רבבות מפגינים צעדו היום לכיוון מעונו של נשיא בלארוס בבירה מינסק וקראו לו להתפטר. הם מאשימים את הנשיא אלכסנדר לוקשנקו בזיוף תוצאות הבחירות. המנהיג שמכונה "הרודן האחרון באירופה" שולט בבלארוס משנת 1994 ומסרב להתפטר. ההמונים שמפגינים נגדו דורשים לקיים בהקדם בחירות חוזרות - והוגנות.
המחאה חסרת התקדים נגד לוקשנקו, שהחלה בערב הבחירות ב-9 באוגוסט, נכנסה היום לשבוע החמישי שלה. לא נראה שהיא דועכת: כמדי יום ראשון, גם הפעם מספר המפגינים היה גבוה במיוחד. לפי ארגון זכויות האדם "ויאסנה", שמלווה את ההפגנות במינסק, יותר מ-100,000 מפגינים הגיעו למחאה בבירה. דוברת משרד הפנים הבלארוסי, אולגה צ'מודנובה, אמרה שהפגנות התקיימו גם בערים גדולות אחרות במדינה.
הימים הראשונים של המחאה נגד לוקשנקו לוו בגל מעצרים נרחב ואלים. המשטרה עצרה 7,000 מפגינים, ואנשי האופוזיציה פרסמו עדויות על מפגינים שעוברים עינויים בבתי הסוהר. מאז חלה ירידה בהיקף של דיכוי ההפגנות, אך המשטרה ממשיכה לעצור מפגינים.
"ויאסנה" דיווחה היום על עשרות מפגינים שנעצרו במינסק ובעיר הרודנה. למרות אזהרת הממשלה היו קבוצות של מפגינים שצעדו מול חיילים ורכבים צבאיים. הם נופפו בדגלי האופוזיציה וצעקו לעבר החיילים "לכו מפה" ו"אתם עכברושים".
סוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס" דיווחה שכמה בני אדם נפצעו כשהמשטרה פיזרה הפגנה שנערכה מחוץ למפעל טרקטורים בבעלות המדינה. בתיעוד של כלי תקשורת מקומי נראות נשים בלארוסיות צועקות "בושה" לעבר שוטרים רעולי פנים שגוררים את העצורים מהמקום. לפי משרד הפנים הבלארוסי לפחות 100 מפגינים נעצרו ברחבי המדינה. בהודעת המשרד נמסר שהמדינה תנקוט את כל הצעדים הדרושים נגד מי שמפר את הסדר הציבורי.
המשטרה והצבא חסמו היום את הכניסה למינסק. המפגינים שמחו בבירה צעדו לפאתי "ארמון העצמאות" – המעון הרשמי של הנשיא לוקשנקו – שנמצא 3 ק"מ ממרכז העיר. יחידות של שוטרים חמושים, עם זרנוקי מים, חסמו את הגישה לארמון. לפי הדיווחים המשטרה השתמשה בגז מדמיע נגד עשרות מפגינים והיכתה אותם באלות.
"את ים האנשים הזה אי אפשר לעצור עם ציוד צבאי, זרנוקי מים, תעמולה ומעצרים. רוב הבלארוסים רוצים להחליף את השלטון בצורה לא-אלימה, ואנחנו לא נתעייף מלדרוש את זה", אמרה מריה קולסניקובה, מנהיגת "מועצת שיתוף הפעולה" שהקימה האופוזיציה כדי לקדם דיאלוג עם לוקשנקו בן ה-66 על העברת השלטון.
לוקשנקו, שמתנגד לקיום בחירות חוזרות, דחה אפשרות לדיונים עם המועצה של האופוזיציה. כמה מחברי המועצה נעצרו. אחת הבכירות שבהן, אולגה קובלובה, גורשה מהמדינה בסוף השבוע. המשטרה העבירה אותה לפולין. סבטלנה טיחנובסקאיה, היריבה הבולטת של לוקשנקו בבחירות (שטענה לניצחון), ברחה מהמדינה מחשש לביטחונה אחרי שהמחאה החלה.
למרות המבוי הסתום בין לוקשנקו לאופוזיציה, לא נראה שהמפגינים מתייאשים. לפי חלק מהכרזות שהם מניפים בהפגנות נראה שהם לא איבדו את חוש ההומור במהלך המחאה. "לוקשנקו, תתחיל לבנות בית ליד ינוקוביץ'", נכתב באחד השלטים, בהתייחסות לנשיא האוקראיני שברח לרוסיה ב-2014 אחרי חודשים של הפגנות נגד שלטונו. "החווה הקולקטיבית פשטה רגל", נכתב בשלט אחר. לוקשנקו ניהל בעברו חווה קולקטיבית, ומנהיג כלכלה בסגנון סובייטי בבלארוס, שבה חיים 9.5 מיליון איש.
למדינות המערב, שלא הכירו בניצחונו של לוקשנקו, יש דילמה לא פשוטה: הן מעוניינות להביע תמיכה בתנועה הפרו-דמוקרטית, אך במקביל לא לגרום לרוסיה להחליט על התערבות צבאית. רוסיה, בעלת הברית ההיסטורית של בלארוס, התחייבה לסייע לשכנתה במידת הצורך. ליטא, אחת המדינות שגובלות בבלארוס, קראה לאיחוד האירופי להטיל סנקציות על מינסק ולהיאבק בהשפעה הרוסית עליה. שר החוץ הליטאי הזהיר שאם האיחוד לא יעשה זאת האמון במדיניות החוץ שלו יספוג פגיעה קשה.