ישראל מרכינה ראש ומתייחדת עם זכר ששת המיליונים: אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה נפתחו אמש (יום ד') בטקס המרכזי ביד ושם בירושלים. "את זוועות המלחמה עברתי כילדה בת 10, שהעמיסה על כתפיה את האחריות לכלכלת משפחתה", אמרה בעצרת הפתיחה הממלכתית רוזה בלוך שדיברה בשם שורדי השואה. היום בשעה 10:00 תישמע צפירה בת שתי דקות לזכר הנספים. ynet ילווה את כל אירועי יום השואה בשידורים ישירים מהמוקדים השונים.
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס בטקס ביד ושם לשיחות הגרעין עם איראן: "ההיסטוריה לימדה אותנו שהסכמים כאלה, עם משטרים קיצוניים כאלה, שווים כקליפת השום. גם לידידינו הטובים ביותר אני אומר: הסכם עם איראן שיסלול את דרכה לנשק גרעיני לא יחייב אותנו כהוא זה.
"יש רק דבר אחד שיחייב אותנו: למנוע ממי שחותר להשמידנו לבצע את זממו. בזמן השואה לא היו לנו הכוח והזכות הריבונית להגן על עצמו. היינו חסרי זכויות, חסרי מדינה, חסרי מגן. היום יש לנו מדינה, יש לנו כוח מגן ויש לנו הזכות הטבעית והמלאה במדינתו הריבונית של העם היהודי להגן על עצמנו בזכות עצמנו".
נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין הזכיר בדבריו את אליזבטה גוטמן, אחת מ-900 שורדי השואה שהלכו השנה לעולמם בעקבות סיבוכי מחלת הקורונה. ריבלין אמר: "הם שרדו את הגטאות ומחנות המוות, את ספינות המעפילים ומחנות המעצר, אך את קרב חייהם האחרון הם ניהלו, מבוהלים ובודדים, מאחורי מסכות וכפפות, צמאים למגע, הרחק מיקיריהם ומאוהביהם. יהי זכרם ברוך".
לשורדים אמר הנשיא: "אין מילים בפי לתאר את העוצמה ששאבתי מכם. אתם, שורדי ושורדות השואה, גיבורי התקומה, שמצאתם את תעצומות הנפש לקום מהאדמה הספוגה בדמעות ובדם, להביט קדימה, לבחור בחיים, לאהוב, לצחוק, לשמוח. להאמין, לבנות וליצור. להקים בית לאומי ופרטי. לגדל ילדים לאהבה ותקווה. מכם למדתי שלא נגזר עלינו לגדול ולהתפתח מתוך השלילה, הפחד והאימה".
במהלך הטקס ביד ושם הדליקו שישה שורדי שואה את שש המשואות לזכר היהודים שנרצחו בשואה: זהבה גאלאל (86), יוסי חן (85), מניה ביגונוב (94), שמואל נער (97), שרה פישמן (94) והלינה פרידמן (88). כל אחד מהם נושא על גבו מטען עצום של זיכרונות נוראיים מהתקופה האפלה בהיסטוריה. למרות כל הכאב בחרו ששת ניצולי השואה להמשיך הלאה, להוכיח שהחיים חזקים מהכול, שהם אלה שניצחו.
אחרי שנה של הפוגה בגלל משבר הקורונה, התקיים אמש באלפי בתים ברחבי המדינה באופן פיזי מיזם "זיכרון בסלון" שמאפשר מפגש אותנטי עם שורדי שואה. ynet העביר בשידור ישיר את המפגש עם שורדת השואה אינס צדוק (93), שהייתה רק בת 14 כשהצליחה לברוח עם משפחתה מסלוניקי ביוון, דרך טורקיה לפלשתינה.
"כשמדברים על השואה לא מזכירים את השואה ביוון, אני לא יודעת למה. לפעמים שואלים אותי 'ביוון הייתה שואה?'", אמרה צדוק בתחילת דבריה. "אבי שילם את כל מה שהיה לנו כדי שיבריחו אותנו ברכב קטן שבו ישבנו חמישה במושב האחורי. נסענו בפחד שמישהו יראה אותנו. כך ניצלנו. הגענו לאתונה והשתדלנו להתארגן שם. זה עונג לראות שכמה שהיטלר ניסה, הוא לא הצליח לגמור אותנו".
במקביל, הקהילה היהודית בבחריין ציינה לראשונה בתולדותיה את יום הזיכרון לשואה ולגבורה בטקס וירטואלי בזום ביוזמת ארגון "עשרת הדברות", ארגון הגג של יהדות בחריין. הטקס נערך בבית הכנסת של הקהילה ששופץ לאחרונה ביוזמת המלך.
את הטקס יזמה הודה נונו, בת למשפחה יהודית, שכיהנה בעבר כשגרירת בחריין בארה"ב. אורח הכבוד היה ד"ר דורי גולד, נשיא המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה ולשעבר מנכ"ל משרד החוץ שנפגש עם נונו בעת ביקורו בבחריין בדצמבר 2020.
בנאומו בפני הקהילה היהודית הזכיר ד"ר גולד את נאומו כמנכ"ל משרד החוץ בברגן בלזן (2016), והזהיר מפני הרוח האנטישמית החדשה הנושבת גם עתה באירופה. "קיים איום פיזי ממשי לעם היהודי הנובע ממשטר במזרח התיכון שמצעד טילים בבירתו כמעט מדי שנה ומהדק למשגריו את המילים 'יש למחוק את ישראל מהמפה'. אינך יכול למחוק מדינה מהמפה מבלי להוות איום קיומי על האנשים החיים בה. זו אינה אובססיה, אלא מילה מקודשת שמסרו לנו הקורבנות מתחת להריסות מלחמת העולם השנייה".
ד"ר גולד סיים בדברי שבח למלך חמד בן עיסא וציין כי בחריין, בניגוד למדינות אחרות, לא גירשה את היהודים מארצה אלא הייתה למקלט ליהדות עיראק ולעבדים ממזרח אפריקה עוד במאה ה-19: "הוד מעלתו חמאד עשה שלום עם ישראל ולקח תפקיד מוביל עם המדינות שחתמו על הסכמי אברהם. הוא הקים את מרכז המלך חמד העולמי לדו קיום ושלווה עוד בשנת 2018, ופתח דלתות חדשות בכך שהיא המדינה הראשונה בעולם הערבי שאימצה את הגדרת IHRA (כוח המשימה הבינלאומי להנצחת זכר השואה) לאנטישמיות".
הפגישה המרגשת
שגריר גיאורגיה בישראל לאשה ז'בנייה פרסם השבוע פוסט שבו סיפר מדוע ממשלתו החליטה לאמץ באחרונה באופן רשמי את יום השואה הבינלאומי ב-27 בינואר במדינתו. לפני 20 שנה השתתף השגריר בארוחת ערב אצל שורדת השואה רושקה ליפמן, ניצולת שואה ואמה של פנינה בן צבי, היועצת של שגרירות גיאורגיה ושדרית רדיו.
ז'בנייה ראה את המספר שמקועקע על הזרוע שלה והדבר נחקק בזיכרונו. ליפמן סיפרה לו אז כיצד כנערה בת 14 הגיעה למחנה ההשמדה אושוויץ באוקטובר 1942 והפכה מבן אדם למספר. "במשך מאות שנים ידוע על הקשר המיוחד בין העם הגיאורגי ליהודים", כתב השגריר. "גיאורגיה הייתה מקלט ליהודים במהלך הטבח הנורא שנעשה ביהודים ביבשת אירופה.
"כל סיפור של קורבנות השואה והניצולים אישיים ושונים אבל הכאב משותף. לעולם לא אשכח את סיפורה של ליפמן שעזבה את העולם בשלווה ובשמחה – שמחה בילדים, בנכדים ובנינים שלה אבל עם הכאב שליווה אותה כל החיים. כאשר עבדנו על ההחלטה הזו רושקה הייתה כל הזמן לנגד העיניים שלי ובליבי. השואה הייתה מציאות נוראית כאשר כאב של אחד הוא כאב של מיליונים וכאב של מיליונים מיוצג בכאב של אדם אחד. תמיד נזכור את השואה כדי שלא תתרחש שוב".
שגריר ישראל בארה"ב ובאו"ם גלעד ארדן השתתף באירוע וירטואלי שאירחה השליחה המיוחדת של מחלקת המדינה האמריקנית לזיכרון השואה שרי דניאלס. ארדן הדגיש בדבריו את חשיבות המאבק בהכחשת השואה: "באמצעות עיוות של השלכות האנטישמיות, מכחישי שואה לא רק מחללים את זכר קורבנות השואה אלא הם גם מאיימים על כולנו. כפי שלמדנו, אנטישמיות, כמו כל סוג של שנאה, היא סכנה לכולנו".
השגריר ארדן גם ציין שזהו כבוד גדול עבורו להשתתף בטקס הזה כנכד של ניצולי שואה שעלו לישראל לאחר סיום המלחמה וכשגריר ישראל בארה"ב ובאו"ם. ארדן סיפר על הקשר הקרוב שלו עם סביו וסבותיו: "הם אלה שהנחילו לי את החשיבות של המאבק באנטישמיות. הם לימדו אותי שאנחנו לא יכולים לאפשר לרטוריקה אנטישמית להפוך לאלימות פיזית ושעלינו לפעול בנושא לפני שזה נהיה מאוחר מדי".
אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה יימשכו היום: כאמור, בשעה 10:00 תישמע צפירה בת שתי דקות, ולאחר מכן יחל טקס הנחת הזרים למרגלות האנדרטה למרד גטו ורשה ביד ושם בהשתתפות נשיא המדינה ריבלין, ראש הממשלה נתניהו, יו"ר הכנסת יריב לוין, נשיאת בית המשפט העליון השופטת אסתר חיות, ונציגים של ארגוני ניצולים ולוחמים.
בשעה 10:50 ידליק יו"ר הכנסת נר יזכור בכניסה למשכן, ויבקר בתערוכת צילומי שורדי שואה בטרקלין שאגאל. בשעה 11:00 יתקיים אירוע "לכל איש יש שם" שבמסגרתו יוקראו שמות קורבנות השואה באוהל יזכור ובמשכן הכנסת. בשעה 13:00 יתקיים טקס האזכרה המרכזי באוהל יזכור.
ב-15:00 תתקיים העצרת השנתית בקיבוץ יד מרדכי שתיערך השנה באופן מקוון ותעמוד בסימן "נשים בשואה". בין משתתפי העצרת: נשיא המדינה ריבלין, השחקנית גילה אלמגור והזמרת מירי מסיקה.
ב-16:45 תתקיים עצרת הנעילה של אירועי יום השואה שנערכת מדי שנה בבית לוחמי הגטאות ותעמוד השנה בסימן "נצר אחרון" - שורדי השואה שעלו לארץ ישראל אחרי שכל משפחתם נספתה ונפלו במערכות ישראל.
בשעה 17:00 יתקיים בתיאטרון הבימה בתל אביב כינוס עמותת דורות ההמשך בנושא השתלבותם של ניצולי השואה בחברה הישראלית, ובשעה 17:30 תתקיים עצרת תנועות הנוער בכיכר גטו ורשה ביד ושם בהשתתפות שר החינוך יואב גלנט ומאות חברי תנועות הנוער.
פורסם לראשונה: 23:23, 07.04.21