הבלוג הפוליטי האמריקני "תיקון עולם" דיווח הבוקר (שבת) כי במסגרת העסקה לשחרורה של הישראלית מסוריה, הסכימה ישראל לממן ביותר ממיליון דולר רכישה ברוסיה של חיסוני "ספוטניק" נגד קורונה, כדי שיועברו לידי משטר אסד. על פי הדיווח, גורם ישראלי שמעורה בפרטים חשף כי ישראל רכשה מרוסיה כמה מיליוני מנות חיסון עבור אזרחי סוריה.
לפי הדיווח, זהו החלק שנאסר לפרסום במסגרת העסקה - ונשמר בחשאי בשל "דרישה רוסית" במהלך המשא ומתן עם ישראל. בכירים בישראל אמרו אתמול כי למרות שישראל רצתה לפרסם זאת, הרוסים דרשו להימנע מכך משיקולים שלהם, וכי מבחינת ישראל כלל לא הייתה מניעה לפרסם את הדברים. הדבר הובא לידיעתם של שרי הממשלה בישיבה שבה אישרו את פרטי העסקה, ובה גם נדרשו לחתום על הסכמי סודיות שאוסרים עליהם לדבר על פרטי העסקה.
על פי ההערכות, ישראל שילמה לרוסיה כ-5 מיליון שקלים על החיסונים. את החיסונים רוסיה תספק לסוריה, ואין מדובר בחיסונים ממלאי ישראלי ולא בחיסונים שיגיעו מהחברות "פייזר" ו"מודרנה" שעימם חתמה ישראל על חוזים.
סוריה, מצידה, הכחישה את הדיווח. גורם רשמי צוטט בעילום שם בסוכנות הידיעות הממלכתית סאנא אומר כי "אין בעסקה סעיף סודי של רכישת חיסונים על ידי הכיבוש הישראלי. קידום הידיעה השקרית הזו פוגע בפעולה של שחרור האסירים מבית הכלא, זה ניסיון לצייר את ישראל כמדינה הומניטרית שאינה כובשת אדמה ערבית ומבצעת פשעים נגד העמים הפלסטיני, הסורי והלבנוני".
גורם מדיני בכיר דחה אתמול את הביקורת על ההסכמה הישראלית לעסקה ואמר כי "צריך להסתכל על מכלול היחסים עם רוסיה. על העובדה שישראל נדרשה כאן למחווה הומניטרית בתמורה להחזרת הישראלית וכי בסך הכל מדובר במחווה גם לרוסים, שמילאו תפקיד חשוב בתיווך בין המדינות".
ראש הממשלה בנימין נתניהו הספיק לשוחח אתמול עם אמה של הישראלית שהוחזרה מסוריה, ובלשכתו ציינו כי האם הודתה על המאמצים שנעשו להשבת בתה. מלשכת רה"מ נמסר כי "ראש הממשלה ביקש לחזק אותה ואת משפחתה ואמר שישראל תמיד תפעל להחזיר את אזרחיה".
גורמים ביטחוניים מתחו ביקורת על ההודעה שיצאה מלשכתו של נתניהו, ואמרו כי היא פוגעת במאמץ לשמור על הקטנת האירוע - ואף עלולה לגרום להעלאת המחיר בפעם הבאה שישראל תידרש לעסקאות חילופים. הגורמים זעמו על הניסיון של נתניהו לנכס לעצמו את העסקה, ואמרו כי המגעים נוהלו בעיקר על ידי משרד הביטחון בערוצים צבאיים, וכי והעסקה הייתה נסגרת גם בלי שיחות הטלפון של נתניהו.
במסגרת העסקה הסכימה ישראל להחזיר לסוריה שני רועי צאן, ולקצר באמצעות חנינה מהנשיא ריבלין את עבודות השירות שנגזרו על ניהאל אל-מקת ממג'דל שמס, אחותו של "זקן האסירים הסורים" שנידונה לשלוש שנות מאסר על תנאי בשנה שעברה לאחר שהורשעה במעקב וצילום של חיילי צה"ל בגבול.
מוקדם יותר אתמול צייץ חבר הכנסת אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) כי "בשבוע שעבר העליתי בכנסת דרישה לאפשר הכנסה של אלפי חיסונים לעזה ולהעביר חיסונים לפלסטינים בגדה מהמלאי הגדול שיש בישראל (אחריות של כוח כובש). האם חייבים להמתין שיהודי/ה יחצה את הגבול לעזה כדי לזכות בחיסון? אפשר אחרת. זה החוק הבינלאומי וזה אנושי. מדובר באותו שטח אפדמיולוגי רציף".