השלב השני ביציאה מסגר הקורונה השני מתחיל הבוקר (יום א'), ובמסגרתו חוזרים ללימודים כחצי מיליון תלמידי כיתות א'-ד' אחרי יותר מחודש וחצי בבית. הם מצטרפים אל מאות אלפי ילדי הגנים שנמצאים במסגרות בשבועיים האחרונים. התלמידים הצעירים בבתי הספר היסודיים ילמדו בקבוצות של 20 ויידרשו לעטות מסכות במשך כל יום הלימודים ולאורך ההפסקות.
מנהלת בית הספר שבזי בקרית גת, מעיין פרג'ון, אמרה במשדר ynet: "בהחלט יש תחושה של התרגשות ונערכנו כמו ב-1 בספטמבר. אנו כפופים למשרדי החינוך והבריאות כדי שנשמור על בריאות הילדים וננהל שגרה סדורה. בסוף, בית החינוך שלנו זה המקום האמיתי לחוויות הצרובות של הילדים. הילדים אמרו שהם רוצים לחזור לבית הספר בדילוגים".
על האופן שבו יתנהל היום ציינה פרג'ון: "תהיה חלוקה לקפסולות בצורה מסודרת והפסקות הדרגתיות כדי שהילדים לא ייפגשו. ילדי א'-ב' יהיו עם מסכות".
מחוץ לבית הספר שבזי עמדו התלמידים מאיר קרמר וזוהר נוקד, עם האב פורת נוקד. זוהר סיפר: "חצי מהסגר הייתי בצפון ואז חזרנו הביתה". מאיר הוסיף כי הוא מעדיף ללמוד בבית הספר מאשר בזום: "בבית ספר אני אוהב הכל - ללמוד, את ההפסקות. לפעמים עשיתי זומים עם החברים".
האב פורת נוקד הוסיף: "סוף סוף לוקחים את הילדים לבית הספר ולגן, ואפשר להתחיל לעבוד בלי הפרעות. זוהר מתרגש לחזור לבית הספר".
- נערכתם בבית לכל ההנחיות של משרד הבריאות?
"רק ארגנו לו את תיק בית הספר אחרי חודשיים של בלגאן. חוץ מזה בית הספר עשה הכל".
מחוץ לשער של בית הספר שז"ר ברחובות עמדו תהילה בן מאיר ובתה ליה מכיתה ד'. תהילה: "מאתמול בצהריים התחלתי להכין את הכול. זה מאוד מרגש. יש לי גם ילד בכיתה א', וזה כמו להעלות אותו שוב לכיתה א'. גם לנו - אנחנו גם חוזרים לעבודה".
- איך מכינים את הילדים לחזרה?
"מסבירים להם שזו שגרה קצת לא רגילה והם מבינים, הם לומדים. לדעתי הם יודעים יותר טוב מאיתנו המבוגרים".
- ליה, איך זה לחזור חזרה ללימודים?
"כיף מאוד, אני מאוד מתרגשת. יש לנו קפסולות של ד' 2. היה לי קשה ללמוד בזום אבל הצלחנו. אני שמחה לחזור".
מנהלת בית ספר המגינים בקריית שמונה, שרית כרסנטי אוחנה, הוסיפה: "נערכנו כפי שנערכנו ל-1 בספטמבר. ההנחיה החדשה היא לפצל גם את כיתות א'-ב' לקפסולות ולכן ההתאמות שאנו חייבים לבצע הן כיתות נוספות שבהן השולחנות והכיסאות מותאמים לגובה התלמידים. באנו לפני כן, סידרנו, דאגנו לחיטוי כל המרחבים. השתמשנו בספריות ומרחבים יותר מאפשרים, עם פופים וכו'. גם אותם השמשנו".
- מתי יצאתן מביה"ס אתמול?
"אפשר לומר שבחצות".
- קיבלתם את המתווה בדקה ה-90, איך הספקתם להתארגן?
"משרד החינוך מקבל הנחיות ממשרד הבריאות ומוריד אותן לשטח. השטח ערוך. אנחנו תמיד מכינים תוכניות מגירה".
- תהיה גם למידה בחוץ במרחב הפתוח?
"בהחלט. לפני ארבע שנים בנינו 'כיתות חצר'. יש שם לוח וכיסא ממוחזר שהילדים בנו".
- המורים חוששים? חלקם מבוגרים.
"חשש תמיד קיים, יש אנשים בקבוצות גיל, יש מורות בהיריון. אנחנו שומרים כמה שניתן. לכל מורה יש זכות להישאר בחל"ת".
מנהלת בית ספר שזר ברחובות, רויטל ברקאי: "התרגשות עצומה. נערכנו אתמול בלילה עד השעות הקטנות כדי שהתלמידים יגיעו מלאי שמחה לבית ספר מאובזר. כיף לנו לחזור לשגרה. אין כמו שגרה".
- כמה זה קשה היה לעשות את הקפסולות והמתווים שהיו פה?
"זה היה מאתגר אבל לא משהו שלא הורגלנו אליו בתקופה האחרונה. אני רק הייתי מציעה שבפעם הבאה - שהלוואי שלא תקרה - שיתנו לנו את הסמכות, למשרד החינוך ולרשות המקומית, לעשות את העבודה. אנו יודעים לעשות אותה. המתווה היה מוכן כבר קודם, חיכינו לראות שבהשוואה למה שעשתה המדינה, אנו עומדים בתקנים. אבל היה לנו הרבה יותר פשוט אם היינו עושים את זה קודם והיינו יודעים לתכלל את זה עם משרד החינוך".