5 צפייה בגלריה
המשלחת
המשלחת
המשלחת הראשונה לדובאי, אוגוסט 20
(צילום: יריב כץ)
המשלחת העסקית הרשמית הראשונה של ראשי הארגונים העסקיים בישראל יוצאת היום (ראשון) לדובאי. המשלחת נוסעת במטרה להניח את התשתית לפיתוח מואץ של שיתופי הפעולה העסקיים בין המגזרים העסקיים של שתי המדינות, יחד עם המוסדות המובילים במקום בתחומי התעשייה, הסחר וההשקעות. מטרה נוספת לנסיעה היא קידום פעילות סחר חופשי אל מדינות המפרץ, מזרח אפריקה ודרום אסיה, באמצעות אזורי הסחר הייחודים של איחוד האמירויות.
המשלחת תמריא לאמירויות יום לאחר שהמדינה הודיעה על קידום שורה של רפורמות שיקלו משמעותית את החוקים האיסלאמיים הנוקשים הנוגעים לחירויות אישיות. לפי סוכנות הידיעות הממשלתית של האיחוד, המדינה תודיע בקרוב על ההקלות ובהן אי-הפללת צרכני אלכוהול שעברו את גיל 21, שלא יצטרכו יותר להחזיק ברישיון מיוחד. בנוסף, זוגות לא נשואים יוכרו ויוכלו לחיות יחד. עוד צפויים גם ביטולי חוקים שמאפשרים לגברים לחמוק מהעמדה לדין בגין תקיפת אישה ש"פגעה בכבוד המשפחה".
לפי סוכנות הידיעות AP, הרפורמות הצפויות מגיעות על רקע הסכמי השלום, שדרכן מבקש השלטון למצב את האמירויות כיעד מערבי לתיירים, וכן ליעד מבוקש עבור אנשי עסקים ומשקיעים. אותן רפורמות, לפי הדיווח, באות לחזק את מעמדה הכלכלי והחברתי של המדינה ו"לגבש את עקרונות הסובלנות". במדינה שבה הזרים עולים במספרם על האזרחים ביחס של כמעט 9 ל-1, התיקונים הללו יאפשרו לזרים להימנע מלהגיע אל בתי משפט אסלאמיים בנושאים כמו נישואים, גירושים וירושה.
5 צפייה בגלריה
שר החוץ של בחריין: עבד אל-לטיף אל-זיאני שר החוץ של איחוד האמירויות: עבדאללה בן זאיד דונלד טראמפ בנימין נתניהו חתימת הסכם השלום בין ישראל לאיחוד האמירויות בבית הלבן
שר החוץ של בחריין: עבד אל-לטיף אל-זיאני שר החוץ של איחוד האמירויות: עבדאללה בן זאיד דונלד טראמפ בנימין נתניהו חתימת הסכם השלום בין ישראל לאיחוד האמירויות בבית הלבן
טקס חחימת הסכמי השלום והנורמליזציה בבית הלבן
(צילום: אבי אוחיון, לע"מ)
5 צפייה בגלריה
החתימה על ההסכמים
החתימה על ההסכמים
משלחת אמירתית מגיעה לישראל, בחודש שעבר
(צילום: עמוס בן גרשום , לע"מ)
המשלחת הישראלית כוללת את נשיא איגוד לשכות המסחר עו"ד אוריאל לין, נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים, ד"ר רון תומר, יו"ר מכון היצוא אדיב ברוך המייצג את פיתוח קשרי הסחר מטעם מדינת ישראל, ויו"ר התאחדות חקלאי ישראל אבשלום אבו וילן.
המשלחת יוצאת בהזמנת לשכת המסחר והתעשייה של דובאי, בראשות חאמד בואמים נשיא ומנכ"ל הלשכה, המשמש גם בתפקיד יו"ר ארגון ה WCF – World Chamber Federation.
במהלך ביקורם בדובאי, חברי המשלחת יפגשו עם ראשי המשק המקבילים באיחוד ויכירו את מרכזי הסחר המרכזיים בדובאי שיעמדו כעת לראשונה גם לרשות אנשי העסקים הישראלים. אלו הם למשל אזורי הסחר החופשי של דובאי, מתחם אקספו 2020, נמל ג'בל עלי מהנמלים הגדולים בעולם, חברת DP WORLD ומרכז התערוכות והירידים של דובאי WTC.
5 צפייה בגלריה
איחוד האמירויות דובאי מזרקה המזרקה הגדולה בעולם
איחוד האמירויות דובאי מזרקה המזרקה הגדולה בעולם
"היקף הסחר בין המדינות יכול להגיע כבר בעתיד הקרוב למיליארדי דולרים מדי שנה". דובאי
(צילום: AP)
הארגונים העסקיים מעריכים כי היקף הסחר בין המדינות יכול להגיע כבר בעתיד הקרוב למיליארדי דולרים מדי שנה ואף מעבר לכך, כשעיקר היצוא הישראלי לאמירויות צפוי להתמקד בטכנולוגיה הישראלית המתקדמת בתחומים בהם סייבר, ציוד רפואי, טכנולוגיה חקלאית, אנרגיה סולארית, התפלת מים, פרמצבטיקה ועוד.
יש לציין כי עוד לפני הסכם השלום התקיימו קשרי מסחר לא רשמיים בין ישראל לאיחוד האמירויות דרך מדינות מתווכות באירופה וארצות הברית, וכעת קשרים אלו יהפכו לישירים ורחבים יותר.
כבר מספר שנים שדובאי מושכת השקעות זרות רבות בעקבות הכרזתה כאזור סחר חופשי והיעדר מסים על הכנסות - מדיניות שהפכה אותה למוקד עסקי בינלאומי, וכעת גם אנשי עסקים מישראל, תעשיינים ויבואנים, יוכלו ליהנות מהטבות הסחר החופשי של המדינה ולהשתמש בה כשער החדש של ישראל לסחר עם מדינות אפריקה, אסיה והודו.
המראת המשלחת הישראלית-אמריקנית לדובאי, בחודש שעבר
(צילום: זיו סוקולוב, שגרירות ארה"ב בירושלים)

במקביל לביקור, בין ישראל לבין איחוד האמירויות מתקיימים מגעים לקראת ביקור ראשון של ראש הממשלה בנימין נתניהו באמירויות בשבועות הקרובים, בהזמנת יורש העצר מוחמד בן זאיד.
נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים, ד"ר רון תומר, מסר: "אנחנו גאים להוביל את המשלחת העסקית הרשמית הראשונה של ישראל לאיחוד האמירויות, צעד היסטורי שיכול להוביל לפריחה ביחסי הסחר בכל אזור המזרח התיכון ואפריקה. כבר היום מתקיימים יחסי סחר בלתי רשמיים עם האמירויות, אך כעת נוכל לכונן יחסים רשמיים, אשר ללא ספק יצרו מערכת ענפה של יצוא ויבוא ויקרבו בין המדינות הן בהיבט המסחרי והכלכלי, והן בהיבט המדיני חברתי.
"לתעשייה הישראלית יש טכנולוגיה חדשנית ומתקדמת במגוון רחב של תחומים שיכולים לשרת את האמירויות ולהוביל אותם קדימה לעבר העידן הטכנולוגי הבא", הוסיף תומר, "לכל זה חשיבות רבה תמיד ובמיוחד בימי הקורונה כאשר התעשייה הישראלית מחפשת שווקים חדשים שיכסו על הפגיעה של הקורונה הכלכלית. אנחנו בהתאחדות התעשיינים עושים את המרב כדי לסייע".
5 צפייה בגלריה
אוריאל לין, רון תומר ואדיב ברוך
אוריאל לין, רון תומר ואדיב ברוך
אוריאל לין, רון תומר ואדיב ברוך
נשיא איגוד לשכות המסחר, עו"ד אוריאל לין, בירך על יציאת המשלחת: "הסכמי השלום הללו הם בשורת שלום אמיתית שהשפעתה תעמיק ותתרחב. לצד ההיבט המדיני, חשוב מאוד גם ההיבט הכלכלי. הפוטנציאל הוא גדול ומרשים, ובהחלט יתרום לשדרוג אמיתי של כלכלת ישראל בראייה רחבה. לנו יש הרבה מה להציע להם - ולהם יש אינטרסים בפיתוחים המתקדמים של ישראל, כמו התפלת מים; ניהול יעיל של מערכות מים והשבחת מים; פיתוחה של אנרגיה סולרית המחליפה את השימוש בנפט גולמי ומוצריו; חקלאות מדבר מפותחת ועוד".
עו"ד לוין ציין עוד כי "בארצות המפרץ קיים ביקוש גדול למזון, כימיקלים, מוצרי פלסטיק, ציוד רפואי, שירותים רפואיים וביטחון פנים, כמו גם בשירותי תוכנה מחקר ופיתוח אשר לישראל יכולות מוכחות המוערכות בכלל העולם. כמובן שתהיה גם תנופת פעילות בכיוון הנגדי של יצוא מאיחוד האמירויות אל ישראל במוצרי נפט, שירותי תיירות ועוד. גם בתחום ההשקעות ההדדיות המרחב פתוח - לאמירויות קרן השקעה של 1.3 מיליארד דולר, ויש להם עניין בהשקעה בטכנולוגיות המפותחות בישראל. נקווה מאוד שאפשרויות כלכליות אלה, מעבר להסכמי השלום, יולידו גם יחסי ידידות של אמת בין האוכלוסיות של שני העמים".
יו"ר מכון היצוא אדיב ברוך בירך גם הוא על שיתופי הפעולה הנרקמים. "המשלחת, שתיפגש עם גופים כלכליים מקבילים, היא אירוע היסטורי המהווה בסיס ליצירת הזדמנויות עסקיות עבור התעשייה הישראלית. אנחנו פועלים במרץ לבניית תשתית מקצועית ביותר לקידום החברות הישראליות בשווקים החדשים שהסכמי השלום פתחו בפנינו. אני בטוח שהמפגש הזה יניב תוצאות משמעותיות לשנים הבאות. מכון היצוא, בשיתוף עם מנהל סחר חוץ במשרד הכלכלה ומשרד החוץ, ימשיכו לפעול לקידום החברות הישראליות וליצור הזדמנויות עסקיות בשווקים החדשים".