משרד ההגנה האיראני פרסם הבוקר (יום א') תמונות ראשונות מטקס ההלוויה של מוחסן פחריזאדה, מדען הגרעין הבכיר שחוסל ליד טהרן ביום שישי בפעולה המיוחסת לישראל. בתמונות ממקדש בעיר משהד נראים אנשי דת מכונסים סביב ארון מתים שעליו מתנוססים תמונתו של פחריזאדה ודגל איראן.
החיסול באיראן – עדכונים אחרונים:
• הנקמה תגיע מדרום? / רון בן ישי, פרשנות
• אלמנת המדען: "משאלתו למות מות קדושים התגשמה"
• השחרור לפני החיסול: "המרגלת" והבעל הישראלי
• האיחוד האירופי: החיסול הוא פשע
כמו במקרה של מפקד כוח קודס של משמרות המהפכה קאסם סולימאני, שחוסל על-ידי ארה"ב בתחילת השנה בעיראק, טקסי הלוויה של פחריזאדה יימשכו יותר מיום אחד: גופתו תועבר בין כמה מקדשים שיעיים, והוא ייקבר רק מחר.
בינתיים ממשיכים להגיע מאיראן איומים בנקמה. במאמר דעה שפורסם הבוקר בעיתון "קהיאן", המזוהה עם המחנה השמרני הקיצוני במדינה, נקראים מנהיגי הרפובליקה האיסלאמית לתקוף את חיפה אם ישראל היא שביצעה את החיסול. במאמר, שנכתב על-ידי סדוללה זאריי, נקרא המשטר האיראני להרוס מתקנים חיוניים "וגם לגרום לנפגעים רבים בנפש". נטען בו כי תגובותיה של איראן עד כה למקרים שבהם לפי החשד ישראל היא שחיסלה אנשי משמרות המהפכה בסוריה לא הרחיקו לכת מספיק כדי להרתיע את הממשלה בירושלים.
במאמר נכתב כי פגיעה בחיפה והרג אנשים רבים "ללא ספק יובילו להרתעה, מפני שארה"ב והמשטר הישראלי וסוכניו אינם מוכנים בשום אופן להשתתף במלחמה ובעימות צבאי". עוד כתב המחבר כי התקפה על חיפה צריכה להיות גדולה יותר ממתקפת הטילים הבליסטיים שביצעה איראן נגד הכוחות האמריקניים בעיראק אחרי חיסול סולימאני בינואר. המתקפה ההיא, אף שגרמה לפציעות – קלות יחסית – בקרב הכוחות האמריקניים, נתפסה כסמלית בעיקרה, וככזו שנועדה לפטור את איראן מהצורך להגיב באופן חריף יותר, שיצית מלחמה ממשית בינה לבין וושינגטון.
"מוות לישראל" בפרלמנט בטהרן
בהחלט ייתכן כי במאמר בעיתון האיראני מוזכרת דווקא חיפה בשל המפעלים הכימיים הממוקמים בה. מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה, שאיראן היא הפטרונית הראשית של ארגונו, הזכיר בשנים האחרונות פעמים רבות את האפשרות לתקוף את המתקנים האלה בחיפה.
"קהיאן" הוא עיתון שתפוצתו באיראן אינה גדולה, אבל העורך הראשי שלו, חוסיין שריאטמדרי, מונה לתפקיד על-ידי המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי, ובעבר הוא תואר כיועצו.
היום נערכה בפרלמנט האיראני ישיבה בדלתיים סגורות בנוגע לחיסולו של פחריזאדה, ואחריה הצהיר יושב ראש הפרלמנט, מוחמד באקר קליבאף, כי יש לגרום לאויבי איראן להצטער על כך שחיסלו את פחריזאדה. "האויב הנפשע לא יתחרט על החיסול אלא אם יספוג תגובה חזקה", אמר היו"ר ברדיו הממלכתי של איראן. במהלך הישיבה בפרלמנט קראו המחוקקים: "מוות לאמריקה! מוות לישראל!". בישיבה זו הם החלו לדון בהצעת חוק שתמנע ביקורים ובדיקות של פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית.
מת אחד משומרי הראש
פחריזאדה, נזכיר, כונה על-ידי רבים "אבי תוכנית הגרעין האיראנית" ותואר על-ידי "ניו יורק טיימס" כיעד מספר 1 של המוסד הישראלי. הוא חוסל ביום שישי אחר הצהריים (שעון ישראל) בעת שנסע במכונית משוריינת בעיר אבסארד שממזרח לטהרן, וב"ניו יורק טיימס" דווח כי ישראל היא שעומדת מאחורי החיסול. מנהיגי איראן מיהרו להפנות אצבע מאשימה לירושלים והבטיחו נקמה קשה.
החיסול בא בצל המתיחות הגבוהה בין איראן לישראל ולארה"ב בימים שנותרו לממשלו של טראמפ. לאחרונה דווח שטראמפ שקל לתקוף את מתקן הגרעין האיראני בנתנז, בעקבות דו"ח הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית שלפיו טהרן ממשיכה להעשיר אורניום מעבר למותר לה ולהפר את תנאי הסכם הגרעין – הפרות שהיא עושה בתגובה לפרישה האמריקנית ממנו. לפי הדיווחים בכירי ממשלו של טראמפ הצליחו להניא אותו מתקיפה, אך בצל החשש מפעולה כלשהי של טראמפ בשבועות האחרונים שלו בבית הלבן, איראן הזהירה את בעלות בריתה באזור וקראה להן לשמור על כוננות.
פחריזאדה נחשב לאחד המדענים הבכירים בתחומו באיראן, ועמד בראש "פרויקט עמאד", שלפי ישראל והמערב מטרתו הייתה לפתח נשק גרעיני. הפרויקט נסגר אמנם ב-2003, אך נתניהו טען בנאומו לפני שנתיים – אז חשף את "ארכיון הגרעין הסודי" של איראן – כי פחריזאדה המשיך לקחת חלק מרכזי בתוכנית הגרעין האיראנית ובניסיונותיה לפתח נשק גרעיני. "תזכרו את השם הזה", אמר אז נתניהו.
במהלך החיסול נפצעו גם כמה משומרי ראשו של פחריזאדה, ובתקשורת האיראנית דווח היום כי אחד מהם מת מפצעיו.