להיפגש ב-21 עם נשיא דרום קוריאה מון ג'אה-אין לראשונה מאז שנכנס לבית הלבן. הנשיא הדרום קוריאני מנסה בשנים האחרונות לעודד קיום יחסים עם צפון קוריאה, אבל העובדה שהמשא ומתן בין ארה"ב של טראמפ לבין פיונגיאנג לא נשא פרי פגעה במאמציו, משום שהסנקציות על צפון קוריאה נותרו בעינן – והן מונעות את רוב האפשרויות לקיים קשרים כלכליים ודיפלומטיים עם הצפון. גם הסקפטיות של ביידן כלפי פגישות אישיות עם קים ג'ונג און וההתמקדות של הממשל האמריקני החדש בהפרת זכויות האדם בצפון קוריאה מקשות על מון לקדם פתרונות לסכסוך עם פיונגיאנג.