מתנגד המשטר הבלארוסי רומן פרוטסביץ', שסערה עולמית התעוררה בעקבות ההחלטה של מינסק להסיט מטוס נוסעים ממסלולו כדי לעצור אותו, הופיע אחר הצהריים (יום ב') במסיבת עיתונאים, והצהיר כי מצבו טוב, כי איש לא היכה אותו או התעלל בו – וכי הוא מבין את ה"נזק", כלשונו, שעשה לארצו. הוא טען כי הוא מרגיש "נפלא". באופוזיציה הבלארוסית מיהרו לפטור את הדברים ולהדגיש שפרוטסביץ' מסר את ההצהרה תחת לחץ ואיומים מצד משטרו של הרודן אלכסנדר לוקשנקו.
פרשת בלארוס והמטוס – עוד כותרות:
• פרוטסביץ': "מכבד את לוקשנקו"
• "איום הפצצה" נשלח רק אחרי הסטת המטוס
• הורי פעיל האופוזיציה: "מתחננים לעזרה, יהרגו אותו"
• הרודן, אירופה הרכרוכית והסכנה לישראלים / נדב איל
הפרשה, נזכיר, החלה בחודש שעבר: פרוטסביץ', מתנגד משטר ידוע החי בגלות בפולין, עלה לטיסה מסחרית של חברת "ריינאייר" מאתונה בירת יוון לווילנה ברית ליטא, ובדרך חלף המטוס בשמי בלארוס. מעט לפני צאתו מהמרחב האווירי הבלארוסי, כשכבר היה קרוב לווילנה, הורו לו הרשויות במינסק לשוב על עקבותיו ולנחות בבירה הבלארוסית, בטענה שמטען חבלה הוטמן במטוס. לאחר הנחיתה נערכו "בדיקות" למטוס ולנוסעיו, ובסיומן נעצרו מתנגד המשטר פרוטסביץ' בן ה-26 ובת זוגו הרוסייה סופיה ספגה בת ה-23. המטוס הורשה להמשיך בדרכו לווילנה בלעדיהם. במערב האשימו מיד כי מדובר היה במעשה "פיראטיות" וב"טרור של מדינה", וטענו כי בלארוס השתלטה על מטוס נוסעים תמים בכוונה תחילה רק כדי לעצור את פרוטסביץ' ולנקום בו.
בלארוס מצדה טענה כי פעלה משום שקיבלה הודעת דואר אלקטרוני שבה אנשים שהזדהו כפעילי חמאס איימו לפוצץ את המטוס במחאה על התמיכה של האיחוד האירופי בישראל. בחמאס הכחישו בתוקף את הדברים. מדינות המערב האשימו את בלארוס בשקר, והאיחוד האירופי מיהר להתכנס כדי לקדם סנקציות על בלארוס, בכלל זה על מקורביו של הרודן לוקשנקו. שלל חברות תעופה זרות חדלו מלטוס בשמי בלארוס בדרכן מזרחה ומערבה, ובמקום זאת החלו לבצע תמרונים סביבה.
במסיבת העיתונאים היום אחר הצהריים ישב פרוטסביץ' לצד ארבעה נציגי ממשל, שניים מהם במדים, והצהיר כי לא אילצו אותו לשתף פעולה עם הרשויות וכי מצבו הבריאותי טוב. "הכול בסדר איתי, אף אחד לא היכה אותי, אף אחד לא נגע בי. אני מבין את הנזק שגרמתי לא רק למוסדות המדינה, אלא גם לארץ בכללותה. עכשיו אני רוצה לעשות כל מה שביכולתי כדי לתקן את המצב". "אני לא בוגד באף אחד", אמר, "אני עוזר למדינה שלי".
פרוטסביץ' הופיע בציבור כבר כמה פעמים מאז מעצרו, וגם אז הוא טען כי הוא מודה בפשעים שמייחס לו המשטר וכי איש לא מפעיל עליו לחץ. פרנק ויאנקורקה, יועץ בכיר למנהיגת האופוזיציה הבלארוסית הגולה סבטלנה טיחנובסקאיה, אמר הערב כי האירוע שבו הופיע היום פרוטסביץ' איננו מסיבת עיתונאים אלא סצנה של קפקא או אורוול. "לא משנה מה הוא אומר, בואו לא נשכח: הוא בן ערובה, והמשטר מציג אותו לראווה כשלל-ניצחון", אמר ויאנקורקה.
הבהלה במטוס: ציפה לעונש מוות
הרודן לוקשנקו, נזכיר, שולט ביד ברזל בבלארוס כבר 26 שנה, ובאוגוסט שעבר נשקף לו בבחירות האיום הפוליטי הגדול ביותר שידע מאז עלייתו לשלטון. למרות זאת הוא הוכרז כמנצח, ובאופוזיציה טענו כי הניצחון הושג בזיופים. המוני בלארוסים יצאו בעקבות זאת לרחובות למחאת ענק שכמותה לא חוותה המדינה מאז צאתה לעצמאות בתחילת שנות ה-90.
כוחות הביטחון של לוקשנקו ניסו לדכא את ההפגנות ביד קשה, ואלפי מפגינים נעצרו וספגו מכות בבתי הכלא. בעקבות הדיכוי הטילו מדינות במערב סנקציות על בלארוס כבר אז, ופעילי אופוזיציה, בהם מנהיגת מתנגדיו של לוקשנקו סבטלנה טיחנובסקאיה, ברחו מהמדינה והחלו לפעול נגד לוקשנקו מהגלות.
פעיל האופוזיציה העצור פרוטסביץ' נמנה עם מייסדי NEXTA – ערוץ טלגרם שמשמש ככלי תקשורת מרכזי של האופוזיציה בבלארוס, ושסייע בארגון הפגנות נגד לוקשנקו. עדי ראייה סיפרו כי בדרך לנחיתה של מטוס "ריינאייר" במינסק בחודש שעבר, אחרי שהמטוס נאלץ לסטות ממסלולו, הבין פרוטסביץ' מה הגורל הצפוי לו: הוא מיהר להעביר חפצים לבת זוגו, נראה מבוהל – והצהיר כי מחכה לו גזר דין מוות.
מלבד פרוטסביץ' וחברתו, ליעד הסופי בווילנה לא הגיעו עוד שלושה נוסעים שהיו בטיסה, ויש חשד שמדובר בסוכנים חשאיים, אולי אנשי ה-KGB הבלארוסי, שעקבו אחרי פרוטסביץ', אפשרו את לכידתו – ואז נשארו בבלארוס.