במהלך שנת הקורונה הוגדרו הקשישים כקבוצת סיכון ונאלצו לבודד את עצמם מכל מעגלי התמיכה והחוזק שלהם, ואת המשמעויות אנחנו מתחילים להבין היום: ב-2020 נרשמה עלייה של 20% בפניות למשרד הרווחה בנושא התעללות, פגיעה והזנחה של אזרחים ותיקים בהשוואה לשנת 2019.
על פי הנתונים, שמתפרסמים כשבעולם מציינים את יום המאבק בהתעללות והזנחה של אזרחים ותיקים, טופלו בשנת 2020 במשרד העבודה והרווחה 8,862 מקרי פגיעות באזרחים ותיקים. מרבית הפגיעות היו בנשים – 6,177 מקרים. 1,296 דיווחים היו על התעללות פיזית, 2,613 על התעללות נפשית, 2,343 על הזנחה, 1397 על ניצול כלכלי, 819 על הפרת זכויות ו-75 על ניצול מיני.
"מרבית מקרי ההתעללות מתרחשים במרחב הביתי על ידי המשפחה הקרובה – בני זוג, ילדים, נכדים ומטפלים. טווח הפגיעות במבוגרים נע בין שימוש לא חוקי ברכושם ובכספם לבין מניעת טיפול רפואי וצרכים בסיסיים כמו מזון, תרופות ותנאי מחייה הולמים, ויש גם פגיעות פיזיות, נפשיות ומיניות – עד לרצח", מסביר גל שחם, עו"ס ראשי לחוק הגנה על חוסים במנהל אזרחים ותיקים ומנהל תחום לטיפול ומניעת התעללות והזנחת אזרחים ותיקים במשרד העבודה והרווחה.
את המונח הזנחה מכיר ברוך שאול (67) היטב. הוא חי במחסן קטן ומוזנח, המיועד להריסה. קירות וחלונות שבורים הם חלק מהנוף, כמו גם הבלגן והלכלוך סביבו. "אני חי בחדר ורבע, 18 מטר רבוע. זה מה שאני יכול להרשות לעצמי", הוא מסביר. "זה מקום עלוב".
שאול חולה בסכרת ולאחרונה נאלצו לקטוע את רגלו. "הבית שלי לא נגיש, וקשה לי להיכנס לשירותים ולהתקלח כי כמעט אין לי גישה לשם. חם פה בקיץ וקר בחורף. מה אני מקבל מביטוח לאומי? 3,217 שקל. אני משלם שכר דירה 1,750, מים, ארנונה. לא נשאר הרבה מעבר לזה. זו הרגשה שקשה להזדקן ככה. שירתתי את המדינה, עבדתי כל חיי, שילמתי מיסים ובסוף להגיע לדבר כזה. אני חי חיים עלובים".
"הגענו לאחרונה לבית של קשיש נזקק ששכב במיטה עם מכנסיים רטובים", סיפרה בכאב תשובה כברה, מנהלת מערך המתנדבים הארצי וקשרי קהילה בחסדי נעמי. "זה כל כך עצוב. יש לנו קשיש שחי במחסן. יש לנו ניצולי שואה שחיים בדירות עם קירות מקולפים, רטיבות בחדר השינה, חלונות פרוצים שבחורף נכנס דרכם גשם ומרטיב את המיטה. יש כאלו עם חדרי אמבטיה מלאי עובש וכיורים שמתחת להם יש גיגית בשביל הרטיבות".
משרד העבודה והרווחה מפעיל ברחבי הארץ 115 יחידות ייעודיות לטיפול ומניעת התעללות והזנחה של אזרחים ותיקים במסגרת התוכנית הבין-משרדית לטיפול באלימות במשפחה. מי שמזהה אדם מבוגר בסביבתו שקיים אפילו חשד קל שהינו קורבן להתעללות או הזנחה מתבקש לפנות למוקד 118 של משרד העבודה והרווחה, או למחלקת הרווחה באזור מגוריו, ולדווח על כך.