מנהל מכון גרטנר, פרופ' אלדד קטורזה, דחה אתמול (א') את הביקורות שהופנו כלפי מכון המחקר לאפידמיולוגיה ומדיניות בריאות, וטען כי התחזיות שהציג מבוססות על מודלים מתמטיים, אך הוא לא ממליץ לממשלה כיצד לפעול - אלא היא מחליטה על ההגבלות בהתאם לשיקוליה.
בריאיון לאולפן ynet נשאל קטורזה מדוע השרים וחברי הכנסת טוענים שההחלטות מתקבלות ללא מידע מבוסס, והשיב כי "אנחנו מקבלים מידע ממגוון מקורות וחוקרים אותו על בסיס מודלים שיש ביכולתנו לעשות עם חוקרים מתחומי הביוסטטיסטיקה, ביומתמטיקה ומדעי המחשב. המכון מייצר מודלים שמנבאים על בסיס מגפות קודמות ועל המידע שהתקבל עד כה, ועונה על הסוגיות שנשאל עליהן, כמו התפתחות המגפה, מספר צפוי של חולים קשה וקל, קצב הכפלה, שרשראות הדבקה וכן הלאה".
- בסוף מרץ הצגתם דוח ואמרתם שיהיו 5,000 מונשמים בגל הראשון. זה אפילו לא היה קרוב לזה.
"אנחנו לא יודעים להגיד מה יקרה ואיך יקרה, אלא נותנים תסריטים על בסיס מודלים מתמטיים שאנחנו עושים. לדעתי בזכות המודלים שאנחנו עושים, מקבלי ההחלטות מחליטים החלטות כמו בגל הראשון".
- אתה אומר שעל סמך המודלים שלכם הממשלה מקבלת החלטות. אתה תמיד יכול ללכת לחומרה, ואז זה מלחיץ את הממשלה ואתה עושה סגר כללי. אבל זה לא מודל, אתם צריכים לתת תחזית סבירה שמבוססת על נתונים.
"התחזיות שלנו מבוססות על נתונים ומשקללות הרבה מאוד גורמים, כמו למשל קצב ההכפלה, שינוי בגיל של החולים, מאפיינים של המטופלים וכן הלאה. אנחנו לא יכולים לבוא ולהגיד מה לעשות. אנחנו נותנים תסריטים או מודלים בהתאם למה שידוע לנו. בהתאם למודלים שייצרנו או סיפקנו למקבלי ההחלטות, התקבלו החלטות כמו סגר ומגבלות שהורידו בצורה משמעותית את מספר החולים והנדבקים".
- אתם אומרים באחד הדו"חות שלכם שיש 10,000 חולים שאינם יודעים שהם כאלה. מאיפה המספר הזה?
"כ-8,000 חולים, ובהתאם ליכולת שלנו להעריך את אחוז הבדיקות החיוביות מכלל הבדיקות, את מספר הבדיקות שמבוצעות, אחוז הא-סימפטומטיים וכן הלאה. יש לנו הערכות לכמה חולים קיימים בכל רגע נתון, כמה חולים נדבקים, ואגב התחזיות שלנו די קולעות למטרה כי אנחנו מנבאים בצורה די מדויקת".
קטורזה הדגיש כי "אנחנו לא אומרים לאף אחד מה לעשות. אנחנו גוף מקצועי שעונה על השאלות ששואלים אותנו, נותנים דו"חות מקצועיים ומקבלי ההחלטות עושים עם ההמלצות שלנו או עם הדו"חות המקצועיים שלנו בהתאם לרצונם ולשיקול דעתם שמורכב מהרבה מאוד פרמטרים. הם יכולים לקבל את ההמלצות או לא לקבל אותן. אנחנו לא קובעי מדיניות".
- אתם ממליצים להשאיר את בתי הספר של הקיץ?
"אנחנו לא ממליצים, אנחנו גוף שמספק מידע ותובנות. אין לנו המלצות או החלטות. את ההחלטות מפרשים ואת המסקנות קובעים קובעי המדיניות. אנחנו גוף מקצועי שחוקר מגוון דברים, ואחד התחומים שאנחנו חוקרים זה מגפות בהתאם ליכולות שלנו".
- אז מה הניתוח שלכם נכון לעכשיו? אם המצב נשאר כפי שהוא עכשיו, מה התחזית שלכם לחודש הקרוב?
"אני לא רוצה להיכנס למספרים מדויקים כי זה לא לב העניין, והמספרים תלויים בהרבה מאוד דברים, כמו קצב ההכפלה. אין לי נתונים מדויקים על בסיס הימים האחרונים. מה שאנחנו יכולים להגיד לך זה לפי המגמות, שאם לא יינקטו אמצעים להקטין את קצב ההדבקה, צפויים יותר ויותר חולים. אפשר לראות את העלייה המאוד מהירה בשבועות אחרונים וכתוצאה מכך אחוז החולים הקשים והמתים יהיה בהתאם. לכן אנחנו מתריעים מפני המשמעויות הניצבות במגמות האלה".
- לגבי החורף יש לכם אולי תחזית יותר אופטימית, מדויקת?
"החורף הוא מאתגר כי הוא משלב בתוכו גם את התחלואה הקיימת וגם את התחלואה הנוספת. אנחנו עוסקים בנושא הזה כעת ואנחנו ננתח את המשמעויות של קו-מורבידיות, כלומר תחלואה משולבת של קורונה ושפעת עם תחלואת החורף. יש לכך השלכות משמעותיות על יכולת התפקוד של מערכת הבריאות ואנחנו עוסקים בזה".