ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי קרא היום לאזרחיו להתחסן ולגלות זהירות מרבית, לנוכח "סופת הקורונה" שסוחפת את המדינה. בימים האחרונים הפכה הודו למוקד הקורונה העולמי. היממה האחרונה הייתה הרביעית ברציפות שבה הודו שוברת שיא במספר הנדבקים העולמי. היום דיווחה הודו על 349,691 נדבקים חדשים. עוד 2,767 מתו מהנגיף.
יותר מ-1.3 מיליארד תושבים חיים בהודו. הממשלה הצליחה להתמודד עם הגל הראשון של הקורונה, אך מאז גילתה שאננות והסירה הגבלות מוקדם מדי. כעת הגל השני של המגפה מכה בה באכזריות: בחודש האחרון מספר הנדבקים היומי זינק פי 8, ומספר המתים ביממה זינק פי 10. לפי הנתונים הרשמיים מספר הנדבקים הכולל בהודו הגיע ל-16.96 מיליון, ומספר המתים עלה ל-192,311. המומחים מעריכים שבפועל מספר החולים והמתים גבוה בהרבה - גם לאור העובדה שחולים רבים מתים מהנגיף עוד לפני האשפוז בבית החולים.
בתי החולים בדלהי ובאזורים אחרים ברחבי הודו סובלים ממחסור כבד במיטות ובבלוני חמצן, ונאלצים לסרב לקלוט חולים. מוהאן שארמה, נערה בת 17 שהמתינה עם אביה בתור מחוץ לבית חולים בצפון הודו, סיפרה שהאב לא שרד את ההמתנה: "הוא התנשם בכבדות, הסרנו את המסכה מהפנים שלו והוא בכה ואמר 'תצילו אותי, בבקשה תצילו אותי'. לא יכולתי לעשות דבר. פשוט הסתכלתי עליו מת".
וידהאיה דבי, בת 70, הייתה אמורה להתאשפז במחלקת טיפול נמרץ בניו דלהי. בבית החולים לא נשאר מקום וכעת היא נמצאת מחוץ למקדש סיקי. היא וחולים רבים שזקוקים לחמצן הגיעו במכוניות למקדש, ומונשמים בזכות בלונים שמספק ארגון סיוע מקומי. "הגעתי לכאן בגלל שלא קיבלתי עזרה בשום מקום אחר", אמר מאנוז' קומאר, בנה של דבי.
בארגון הסיוע Khalsa Help International אומרים שהם החלו לסייע באספקת החמצן לחולים לפני שלושה ימים, כשהמצב בניו דלהי התחיל לצאת משליטה. "אנשים מתים ברחוב, בגלל זה התחלנו את זה", אומר רומי, שעומד בראש הארגון.
בצל החשש שהמצב יתפתח למשבר הומניטארי, בתי החולים והרופאים זעקו לעזרה ואמרו שאין באפשרותם להתמודד עם העומס. מחוץ לבתי החולים ניתן לראות תושבים מביאים אלונקות ובלוני חמצן - שאותם הם ממלאים בעצמם - ומתחננים לרשויות שיקלטו את החולים. "בכל יום זה אותה סיטואציה – נשאר לנו חמצן שמספיק לשעתיים, אנחנו מקבלים מהרשויות רק הבטחות", אמר אחד הרופאים על המחסור הקשה בשיאו של הגל השני.
אספקת בלוני החמצן לחולי הקורונה הפכה למשימה לאומית: צבא הודו משתמש ברכבות ומטוסים להעביר בלוני חמצן מאזורים מרוחקים לערים שבהן התחלואה משתוללת. בנוסף תגיע להודו "רכבת אווירית" של אספקת חמצן מגרמניה, סעודיה, סינגפור ומדינות נוספות. משרד הבריאות ההודי הודיע שיותר מ-500 מחוללי חמצן יישלחו לבתי חולים ממשלתיים.
אנתוני בלינקן, מזכיר המדינה האמריקני, אמר שארה"ב מודאגת מאוד מגל התחלואה האדיר בהודו, ותשלח סיוע למדינה. גם השכנה פקיסטן, יריבתה של הודו, הציעה סיוע רפואי. ראש הממשלה אימראן חאן אמר שהוא מתפלל לשלומם של חולי הקורונה בהודו.
בחודש פברואר הכריזה הממשלה הפדרלית של מודי שהיא הצליחה לבלום את המגפה. באותה תקופה מספר המאומתים עמד על כ-10,000 ליממה. הודו האמינה שהמגפה מאחוריה. הרשויות הסירו הגבלות ואישרו לקיים התקהלויות. התושבים לא גילו זהירות – ובמקביל החל להתפשט במדינה וריאנט מדבק במיוחד.
"היינו מלאי ביטחון אחרי שנאבקנו בהצלחה בגל הראשון - אבל הסופה הזאת טלטלה את האומה", אמר ראש הממשלה מודי. הוא תולה תקוות במבצע החיסונים - אך המומחים מדגישים שכדי לנצח את הגל השני של הקורונה צריך להגביר באופן דרמטי את קצב החיסונים. הודו חילקה עד כה קרוב ל-141 מיליון חיסונים לקורונה.
בשבוע החולף בהודו אובחנו יותר משני מיליון נדבקים בקורונה – עלייה של 58% לעומת השבוע הקודם. באזור קשמיר הודיעו אתמול על הגבלות חדשות ועל סגר בסופי השבוע. הסגר בבירה דלהי, שאמור היה להסתיים מחר, הוארך בשבוע נוסף. לפי הנתונים המחרידים, בכל ארבע דקות מת בדלהי חולה קורונה.