התרגשות לצד קשיי הסתגלות לשגרה החדשה – וחששות מסגר נוסף. גל ההקלות השלישי יצא לדרך, ובמסגרתו הותרו אתמול (א') שלל אירועים ופעילויות, בעיקר למתחסנים ומחלימים. תלמידי כיתות ז'-י' חזרו לבתי הספר ברוב היישובים, הסטודנטים הורשו לחזור לאוניברסיטאות, אירועי תרבות וספורט גדולים הותרו, בתי המלון הורשו לפתוח את חדרי האוכל שלהם – וגם המסעדות וגני האירועים נפתחו סוף-סוף.
גליה אביחיל-דניאל, בעלי קפה אביחיל בירושלים, סיפרה על שעבר עליה ביום הראשון של פתיחת בית הקפה. "מאוד התרגשתי וחיכיתי, בקושי ישנתי בלילה", העידה. "היו דפיקות לב כאילו פתחתי את העסק בפעם הראשונה לפני 13 שנים, אבל גם היה מאוד מבלבל. ההנחיות לא היו ממש ברורות ולא ידענו מה לעשות במקרה שמישהו שלא מחוסן ויושב בחוץ ורוצה להיכנס לשירותים. יש את הדברים הקטנים שלא חושבים עליהם ופתאום כשזה קורה, עולות הסוגיות האלה".
שגרת קורונה חדשה – סיקור נרחב ב-ynet:
• תלמידי ז'-י' חזרו: "הכי התגעגעתי למורים"
• סוף למדידות החום: המדריך להקלות
• מאות גנים בבידוד: "סיוט, הילדים מבולבלים"
• נחתו בלי אישור מוועדת החריגים: "היחס היה נורא"
על רקע קריאותיהם של מומחי הבריאות להקפיד על הכללים כדי למנוע גל תחלואה נוסף, אביחיל-דניאל מספרת שלפחות בעסק שלה – הכללים נאכפים היטב. "אנחנו בודקים בכניסה כל אחד שנכנס אם יש לו תו ירוק אן תעודת מתחסן, ואנשים גם מקפידים מאוד".
בעלת בית הקפה הירושלמי סיפרה כי לא רק היא התרגשה רבות לפני הפתיחה, אלא גם הלקוחות שלה. "היו המון טלפונים בבוקר של אנשים ששאלו ורצו להזמין מקומות ישיבה. זה קצת מלחיץ כי הייתי בלי הטבח שלי, הוא הודיע שהוא נשאר בבית עד יוני בגלל החל"ת, ורוב המלצרים חדשים. הייתי צריכה ללמד אותם את העבודה מההתחלה".
היא ציינה כי לקוחות בית הקפה "היו כל כך נחמדים והשאירו טיפים מאוד 'שמנים'. הם אמרו שהיה מצוין ונפלא ואין שולחן שלא עף על האוכל והשירות. היה אפשר לראות כמה אנשים היו צמאים לחזור לזה". אביחיל-דניאל אומרת שהיא אופטימית בגלל מבצע החיסונים הנרחב. "החיסונים באמת עושים את העבודה. בשונה מהפעמים הקודמות, יש שיעור התחסנות מאוד גבוה – ואם כולם ישכילו לשמור על הכללים ולשמור על מתווה של כל עסק ועסק, אני נוטה להאמין שלא ניכנס לעוד סגר".
גם אולמות האירועים נפתחו לנושאי תו ירוק, עם החרגה קטנה של 5% מהמשתתפים שיוכלו להיכנס לאחר בדיקת קורונה. מני הרמן, בעל גן אירועים "אלכסנדר" בעמק חפר וחבר התאחדות בעלי הגנים והאולמות, העיד על ההתרגשות רבה עם קיום החתונה הראשונה שם אחרי חודשים ארוכים. "היה כל כך מרגש", סיפר. "זה הרגיש אפילו משונה לחזור לשגרה. האורחים הגיעו נרגשים מאוד לאירוע עם תעודות המתחסן ויכלו לחגוג סוף-סוף עם הזוג את החתונה. מבחינת האורחים זו הייתה סיבה למסיבה. אם בעבר כשאנשים היו מקבלים הזמנה לחתונה הם היו מתלבטים, היום הם רק חיכו להגיע אליה".
הוא הוסיף: "אנשים הגיעו עם התעודות והצבנו סדרנים שיאכפו בכניסה את התו הירוק. הזוג היה מאוד אחראי והסביר את נושא התו הירוק לאורחים ומי שלא התחסן והוזמן לאירוע, הציג בדיקת קורונה שלילית".
"אני לא חושש מסגר רביעי כי יש חיסונים", אומר הרמן. "אם לא היו חיסונים, אולי לא הייתי פותח כי גם לנו אין כוח לזה אבל כשרואים את כמות המתחסנים ואת כמות התחלואה שיורדת, מבינים שהפעם זה רציני ויימשך לאורך זמן. היום התחלנו להרגיש את האור בקצה המנהרה בישראל".
שף קונדיטור קרן קדוש, בעלי קפה "קדוש" בירושלים, סיכמה את היום הראשון של החזרה לשגרה: "לראות את המקום חוזר להיות כמו בית קפה עם אנשים שיושבים בחוץ זה היה מרגש עד כמעט לא ייאמן. כמו תחילת שנת הלימודים. כל התקופה הזו היא קצת הזיה בעיניי, זה נראה כמו משהו שהוא לא מציאותי".
"היה מפוצץ, אנשים היו מקסימים, חיבקו אותנו ואיחלו לנו בהצלחה", סיפרה קדוש. "אנשים הבינו שאנחנו במתכונת מצומצמת כי כדי לשמור על התו הירוק פתחנו רק בחוץ – כי לא מצאנו מישהו שיוכל לאכוף את התו הירוק".
למרות ההתרגשות מהפתיחה, קדוש אינה אופטימית ומתכוננת כבר לסגר רביעי. "אין לנו בכלל ספק שזה יגיע כי מקדם ההדבקה כבר גבוה ואנחנו שומעים על הרבה אנשים שנדבקו וחלו".
דוד אלמקייס, מבעלי מסעדות "מונטנה" ו"דוד ויוסף" בתל אביב, סיפר על הקשיים בפתיחה לצד ההתרגשות. "היה קשה כי לא הצלחתי לפתוח את כל העסקים שלנו. עדיין חסר לנו צוות ולא ברור לנו עד הסוף כל ההנחיות של התו הירוק. קשה לפתוח עסק ועד אתמול בשמונה וחצי בערב לא היה ברור מה המתווה. אין לנו מדינה מסודרת שנותנת לנו זמן התארגנות".
"אנשים התגעגעו מאוד והיו הרבה טלפונים", הוסיף אלמקייס. "אנשים חיכו לשבת בחוץ. היה מישהו שנישק את השולחן כמו שאנשים שמגיעים לארץ ומנשקים את האדמה, אז נישקו שולחן. המסעדות היו מלאות והייתה נהירה המונית למסעדה".
הנשיא במופע: "לא ניתן לעצור את אש היצירה"
גם אלמקייס כמו רבים אחרים פסימי לגבי ההמשך וחושש מסגר נוסף. "היום שר הבריאות אמר שאולי בפסח יהיה סגר, אז מה נשתנה הלילה הזה מכל הלילות? אנחנו פותחים ואם ירצה הגורל, נצטרך לסגור באפריל".
במסגרת גל ההקלות הותר כאמור גם קיום אירועי תרבות וספורט וכנסים, שייפתחו אף הם רק למחוסנים ומחלימים. במבנה סגור יוכלו לשהות עד 500 בני אדם, ובשטח פתוח – עד 750 בני אדם. באולם או באצטדיון עם יותר מ-10,000 מושבים תותר כניסתם של 1,000 בני אדם במבנה סגור, ועד 1,500 במקום פתוח.
אחד מהאירועים הללו נערך אמש בבית הנשיא בירושלים. הנשיא ראובן ריבלין אירח שם לצד שר התרבות חילי טרופר, לרגל יום האישה הבינלאומי שיחול היום, את המופע "נשים יוצרות תיאטרון ישראלי".
מדובר בהפקה משותפת של "הבימה" והתיאטרון העירוני בחיפה, ובו השתתפו בין היתר מיקי קם, סנדרה שדה, רובי פורת שובל, אסתר ראדא, רוני דלומי, דפנה דקל, ליהי קורונובסקי, לימור עובד, בוניאל עופרי, רוני הדר, רודי ביינסיין, דניאל אוניאמי, מתן שביט ומור פרנק.
"אם יש דבר שהשנה האחרונה הוכיחה לנו מעל לכל ספק, הוא שעולם התרבות והאומנות איננו מותרות, אלא צורך נדרש ובסיסי בחייו של כל אדם", אמר הנשיא לפני תחילת המופע. "השנה הזו גילתה לנו שכמו שאי אפשר לעצור את מהלך החיים ואת נפש האדם, כך אי אפשר לעצור את היוצרים ואת אש היצירה".
התרגשות נרשמה אתמול גם בקרב הילדים בכיתות ז'-י' שחזרו לבתי הספר, ביישובים ירוקים, צהובים וכתומים גבוליים. "הכי התגעגעתי למורים", סיפרה נועה שמש, תלמידת כיתה ט' בתיכון קריית חיים. "יש כמה מורים שאנחנו באמת מחוברים אליהם רגשית". אחרי חודשים ארוכים מול הזום הוסיפה נועה: "בזום אתה מתמקד פחות בלמידה, ויותר בזה שאתה בבית. בבית הספר אתה יותר מתמקד במורים, במה שהם מלמדים, יותר לומד. באמת שזה יותר טוב לחזור".
לצד ההתרגשות הרבה, מומחי הבריאות מזהירים כאמור מהשלכות של הפתיחה הנרחבת של המשק. בריאיון לאולפן ynet אמר אתמול פרויקטור הקורונה פרופ' נחמן אש כי "זה לא נגמר, אנחנו צריכים להמשיך ולהיזהר, לשמור גם על מסכות ומרחק. יש לנו דרך עד שזה ייגמר". פרופ' לא שלל אפשרות של סגר רביעי, ואמר: "ברור לכולם וגם לראש הממשלה שצריך להמשיך להקפיד ולהישמר, ושאם לא נעשה את זה יכולה להיות התפרצות של תחלואה נוספת".
פורסם לראשונה: 23:57, 07.03.21