מותו של הנסיך פיליפ, בעלה של המלכה אליזבת השנייה שעמד לצדה במשך יותר משבעה עשורים – יותר מכל בן זוג של מונרך כלשהו בהיסטוריה הבריטית – הוציא המוני בני אדם אבלים לרחובות הממלכה, חרף ההגבלות המוטלות שם במטרה למנוע את התפשטות נגיף הקורונה.
מחוץ לארמונות השונים של בית המלוכה, כמו בקינגהאם וטירת ווינדזור, מבוגרים וילדים כאחד הניחו אמש (ו') זרי פרחים לאות כבוד לאדם שזכה לאהדה בשל אופיו הכן והישיר, אך גם לקיתונות של ביקורת בעקבות אמירות שנתפסו לעתים כפוגעניות ואף גזעניות.
מותו של הנסיך פיליפ - סיקור נרחב:
• תחילת סופו של עידן / נדב איל
• רודף נשים ושובר חוקים: פרידה מהנסיך
• הודעת הארמון: "הבעל האהוב הלך לעולמו בשלווה"
• "את נראית כמו מחבלת מתאבדת". ציטוטי פיליפ
"הוא הביא יציבות בעתות של משבר, ואלוהים יודע שהיו לנו זמנים קשים", סיפר לרשת "סקיי ניוז" תושב העיר ווינדזור שהגיע לטירה בעלת אותו השם, שבה הלך לעולמו הנסיך בגיל 99. "הוא תמך במשפחתו ותמך בקהילה שלו – הוא היה גיבור".
תושבת אחרת בווינדזור, נטלי אוליבר, הביאה אל הטירה שם את שני ילדיה הקטנים כדי שיוכלו להניח גם הם זרים: "הוא היה אדם נהדר ודמות מדהימה שהיוותה השראה לעולם", סיפרה. סוזי אוליבר, תושבת נוספת, אמרה לרשת החדשות הבריטית: "בלי התמיכה שלו אליזבת לא הייתה יכולה להיות המלכה יוצאת הדופן שהיא".
גם מחוץ לארמון בקינגהאם בלונדון התאספו המוני בריטים, וחלקם הסבירו שהם עושים זאת יותר לאות תמיכה במלכה מאשר כאבל על האיש עצמו: "אני לא חושב שאתה צריך להיות אוהד נלהב של בית המלוכה כדי לחוש עצוב מאוד עבור המלכה", סיפרה לרשת BBC לואיז סימסטר, שהגיעה לשם מבדפורדשייר שבפרברי לונדון. היא לקחה עמה את שתי בנותיה הצעירות, אך ציינה כי בדרך לשם לא הצליחה למצוא שום חנות שנותרו בה זרים.
דייזי, בתה בת ה-17, העידה על עצמה כי אינה מעריצה של משפחת המלוכה, אך אמרה שהופתעה מהמידה שבה החדשות על מות הנסיך הקשיש השפיעו עליה. "כל החברים שלי די המומים", סיפרה בת-העשרה. "מעולם לא חוויתי מוות של בן מלוכה".
מטח כבוד בים, וספר זיכרון וירטואלי
ברשת BBC – שהיא וכלי תקשורת נוספים בממלכה עצרו לזמן קצר את שידוריהם על מנת להשמיע את ההמנון המלכותי "אלוהים נצור את המלכה" – דווח בנוסף כי בשערי ארמון בקינגהאם פנו כמה בני נוער שרכבו על אופניים מושכרות לשוטר, וביקשו ממנו הכוונה לכיכר אוקספורד. לפני שנסעו לדרכם קראו לו: "יש איזו דרך שתמסור 'שלום' למלכה בשמנו?".
ההתקהלויות ההמוניות הללו עומדות כאמור בניגוד להגבלות הקורונה בבריטניה, שאף שבשבועות האחרונים היא מדווחת על ירידה משמעותית בתחלואה בצל מבצע החיסונים המוצלח שלה, הסגר שהוטל בה בינואר לא הוסר לחלוטין והרשויות שלה ממשיכות להזהיר מהתפשטות מחודשת של הנגיף. "אף שזה רגע קשה במיוחד עבור רבים, אנו מבקשים מהציבור שלא להתאסף מחוץ למוסדות המלוכה ולהמשיך לפעול על פי הנחיות הבריאות – במיוחד להימנע מהתקהלויות גדולות", מסר דובר הממשלה בלונדון.
בבית המלוכה קראו לציבור לתרום כספים לצדקה כתחליף להצבת זרי פרחים לזכרו של הדוכס מאדינבורו, או לחלופין להספיד אותו ב"ספר זיכרון" וירטואלי שהוקם לשם כך. בארמון בקינגהאם אמרו כי כמה הספדים נבחרים יוצגו בפני בני משפחת המלוכה.
כחלק מסימני האבל הלאומי הורד דגל הממלכה לחצי התורן בכל המבנים הרשמיים כמו ארמון ווסטמינסטר – מושב הפרלמנט – וכן מעל דאונינג 10, מעונו של ראש הממשלה בוריס ג'ונסון. גם בשגרירות הבריטית בתל אביב נצפה הדגל בחצי התורן. משרד ההגנה בלונדון הודיע כי 41 מטחי כבוד ייערכו לכבודו – אחד בכל דקה – היום בצהריים, בכמה מוקדים ברחבי הממלכה המאוחדת ואף בים, על ידי ספינות הצי המלכותי, שבו שירת פיליפ כקצין במלחמת העולם השנייה. בהודעת משרד ההגנה הודגש כי חלק מהרובים שבהם ייעשה שימוש במטחי הכבוד שימשו גם עבור מטחי הכבוד בחתונתו של פיליפ לאליזבת ב-1947 ובטקס ההכתרה שלה ב-1953.
מטראמפ ועד מרקל: תנחומים מהעולם
דקות ספורות לאחר ההודעה על מותו, ספד לו ראש הממשלה ג'ונסון בנאום שבו הצהיר כי הנסיך פיליפ "סייע להכווין את משפחת המלוכה ואת המונרכיה באופן כזה שבו הם יישארו מוסדות שחיוניים ללא כל צל של ספק עבור האיזון והאושר של הממלכה". ג'ונסון הוסיף: "הדוכס השפיע על דורות רבים ועיצב את חייהם של אינספור אנשים צעירים. נזכור את הדוכס, מעל לכול, בזכות תמיכתו האיתנה בהוד מעלתה. לא רק כבן זוג שעמד לצדה בכל יום במשך שלטונה, אלא גם כבעלה במשך יותר מ-70 שנה. מחשבות האומה היום חייבות להיות עם המלכה ומשפחתה".
אף שהיה רק בן לוויה של המלכה ולא בעל סמכות כלשהי, הנסיך פיליפ זכה לאחר 73 שנות נישואיו עם אליזבת להכרה בינלאומית נרחבת, ועדות לכך היא הודעות ההספדים שהגיעו אמש כמעט מכל קצוות תבל. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן מסר כי הנסיך פיליפ "הקדיש את עצמו בשמחה לעם הבריטי ולמשפחתו" וכי השפעתו "ברורה" מעשרות שנים של שירות ציבורי מסור. גם הנשיא לשעבר דונלד טרמפ ספד לו: "זהו אובדן חסר תקנה לבריטניה וכל מי שהציוויליזציה שלנו יקרה ללבו. הנסיך פיליפ היה עצם ההגדרה של כבוד וחן בריטיים".
גם הנשיאים לשעבר ברק אובמה, ג'ורג' בוש הבן וביל קלינטון שיגרו תנחומים למלכה ולעם בבריטניה. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל מסרה כי מותו של הנסיך "מילא אותי בצער רב. ידידותו לגרמניה, שירותו ותחושת השליחות שלו לעולם לא יישכחו". גם נשיא המדינה ראובן ריבלין וראש הממשלה בנימין נתניהו פרסמו הודעות תנחומים באנגלית. נתניהו מסר כי הנסיך פיליפ היה "משרת הציבור המושלם ויתגעגעו אליו רבות בישראל וברחבי העולם".
בהודעת הארמון לא נמסרה סיבת המוות של הנסיך, אך הוא סבל מבעיות בלבו ואושפז בשנים האחרונות כמה וכמה בפעמים. לפני פחות מחודש, ב-16 במרץ, שוחרר מאשפוז נוסף לאחר שלפי ארמון המלוכה סבל מבעיה בלבו ומזיהום שנסיבותיו לא נמסרו. כשיצא מבית החולים הוא נראה אז צנום וחלש במיוחד.
לפי הדיווחים בבריטניה לנסיך פיליפ לא תיערך לוויה ממלכתית והקהל הרחב לא יורשה לצפות בארונו. כך ביקש הנסיך בעצמו. לא ברור עדיין מתי ייטמן, אם כי לפי דיווחים ייתכן שהלווייתו תיערך בשבת הבאה. מגפת הקורונה וההגבלות שנלוות לה צפויות לשבש את התוכניות שגובשו מבעוד מועד לטקס, אך הלוויה צפויה להיערך בקפלת סנט ג'ורג' שבטירת ווינדזור. הודעה בנושא מארמון המלוכה צפויה להתפרסם היום או בימים הקרובים.
התסכול מהמעמד: "חוקתית, אני לא קיים"
הנסיך פיליפ נולד בשם פיליפוס ב-10 ביוני 1921, באי היווני קורפו, והיה נכדו של מלך יוון. כשנה לאחר מכן, לאחר הפלת שלטון המלוכה שם, חולצה משפחתו, שלה שורשים גרמניים ודניים, על ידי מלך בריטניה דאז ג'ורג' החמישי, שהורה לצי המלכותי לשלוח ספינה שתבריח את פיליפ התינוק ואת הוריו.
במלחמת העולם השנייה שימש כקצין בצי הבריטי, ואת אליזבת נשא לאישה ב-1947. השניים היו נשואים למשך פרק הזמן הארוך ביותר בבית המלוכה הבריטי. מאז הכתרתה של אליזבת ב-1953 ועד לשנת 2017 מילא פיליפ תפקידים ממלכתיים ייצוגיים בתור בעלה של המלכה.
חייו הציבוריים והפרטיים של פיליפ היו מנוגדים כמעט לחלוטין: בעוד רעייתו של המלך בבריטניה זוכה לתואר "מלכה", לבן זוגה של מונרכית אישה אין תפקיד רשמי והוא לא זכאי לתואר "מלך". ובעוד בחייהם הפרטיים נחשב פיליפ לראש המשפחה, בהופעותיו הפוביות נאלץ לשמור על צעד מאחורי אשתו, תרתי משמע: למעשה, הוא הקפיד על מרחק של שלושה צעדים מאחוריה. הנסיך כינה אותה כשהיו לבדם "ליליבט", אך בשיחות עם אחרים כינה אותה "המלכה".
לעתים הביע תסכול ממעמדו הציבורי. "חוקתית, אני לא קיים", העיד על עצמו פעם. "לא היה שום תקדים", הוא סיפר בריאיון שהעניק לרגל יום הולדתו ה-90. "אם הייתי שואל מישהו 'מה מצופה ממני?', הוא היה מסתכל עליי בתמיהה – לא היה להם מושג, לאף אחד לא היה". למרות התסכול ממעמדו הרשמי החסר, רבים בבריטניה זוקפים לזכותו לפחות חלק מהצלחתה של אליזבת לנווט את בית המלוכה בתקופה רבת תמורות, שבמהלכה אף התפוררה האימפריה הבריטית, ולהתאים את המונרכיה בצורה טובה יותר לעידן המודרני.
הנסיך סייע לאורך עשרות שנותיו לצד המלכה לפעילותם של מאות ארגונים שונים, בעיקר עמותות שעסקו בנושאי סביבה, מוסדות וארגונים בתעשייה, בספורט ובענייני חינוך. הוא אף עמד בראשם של חלק מהארגונים האלה. ב-1956 ייסד את "פרס דוכס אדינבורו" כדי להקנות לצעירים "תחושת אחריות לעצמם ולקהילותיהם". הפרס מוענק כיום ביותר ממאה מדינות. הוא זכה כאמור להערכה בקרב בריטים רבים בשל אופיו הישיר והכן, אך סיפק גם לא מעט פליטות פה מביכות, לעתים כאלו שנשמעו גזעניות, והיו שראו בו דווקא סמל לניכור של בית המלוכה מהעם הפשוט.
ב-4 במאי 2017 פרש הנסיך פיליפ מכל פעילותו הציבורית, וב-12 באוקטובר 2018 הופיע בפומבי בפעם האחרונה, בחתונת נכדתו הנסיכה יוג'יני. לאורך חייו הציבוריים הוא לקח חלק ביותר מ-22 אלף פעילויות מטעם בית המלוכה ובריטניה – שכוללות בין היתר ביקורים דיפלומטיים במדינות אחרות, החלפת המלכה, אירועים ציבוריים ועוד.
המלכה עצמה, שידועה כמי שאינה נוהגת לבטא את רגשותיה בפומבי, חרגה בעבר ממנהגה ואמרה על בעלה כי הוא "הסלע" שלה. כעת בממלכה תוהים כיצד ישפיע עליה האובדן. אף שהפרשנים הבריטים תמימי דעים כי המלכה לא צפויה לפרוש מכס השלטון בעקבות מותו, חלקם מדגישים את העובדה שבשנים האחרונות היא כבר צמצמה את היקף הפעילות הציבורית שלה והאצילה את הסמכויות שלה לבני משפחה אחרים, כמו יורש העצר הנסיך צ'רלס ונכדה הנסיך וויליאם. היא עדיין ממלאת את התפקידים החשובים ביותר של הכתר, כמו פתיחת מושבי הפרלמנט.
המלכה עצמה טרם פרסמה הודעת הספד אישי לבעלה, אך כמה מבני משפחת המלוכה עשו זאת אמש. לתשומת לב מיוחדת זכתה הודעתם של הנסיך הארי ורעייתו מייגן, כשברקע הקרע החמור בין הדוכסים מסאסקס לבין משפחת המלוכה בעקבות הריאיון החושפני של מייגן לאופרה ווינפרי, שבו בין היתר האשימה את אחד מבני המשפחה בגזענות. השניים מסרו בהודעה שפורסמה באתר אגודת הצדקה שלהם כי הנסיך פיליפ "יחסר להם מאוד". לפי הדיווחים בבריטניה הנסיך הארי, שחי כעת בארה"ב ולא הניח את כף רגלו על בריטניה במשך יותר משנה שלמה, צפוי להגיע להלוויה של סבו.