צה"ל טוען כי הקצין שנמצא מת בכלא פגע בביטחון המדינה - אבל נסיבות המעצר, סעיפי האישום נגדו ופרטיו המזהים עדיין מוסתרים: בית הדין הצבאי לערעורים בקריה בתל אביב התיר הערב (יום ב') לפרסם פרטים חדשים הנוגעים למותו של קצין המודיעין בכלא הצבאי - פרשה שנחשפה ב-ynet. לפי הודעת דובר צה"ל, החקירה בעניינו של הקצין המנוח נפתחה בעקבות מידע בדבר פגיעה חמורה בביטחון המדינה. מהחקירה שהתנהלה בנושא עלו חשדות כי הקצין, ששירת ביחידה טכנולוגית באמ"ן, ביצע באופן מודע כמה פעולות שפגעו קשות בביטחון המדינה. בהודעת הצבא הודגש כי "הקצין שיתף פעולה בחקירתו והודה ברבים מהמעשים שיוחסו לו".
בצה"ל אמרו עוד כי "החקירה העלתה כי הקצין פעל באופן עצמאי, ממניעים אישיים, ולא ממניעים אידיאולוגיים, לאומניים או כלכליים. נדגיש כי הקצין לא הופעל על ידי גורם זר או עמד בקשר עם גורמים עוינים. לצד זאת, החקירה העלתה גם כי הקצין היה מודע לפוטנציאל הנזק לביטחון המדינה כתוצאה ממעשיו, ואף ניסה להסתירם.
"בחקירה נבדקו גם הליכי הבקרה והפיקוח ביחידתו של הקצין, ובמקביל נערך תחקור פיקודי-מקצועי ביחידה, לטובת למידה והפקת לקחים. בסיום החקירה ולאחר בחינת ממצאיה, הוגש נגד הקצין כתב אישום המייחס לו עבירות ביטחוניות חמורות. בהחלטה באשר לכתב האישום ניתן משקל לנזק המשמעותי, לכאורה, שגרמו העבירות".
עוד נאמר כי העונש שהיה אמור להיגזר עליו במסגרת הליך הגישור כלל שנים ארוכות של מאסר. על גופתו של הקצין לא נמצאו סימני חבלה, וכעת ממתינים לקבלת תוצאות מעבדת רעלים שאולי יחשפו ממצאים הנוגעים לסיבות המוות.
בצה"ל מציינים כי חומרי החקירה הועמדו במלואם לרשות הסנגורים של הקצין לאחר הגשת כתב האישום. עוד נאמר כי באחרונה הועברו אליהם בנוסף גם חומרים שנוגעים לתהליכי גיוסו של הקצין לצה"ל. "מטעמים של ביטחון המדינה, הדיונים נערכו בדלתיים סגורות, בנוכחות הקצין ובאי-כוחו. משפחתו של הקצין נכחה בחלק מהדיונים", אמרו בצה"ל.
לפי הודעת דובר צה"ל, "מעצר הקצין הוארך על ידי בית הדין במהלך חקירתו. בהמשך, לאחר הגשת כתב האישום, האריך בית הדין הצבאי את מעצרו של הקצין עד לתום ההליכים המשפטיים, בהסכמתו ובהסכמת באי-כוחו, שניתנה מטעמים מעשיים וללא ויתור על טענותיו של הקצין נגד האישומים. לפני שהחל שלב שמיעת הראיות, ובהמלצת בית הדין, החל הליך של גישור".
בעקבות ביטול צו איסור הפרסום בעניין חקירת נסיבות מותו של הקצין, נמסר מדובר צה"ל כי ניתן לפרסם את הפרטים הבאים: "בלילה שבין 17-16 במאי 2021 נמצא הקצין בבסיס הכליאה הצבאי במצב רפואי קשה בתאו. הקצין פונה לקבלת טיפול רפואי בבית החולים, שם נקבע מותו.
"הקצין היה עצור בבסיסי כליאה צבאיים. הוא נכלא בשמו, עמד בקשר עם סגל הכליאה והיה בסביבת כלואים אחרים. הקצין שהה בתא עם כלואים נוספים ולא בתנאי בידוד. במהלך שהותו בכלא זכה הקצין לזכויות כנדרש. ככל כלוא, הקצין קיבל באופן שוטף טיפול רפואי וליווי של גורמי בריאות הנפש. בני משפחתו של הקצין ביקרו אותו בבסיס הכליאה והיו עמו בקשר שוטף. בנוסף, הקצין עמד בקשר עם שתיים מידידותיו. גורמים מאגף המודיעין ביקרו אותו מספר פעמים".
עוד נמסר מצה"ל כי "במהלך תקופת המעצר, ומספר חודשים לפני מותו, השתחרר הקצין מן השירות לבקשתו. על פי חוק בתי הקברות הצבאיים, בנסיבות אלה לא ניתן היה להביאו לקבורה בבית עלמין צבאי.
ככלל, עצור שעניינו מתנהל בבית הדין הצבאי ממשיך לשהות בכלא הצבאי גם אם השתחרר משירות במהלך מעצרו.
"מותו הטרגי של הקצין ז"ל נבחן בימים אלו בחקירה ייעודית של היחידה לחקירות פנים באגף כוח האדם (המקבילה הצבאית למח"ש). צה"ל מדגיש כי כל מקרה מוות של משרת בצה"ל או מקרה מוות במתקן צבאי מחייב בדיקה וחקירה יסודית, וכך נעשה גם במקרה זה".
ראש אכ"א, אלוף יניב עשור, מינה ב-20 במאי צוות מומחים שבוחן בראייה מערכתית ורחבה את מערך הכליאה בצה"ל, בדגש על כליאה של כלואים בעלי מאפיינים ייחודיים. בצבא אמרו כי "הצוות הוקם מתוך מחויבות צה"ל לשלומם ולבריאותם של כלואים הנתונים במשמורת בבסיס הכליאה הצבאי".
עוד אמרו בצבא כי "בימים שלאחר פטירתו ביקר מפקד היחידה של המנוח בבית המשפחה ומסר להם פרטים נוספים לגבי בנם. למשפחה הוצג עותק מצונזר של כתב האישום והם ידעו את סעיפי העבירות שבהן הואשם הקצין. לבקשת המשפחה, היום הוצג להורי הקצין ז"ל כתב האישום שהוגש נגד הקצין במלואו. צה"ל ימשיך לעמוד בקשר עם המשפחה ככל הנדרש". גורמים צבאיים הוסיפו כי הקצין שהה בתא שצולם 24/7.
משפחת הקצין מסרה בתגובה באמצעות עו"ד בני קוזניץ: "ההורים נפגשו עם גורמי התביעה הצבאית וקיבלו עדכון ביניים, באשר לחקירת נסיבות המוות. בשלב זה רב הנסתר על הגלוי ואנו ממתינים למיצוי החקירה".
ליבת הפרשה עדיין מוסתרת
בכך למעשה בוטל איסור הפרסום שנוגע לנסיבות מותו של הקצין, אך ליבת הפרשה בכל הקשור למעצר של הקצין שהוביל לאישומים חמורים וחריגים נגדו עדיין מוסתרת על ידי צה"ל.
הדיון שהיה אמור להתקיים מחר בבקשת ynet וכלי תקשורת נוספים שהצטרפו לבקשה להתיר לפרסם לכל הפחות חלק מהאישומים שיוחסו לקצין, נדחה בכמה ימים על מנת שהצדדים יוכלו להתייחס להתפתחות בנוגע להתרת הפרסום מהיום. את ynet מייצג עו"ד ירון חנין ממשרד ליבליך-מוזר-גליק.
היחידה לחקירות פנים של המשטרה הצבאית צפויה לסיים בימים הקרובים את חקירתה בנוגע לנסיבות המוות של הקצין. מרבית העדויות כבר נגבו, כולל נתיחת הגופה לאחר המוות. הממצאים הראשונים הועברו היום לידיעת המשפחה שבמקביל דרשה וגם קיבלה מצה"ל באופן חלקי את כתב האישום שיוחס לקצין ובוטל לאחר מותו.
באשר לחקירת נסיבות המוות, הממצאים העלו שאלות קשות בנוגע לתפקוד גורמי הכליאה במתחם הכלא הצבאי החדש בבית-ליד, באשר לפיקוח על תקופת כליאתו של הקצין. לפי החשד, במוקד הליקויים המסתמנים בהשגחה עליו: המעקב והפיקוח על הטיפול הרפואי שקיבל בתקופת מעצרו שנמשכה כשמונה חודשים.
את חלקה הראשון של תקופת המעצר העביר הקצין בכלא 6 לפני סגירתו, אך בשבועות שקדמו למותו הוא שהה כאמור בכלא החדיש שתאיו המרווחים הם למעשה חדרים גדולים יחסית שבהם שוהים כמה חיילים כלואים ביחד ובתוכם מצלמות מעקב 24/7.
סוגיה נוספת שנבדקת במסגרת חקירת המוות ומעלה ספקות גדולים באשר להתנהלות גורמי הצבא לגבי הקצין נוגעת לגישה כלפיו לאור נתוניו.
גם אם החקירה הפנימית במשטרה הצבאית לא תוביל לכתבי אישום נגד הגורמים שאחראים על ניהול הכלא, בצבא מעריכים כי לא יהיה מנוס מנקיטת צעדים פיקודיים נגד גורמי הכליאה שהיו אמונים על שמירת הקצין.
התאבדות בכלא הצבאי נחשבת לאירוע חריג ביותר, קל וחומר במתקן הכליאה החדש והמפוקח שנפתח כאמור בחודשים האחרונים. יחד עם זאת, סביר להניח שבצה"ל מידרו גם את גורמי הכליאה באשר לרגישות סביב הקצין הכלוא ורובם ככולם כלל לא היו מודעים לעבירות החריגות והחמורות שבהן הואשם.
עוד יצוין כי הטרגדיה אירעה דווקא בשלבים שבהם הקצין היה מעורב בתהליך גישור משפטי כדי להגיע להסכמה על עונשו. החקירה הפנימית מתמקדת גם בעדויות שעדיין נבדקות, לפיהן חל עיכוב של כמה דקות, ככל הנראה גורליות, בגישה של גורמי הכליאה וגורמים רפואיים לעבר הקצין מהרגע שבו התמוטט בתאו.
גנץ: "נפעל לשיפור"
מוקדם יותר היום התייחס שר הביטחון לראשונה לפרשה. לשאלת ynet בנושא תחושת אי-הנוחות מהסתרת הפרשה, השיב גנץ בישיבת סיעת כחול לבן בכנסת כי "מדובר באירוע בעל משמעויות ביטחוניות. אנחנו נמצא את הדרך ליישר את ההדורים. אני מבין את התחושה הקיימת סביב פרשיות שאין סביבן בהירות, אבל אנחנו נפעל לשפר את זה ככל שניתן במגבלות הביטחון".
ח"כ עופר כסיף (הרשימה המשותפת) התייחס אחר הצהריים לנושא במסגרת "נאומים בני דקה" במליאת הכנסת. "לפני כשלושה שבועות מת בכלא הצבאי קצין מודיעין לאחר שהוחזק שם תשעה חודשים ללא משפט. חשוב להדגיש ששמו נוקה מחשד לריגול, בגידה או מגע עם סוכן זר", אמר כסיף.
במסגרת נאומו הקצר הוסיף כסיף כמה "מחשבות מטרידות" כלשונו על "התנהלות רשויות המדינה" בנושא. "כיצד מת אדם בכלא הצבאי החדיש שבו מנוטרים החדרים 24/7? איך זה שאדם התאבד שם, לכאורה? כיצד זה שחוטפים ומעלימים אזרח המדינה לחודשים ארוכים ומחזיקים אותו בכלא ללא פסק דין ומבלי שהיעלמותו מוסברת לאיש?
"כמה אנשים נמצאו בעבר ונמצאים כרגע במצב דומה ללא ידיעתנו? האם כחונטות באמריקה הלטינית היינו? האם לרודנויות שלהן ישראל מוכרת אמל"ח דמינו? איך ייתכן שרק אחד נחשד שהוביל לנזק שמתארים אותו ככזה משמעותי? האם לא נמצאו עוד אחראים, או שמישהו מטייח? אלו רק מקצת מן השאלות שעולות מן הטרגדיה הזו, תנחומיי למשפחה השכולה".
גם יו"ר מפלגת העבודה ח"כ מרב מיכאלי נדרשה לנושא. מיכאלי אמרה בישיבת סיעתה בכנסת כי "זאת פרשה כאובה ביותר בגלל המוות כשלעצמו עושה תחושות מאוד קשות. מדיניות ההסתרה הזאת חייבת לעבור מהעולם.
"אני לא מצויה בפרטים אבל מה שברור זה שאחרי הפרשה אנחנו נצטרך לחשוב ולראות איך אנחנו דואגות להסדיר את הדברים באופן שלא יחזרו על עצמם. הדברים צריכים להתנהל בצורה שאין בה הסתרות".