הודו דיווחה הבוקר (יום ב') זה היום ה-12 ברציפות על יותר מ-300 אלף נדבקים חדשים בקורונה, שעות אחרי שנודע כי מפלגתו של ראש הממשלה נרנדרה מודי, הסופג ביקורת על ניהול המשבר החריף, נחלה מפלה בבחירות במדינת המחוז מערב בנגל – מפלה העשויה להתפרש כעונש מהציבור על ביצועיו עד כה. לפי הרשויות בהודו, ביממה האחרונה התגלו 368,147 נדבקים חדשים ועוד 3,417 בני אדם מתו מהנגיף. בכך עלה מספר הנדבקים הרשמי בהודו מתחילת המגפה ל-19.93 מיליון ומספר המתים הרשמי ל-218,959, אם כי מומחים מעריכים שבפועל המספרים גבוהים יותר. לפי חלקם, סביר להניח שמספר הנדבקים האמיתי הוא פי חמישה עד עשרה.
הקורונה בעולם – העדכונים האחרונים:
• מומחים למודי: "צריך סגר ארצי"
• 18 הרוגים בשריפה בבי"ח בהודו
• הקלות בצרפת, בדלהי חופרים קברים
• גרמניה במעקב אחרי מתנגדי הסגר
זה שבועיים שהודו מתמודדת עם עומס אדיר על מערכת הבריאות שלה: בבתי החולים אוזל שוב ושוב המקום, כך שחולים נאלצים להמתין כשהם שוכבים על מיטות במדרכות ובכבישים בסמוך למוסדות הרפואיים, ולצוותי הרפואה יש מחסור גדול בחמצן, עד שבחלק מבתי החולים נאלצו להורות למבקשי-טיפול שלא להגיע אליהם אם אין באפשרותם להביא איתם מכל מלא בחמצן מהבית. כמו לאורך כל השבוע שעבר, מהודו ממשיכות להגיע תמונות של שריפת גופות במתקני שריפה מאולתרים שהוקמו, בין השאר בפארקים ובמגרשי חניה, אחרי שבמשרפות המסורתיות שבהן נפרדים מהמתים אזל המקום.
לפחות 11 ממדינות המחוז והטריטוריות שמהן מורכבת הודו מקיימות בימים אלה הגבלות קורונה – מסגרים כוללים ועד עוצר לילי – אבל הממשלה הפדרלית של מודי עומדת לעת עתה בסירובה להטיל סגר על הודו כולה, מחשש שלכלכלת המדינה ייגרם נזק כבד מנשוא. בימים האחרונים גובר הלחץ על הממשלה להטיל סגר כזה. "העמדה שלי היא שרק הוראה לכל תושבי הודו להישאר בבית והכרזה על מצב חירום יעזרו לטפל במצב הבריאותי הנוכחי", צייץ הלילה בטוויטר בהרמר מוקהרג'י, אפידמיולוג מאוניברסיטת מישיגן. "מספר החולים הפעילים הולך וגדל, לא רק מספרם של הנדבקים החדשים. אפילו מספר החולים הפעילים בהודו כעת הוא סביב 3.5 מיליון בני אדם".
בהודו הולכת וגוברת בימים האחרונים הביקורת על מודי ועל מנהיגיה האחרים של המדינה, בשל העובדה שבמשך שבועות הם אפשרו לקיים פסטיבלים המוניים, טקסים דתיים רבי-משתתפים ועצרות פוליטיות גדולות, שבהן השתתפו אפילו הם עצמם, למרות שברקע כבר ניכר כי מספר הנדבקים בנגיף הולך וגדל. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה בסוף השבוע כי צוות מדענים-מייעצים שהוקם על-ידי ממשלת מודי הזהיר את מנהיגי המדינה כבר בתחילת מרץ שזן חדש ומידבק בהרבה של קורונה הולך ומתפשט במדינה, אותו זן שכעת מוכר בעולם בשם "הווריאנט ההודי". לדבריהם למרות האזהרות הממשלה הפדרלית לא נאותה להטיל הגבלות חריפות כדי לעצור את התפשטות הנגיף, ובמקום זה אפשרה למיליונים להשתתף באירועי הענק. רוב המשתתפים בהם לא עטו מסכות.
אסון הקורונה שפוקד כעת את הודו הוא המשבר הקשה ביותר שאיתו התמודד מודי מאז עלייתו לשלטון ב-2014, ובעולם ממתינים לראות איזו השפעה תהיה לכך על עתידו הפוליטי. ייתכן שסימן ראשון למחיר פוליטי שהוא עשוי לשלם הגיע אמש בבחירות המקומיות במדינת מערב בנגל, שבהן ספגה המפלגה ההינדית הלאומית שלו BJP הפסד מהדהד, כשהשיגה רק 77 מושבים לעומת 213 של מפלגת "קונגרס טרינמול הודו". למרות קמפיין עיקש לא הצליחה BJP לסלק מתפקידה את ראשת הממשלה המקומית ממטה בנרג'י. היא גם לא הצליחה להשיג ניצחון בשתי מדינות בדרום הודו – טמיל נאדו וקראלה. לצד זה ניצחה BJP במדינת המחוז אסאם, וברית שלה עם מפלגות אזוריות אחרות הובילה אותה לניצחון בטריטוריה המאוחדת פונדיצ'רי.
התוצאות הלא-מרשימות של BJP, במיוחד במערב בנגל, מציבות כעת את מודי בעמדה חלשה מבעבר, אבל הבחירות הפדרליות הבאות ייערכו רק ב-2024, וכהונתו מובטחת עד אז. "ה-BJP איבדה מכוחה ככל שהמגפה התפשטה", אומר הפרשן הפוליטי נילנג'אן מוקהופדהיי, "והתוצאות במערב בנגל ללא ספק יחלישו את מודי, אבל צריך ללמוד אותן לעומק כדי להבין עד כמה השפיע עליהן הטיפול של BJP במשבר הקורונה". אחרי הניצחון במערב בנגל יצאו אמש תומכים של מפלגת "קונגרס טרינמול הודו" לחגוג – רבים מהם ללא מסכות ותוך התעלמות מההנחיה לשמור על ריחוק חברתי.
רק כ-10% מאוכלוסיית הודו קיבלו עד כה מנת חיסון ראשונה נגד הקורונה, ורק כ-1.5% קיבלו את שתי מנות החיסון, המספקות הגנה מרבית. אף שביום שבת פתחה הודו את קמפיין החיסונים שלה לכל מי שמלאו לו 18, בפועל היא מתמודדת עם מחסור בחיסונים, ומכיוון שרבים מהם נמכרים למרפאות פרטיות, כאלה שרק מי שיש להם די כסף יכולים להרשות לעצמם לקבל טיפול בהן, מורגש אי-שוויון חריף ביכולת להשיג את החיסון. אתמול חתמו מנהיגי 13 מפלגות אופוזיציה על מכתב שבו קראו לראש הממשלה מודי להשיק מבצע ארצי של חיסונים בחינם, אחרי שכמה מדינות בהודו הודיעו כי לא יוכלו לפתוח את מבצע החיסונים שלהן לבני 18 ומעלה כפי שהכריזה הממשלה הפדרלית. המחסור בחיסונים בהודו צורם-במיוחד בהתחשב בעובדה שמדובר ביצרנית החיסונים הגדולה בעולם.
בינתיים ממשיך הסיוע הבינלאומי לזרום להודו. בריטניה הודיעה כי תשלח עוד 1,000 מכשירי הנשמה, ומחר צפוי ראש ממשלתה בוריס ג'ונסון לשוחח עם מודי בטלפון. מנגד, גם שווייץ ואיראן הצטרפו לרשימת המדינות הסוגרות את גבולותיהן בפני הבאים מהודו, בצל החשש שאלה יביאו איתם את הווריאנט ההודי. הרשימה הזו כוללת כבר לפחות 17 מדינות.